Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Διατροφικές δυσκολίες νηπίων και μη θηλασμός


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:rgb(51,51,51);">Αντίθετα με όσα λανθασμένα ακόμη και δήθεν «ειδικοί» συμβουλεύουν, τα μωράκια που θηλάζουν αποκλειστικά μέχρι τους 6 μήνες έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διατροφικές δυσκολίες αργότερα, όπως πχ. συμπεριφορές αποστροφής φαγητού, άρνηση να δοκιμάσουν νέες γεύσεις και τρόφιμα κλπ.</span></span></p>

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα Αμερικανών επιστημόνων τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζει μαζί με δικά του σχόλια ο καταξιωμένος παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης. Παραθέτουμε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που ξεκίνησαν να τρώνε στερεές τροφές και κρεμούλες πριν να συμπληρώσουν τους έξι μήνες ζωής είχαν 2 ½ φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διατροφική νεοφοβία και να καταναλώνουν περιορισμένο εύρος τροφίμων, σε σύγκριση με παιδιά που ξεκίνησαν στερεές τροφές μετά την συμπλήρωση έξι μηνών ζωής. Επιπλέον, τα παιδιά που είχαν θηλάσει αποκλειστικά για 6 μήνες είχαν 78% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν προτίμηση σε ειδικούς τρόπους παρασκευής φαγητού, 81% μικρότερη πιθανότητα να έχουν αποστροφή φαγητού και 75% μικρότερη πιθανότητα να έχουν τροφική νεοφοβία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η εξής παρατήρηση του γιατρού:

...τα περισσότερα από τα παιδιά που θηλάζουν μακροχρόνια έχουν μια άκρως φυσιολογική διατροφή από μικρά και συχνά πλούσιας αξίας γεύματα, η οποία όμως αγχώνει τις μητέρες τους, γιατί έχουν λανθασμένες προσδοκίες συγκρίνοντας με τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνουν τα μωρά που πίνουν ξένο γάλα. Το άγχος αυτό βέβαια συχνά επιτείνεται από επαγγελματίες υγείας που συμβουλεύουν αυτές τις μητέρες και αγχώνονται και αυτοί γιατί δεν γνωρίζουν τα παραπάνω.

Δεν υπάρχει έρευνα για τον μητρικό θηλασμό που να μην καταλήγει σε θετικά συμπεράσματα και πλεονεκτήματα στην ψυχο-σωματική υγεία του παιδιού για τα μωράκια που θηλάζουν. Ας οπλιστούν όλες οι νέες μανούλες με δύναμη, και ας μην στερούν από τα αγγελούδια τους το δώρο του θηλασμού.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...