Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Μύθοι και αλήθειες γύρω από το θηλασμό


    <p>Όλοι συμφωνούν πως ο θηλασμός είναι το πιο πολύτιμο δώρο που μπορεί να προσφέρει η μητέρα στο μικρό της αγγελούδι και ταυτόχρονα αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για εκείνη.</p>

Σίγουρα όμως θα έχετε ακούσει και θα εξακολουθείτε να ακούτε πολλές απόψεις, συμβουλές, γνώμες και προσωπικές εμπειρίες που μπορεί να σας επηρεάσουν, να σας ανησυχήσουν, να σας προκαλέσουν άγχος και να σας δημιουργήσουν πολλά ερωτηματικά.

Τι από όλα αυτά όμως ισχύει και είναι αληθινό;

Θα έχω γάλα; Κάθε μανούλα έχει γάλα για το μωράκι της. Ο θηλασμός είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Όσο θηλάζει το μωρό, τόσο το στήθος παράγει γάλα. Και αυτό έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την υπομονή σας στην αρχή. Αξίζει τον κόπο να επιμείνετε!Να είστε σίγουρες ότι τα προβλήματα που πιθανόν θα αντιμετωπίσετε τις πρώτες μέρες θα αντιμετωπισθούν πολύ εύκολα και γρήγορα ο θηλασμός θα γίνει η πιο όμορφη εμπειρία της ζωής σας.

Έχω μικρό στήθος. Επηρεάζει το θηλασμό; Το μέγεθος του στήθους δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την παραγωγή του γάλακτος. Το μέγεθος αφορά μόνο τον λιπώδη ιστό του μαστού ενώ το γάλα παράγεται από τους αδένες. Και επομένως οι αδένες είναι ίδιοι για όλες τις γυναίκες, είτε έχουν μεγάλο, είτε μικρό στήθος.

Μήπως το γάλα μου δεν είναι καλό; Το γάλα της κάθε μανούλας είναι πάντα το ιδανικό για το μωράκι της και η καλύτερη τροφή που μπορεί να του προσφέρει. Τις πρώτες μέρες το γάλα σας μπορεί να έχει ένα κιτρινωπό χρώμα, αλλά δε πρέπει να ανησυχήσετε για αυτό. Πρόκειται για το πρωτόγαλα ή πύαρ. Η ίδια η φύση έχει προβλέψει το γάλα σας να είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και να έχει όλες τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το μωράκι σας. Τις πρώτες μέρες του θηλασμού το γάλα σας θα είναι αραιό σαν νερό. όσο περνάει όμως ο καιρός θα γίνεται πιο παχύρρευστο και πιο πλούσιο σε θερμίδες για να χορταίνει το μικρούλι σας.

Θα χαλάσει το στήθος μου; Αυτός ο προβληματισμός που βασανίζει τις περισσότερες μανούλες είναι ο μεγαλύτερος μύθος από όλους που αφορούν το θηλασμό. Η όψη του στήθους χαλάει μόνο από τις έντονες αυξομειώσεις στον όγκο του, δηλαδή παίρνοντας και χάνοντας πολλά κιλά απότομα. Ακόμα κι αν πάρετε φάρμακα για να κόψετε το γάλα σας θα δείτε πως θα συμβεί το ίδιο ακριβώς. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης προκαλούν πρήξιμο στο στήθος και αν ξεπρηστεί απότομα πολύ πιθανόν να πέσει. Ο θηλασμός μόνο θα βοηθήσει το στήθος να επανέλθει αργά και σταδιακά.

Πρέπει να βγάζω το γάλα από το στήθος μου γιατί αλλιώς θα χαλάσει. Το στήθος λειτουργεί σαν εργοστάσιο στιγμιαίας παρασκευής γάλακτος. Το γάλα δεν παραμένει μέσα στο στήθος σας αλλά φτιάχνεται την ώρα του θηλασμού και επομένως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να χαλάσει. Όταν θηλάζετε νιώθετε πράγματι ότι το στήθος σας βαραίνει αλλά αυτό έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τις ορμόνες.

Έχω την εντύπωση ότι η μια θηλή μου δεν είναι καλή και θα δυσκολέψει το μωρό μου στο θηλασμό. Οι θηλές μπορεί να είναι επίπεδες ή να εισέχουν και στις περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνει η μια να είναι περισσότερο παρατεταμένη από την άλλη. Το μικρούλι σας όμως, όπως και να είναι οι θηλές σας το μόνο σίγουρο είναι πως θα μπορέσει να ευχαριστηθεί το γαλατάκι σας. Το μωρό δε θηλάζει από την ίδια τη θηλή αλλά από την περιοχή γύρω της και ακόμα όσο θηλάζετε θα δείτε πως οι θηλές σας θα αρχίσουν να προεξέχουν όλο και πιο πολύ.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...