Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο thilasmos.wordpress.com για τον οποίο θα πρέπει να πούμε ότι περιέχει πλούτο πληροφοριών για τις μητέρες που θηλάζουν. Αν είστε νέα μανούλα πρέπει οπωσδήποτε να τον επισκεφθείτε.
Ας δούμε όμως ένα απόσπασμα από το άρθρο για την «ορμόνη της αγάπης» όπως την αποκαλεί ο γιατρός:
Η ωκυτοκίνη βγαίνει στην κυκλοφορία όχι μόνο εάν ερεθιστεί η θηλή της μητέρας, αλλά και με εγκεφαλικό τρόπο. Η σκέψη του μωρού , η χαλάρωση, η εικόνα του, το κλάμα του μπορούν να δώσουν το έναυσμα ώστε η μητέρα να «κατεβάσει» γάλα. Επιπλέον η διέγερση της θηλής του στήθους και η ενεργοποίηση του αντανακλαστικού έκθλιψης γάλακτος μπορεί να γίνει και με τεχνητούς τρόπους: με ζεστό ντουζ, με μασάζ ή συμπίεση του στήθους, με μασάζ στην πλάτη της μητέρας παράλληλα με την σπονδυλική στήλη από πάνω προς τα κάτω.
Η έκλυση ωκυτοκίνης καταστέλλεται από το άγχος, από αισθήματα ντροπής ή φόβου, από την κατάθλιψη και τον πόνο. Να γιατί είναι πολύ σημαντικό να υποστηρίξουμε τη λεχώνα ψυχικά, να αποτρέψουμε πληγωμένες θηλές. Να γιατί πολλές μητέρες, από άγχος και φόβο δεν καταφέρνουν να βγάλουν καθόλου γάλα τις πρώτες φορές με το θήλαστρο. Να γιατί κάποιες γυναίκες με έντονα αισθήματα ντροπής δεν καταφέρνουν να θηλάσουν το μικρό τους σε δημόσιο χώρο. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το γάλα υπάρχει στο στήθος, ο αδένας μπορεί να το παράγει χωρίς πρόβλημα, αλλά δε μπορεί να φτάσει από το στήθος στο παιδί εφόσον μπλοκάρεται το αντανακλαστικό της έκθλιψης. Το στρες δεν «κόβει» το γάλα, μπορεί όμως να καταστείλει τη μεταφορά του προς το παιδί.
Είμαι βέβαια ότι όσες νέες μανούλες διαβάσατε το συγκεκριμένο απόσπασμα θα θέλετε να μάθετε περισσότερα για την θαυματουργή αυτή ορμόνη και τον τρόπο με τον οποίο επιδρά στην διαδικασία του θηλασμού.
Μην ξεχνάτε ότι όσο περισσότερο ενημερώνεστε, τόσο λιγότερα λάθη θα κάνετε σε αυτή την πολύ κρίσιμη για την ψυχο-σωματική υγεία του μωρού περίοδο της γαλουχίας.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο