Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Ύπνος στο ίδιο κρεβάτι. Τα υπέρ και τα κατά!


    <p>Το αν τα παιδιά πρέπει ή δεν πρέπει να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς ήταν από πάντα ένα μεγάλο θέμα συζήτησης. Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα;</p>

Πλεονεκτήματα

Βολικός θηλασμός. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι μαμάδες που μοιράζονται το κρεβάτι τους με το μωρό τους θηλάζουν πολύ περισσότερο, σχεδόν διπλάσιες φορές και ξυπνάνε πολύ λιγότερο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι μαμάδες θηλάζουν τα μωρά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γιατί είναι πολύ πιο εύκολο και βολικό να θηλάσουν στο κρεβάτι παρά να σηκώνονται για να το ταΐσουν.

Καλύτερη εποπτεία. Αν το μωράκι παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως άπνοια, οι γονείς είναι που κοιμούνται μαζί του είναι πολύ πιο εύκολο να το αντιληφθούν και να το προλάβουν. Επιπλέον, ο ρυθμός της αναπνοής σας μπορεί να βοηθάει το αναπνευστικό σύστημα του βρέφους. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι μειώνει τις πιθανότητες για το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου, την πιο συχνή αιτία θανάτου των βρεφών. Το να κοιμάστε δίπλα στο μωρό σας επίσης σας επιτρέπει να αντιδράστε γρήγορα όταν εκείνο γκρινιάζει ή κλαίει.

Ισχυρότεροι δεσμοί. Έχει αποδειχθεί ότι τα μωρά που μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι με τους γονείς γίνονται αργότερα πιο ανεξάρτητα και εξωστρεφή, έχουν περισσότερη αυτοεκτίμηση, εμπιστοσύνη και συναισθηματική ασφάλεια από τα άλλα παιδιά. Η αίσθηση για το μωρό ότι σας έχει δίπλα του το κάνει να νιώθει πιο ασφαλή και μπορεί να δημιουργήσει μια πολύ καλή σχέση μεταξύ σας.

Μειονεκτήματα

Πιθανότητα πτώσης. Το να κοιμόμαστε στο ίδιο κρεβάτι με το μωράκι αυξάνει σε μεγάλο βαθμό της πιθανότητες να πέσει από το κρεβάτι. Για μεγαλύτερη ασφάλεια απαραίτητα θα πρέπει να φροντίζουμε τοποθετούμε μαξιλάρια και προστατευτικά γύρω από το κρεβάτι.

Κίνδυνος ασφυξίας. Αν οι γονείς δε λάβουν τα απαραίτητα μέτρα αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες. Προσοχή λοιπόν σε αντικείμενα, μαξιλάρια, κουβέρτες και παιχνίδια. Μην τοποθετείτε στο κρεβατάκι του μωρού μαλακά αντικείμενα, ή οποιαδήποτε αντικείμενα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκλωβισμού, ασφυξίας ή στραγγαλισμού του. Μαξιλάρια, παπλώματα, και παραγεμισμένα παιχνίδια μπορεί να προκαλέσουν στο μωρό σας ασφυξία. Ακόμη πιο επικίνδυνος είναι ο ύπνος στον καναπέ, στην πολυθρόνα ή σε κρεβάτι με στρώμα νερού.

Αντίο στις προσωπικές στιγμές. Το να κοιμάστε μαζί με το μωρό σας επηρεάζει την ερωτική σας ζωή και περιορίζει τις προσωπικές σας στιγμές. Η παρουσία του μωρού στο δωμάτιο των γονιών κάνει ανέφικτη την εκδήλωση προσωπικών στιγμών και εσείς πρέπει να κάνετε απαραίτητα κάποιους συμβιβασμούς.

Δύσκολος ύπνος. Το να μοιράζεστε το κρεβάτι σας με ένα μωρό που γκρινιάζει, κλοτσάει και κουνιέται καθιστά τον ύπνο λίγο δύσκολη υπόθεση και κατά συνέπεια εσείς δε μπορείτε να κοιμηθείτε καλά. Θα σας πάρει αρκετό χρόνο αλλά θα το συνηθίσετε.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...