Με τον θηλασμό, διεγείρει τις νευρικές απολήξεις της θηλής και ενεργοποιεί τον μηχανισμό που παράγει και ελευθερώνει το γάλα.
Το γάλα παράγεται με την δράση δύο ορμονών: της προλακτίνης και της ωκυτίνης. Με την προλακτίνη το γάλα παράγεται στις κυψελίδες και με την ωκυτίνη το γάλα με ελαφρές συσπάσεις των ιστών γύρω από τις κυψελίδες περνά και αποθηκεύεται στις γαλακτοφόρες ληκύθους. Αυτό το στάδιο, γίνεται αισθητό από την μητέρα με μικρά τσιμπιματάκια στον μαστό.
Στον θηλασμό, ισχύει ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης.Όσο το μωρό θηλάζει πιο συχνά τόσο περισσότερο γάλα θα έχει η μητέρα ώσπου να επέλθει μια ισορροπία δηλ. ένας συγχρονισμός μεταξύ του μηχανισμού παραγωγής γάλακτος της μητέρας και της ποσότητας που έχει ανάγκη το μωρό.
Δείτε ορισμένες αλήθειες που πρέπει να γνωρίζετε:
- Όσο πιο γρήγορα θηλάσετε το μωρό μετά την τοκετό, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει το πρωτόγαλα. Το μυστικό για να έχετε αρκετό γάλα για το μωρό σας, είναι να το θηλάζετε συχνά. Άν το δώσετε ξένο γάλα τότε το δικό σας θα μειωθεί. Γενικά, το συμπλήρωμα με ξένο γάλα είναι καλό να αποφεύγεται και να το δίνετε μόνο αν υπάρχει κάποιος ειδικός ιατρικός λόγος
- Ιδιαίτερα για τα πρόωρα μωράκια , το μητρικό γάλα είναι σωτήριο. Η φύση έχει προνοήσει, ώστε το γάλα της μαμάς να έχει κατά 25% περισσότερα λευκώματα, περισσότερα αντισώματα, βιταμίνες, και άλατα σε σύγκριση με το γάλα μετά από μια κανονική κύηση.
- Ο όγκος και οι διαστάσεις του στήθους δεν έχουν καμία σχέση με την παραγωγή του γάλακτος.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο