Οι πρώτες μέρες με το μωράκι σας είναι μοναδικές και ταυτόχρονα δύσκολες γιατί δε είστε απόλυτα έτοιμες για αυτό που σας περιμένει στο σπίτι και ανησυχείτε μήπως δε μπορείτε να αντεπεξέλθετε.
Να είστε σίγουρες ότι ακολουθώντας το μητρικό ένστικτο πολύ γρήγορα θα μπορείτε να αντιλαμβάνεστε τις ανάγκες του μωρού σας. Εσείς και το μωρό σας αρχίζετε να γνωρίζεστε! Και θα δείτε μάλιστα ότι θα τα καταφέρετε χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Αρκεί να είστε δίπλα του όσο πιο πολύ μπορείτε!
Μερικά από τα πιο βασικά σημεία της φροντίδας του μωρού τις πρώτες μέρες στο σπίτι είναι τα εξής:
Γνωρίστε το κλάμα του!
Το πιο συνηθισμένο μέσο επικοινωνίας για τα μωράκια είναι το κλάμα. Είναι ο μόνος τρόπος να μας δείξει ότι θέλει κάτι ή ότι κάτι του συμβαίνει. Γι' αυτό μην ανησυχείτε αν συμβαίνει πολλές φορές την ημέρα. Με το κλάμα μας δείχνει αν πεινάει, αν πονάει, αν θέλει άλλαγμα, αν νυστάζει, αν θέλει αγκαλιά ή αν κάτι το ενοχλεί. Εσείς ανταποκριθείτε άμεσα στο κλάμα του και σιγά σιγά θα μπορείτε να καταλαβαίνετε τον λόγο που κλαίει. Θα αποκωδικοποιήσετε τα είδη του κλάματος του και έτσι θα ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του.
Οι συμβουλές του παιδιάτρου!
Ο παιδίατρος θα σας δώσει τις πιο χρήσιμες και σωστές συμβουλές! Είναι ο άνθρωπος που θα ακούσει και θα σας καθοδηγήσει σωστά ακόμα και για την πιο μικρή και ασήμαντη λεπτομέρεια που μπορεί να σας προβληματίζει. Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε τον σωστό και κατάλληλο παιδίατρο γιατί ειδικά τις πρώτες μέρες οι απορίες σας θα είναι πολλές. Σημειώστε τις απορίες σας και ακούστε προσεκτικά τις οδηγίες που έχει να σας δώσει.
Τάισμα!
Ένα από τα συνηθισμένα άγχη κάθε μανούλας είναι αν το μωρό της έχει φάει αρκετά και αν έχει αρκετό γάλα να δώσει καθώς δε μπορεί να δει την ποσότητα. Αν το μωρό θηλάζει, κοιμάται, βρέχει πάνες είναι γενικά ένα ευχαριστημένο μωρό και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγχώνεστε αν το γάλα σας φτάνει! Να θυμάστε ότι όσο θηλάζετε θα έχετε πάντα γάλα γιατί η φύση από μόνη της έχει προνοήσει για αυτό.
Τα μωράκια συνήθως θηλάζουν κάθε δύο ώρες. Καλό θα είναι να καταγράφετε τις πρώτες μέρες τα γεύματα του μωρού σας με ώρα και ημερομηνία. Αυτό θα σας καθοδηγήσει να μάθετε περίπου το πρόγραμμα του και να αρχίσετε να καταλαβαίνετε πότε το μωράκι σας πεινάει.
Βοηθήστε το να ρευτεί!
Μετά το γεύμα κρατήστε το στην ανάλογη στάση που θα το βοηθήσει να ρευτεί για περίπου 10 λεπτά. Αυτό το διάστημα είναι αρκετό για να το ξαπλώσετε ακόμα και αν δεν έχει ρευτεί. Να θυμάστε ακόμα ότι τα μωράκια που θηλάζουν δεν ρεύονται τόσο συχνά όσο εκείνα που πίνουν έτοιμο γάλα.
Υγιεινή!
Προσπαθήστε να διατηρείτε τα χέρια σας καθαρά όταν έρχεστε σε επαφή με το μωρό σας. Προσπαθήστε να τα πλένετε πάντα πριν το φαγητό, όταν το αλλάζετε πάνα και όταν πρόκειται να ακουμπήσετε ευαίσθητες περιοχές του σώματος του όπως τα αυτάκια, τη μυτούλα του και το στόμα του.
Ύπνος!
Καλό θα είναι να βοηθήσετε το μωράκι σας να μπορεί να ξεχωρίζει τη μέρα από τη νύχτα. Πως θα το καταφέρετε αυτό; Την ημέρα αφήστε να μπαίνει το φυσικό φως στο δωμάτιο και το βράδυ αποφύγετε τον δυνατό φωτισμό και την φασαρία. Κάπως έτσι θα το βοηθήσετε να ρυθμίσει το βιολογικό του ρολόι και θα αποκτήσει μια ρουτίνα ύπνου!
Θερμοκρασία στο σπίτι!
Η ιδανική θερμοκρασία δωματίου για το μωράκι είναι είναι περίπου 22 με 25 βαθμούς. Το νεογέννητο δε πρέπει να ζεσταίνεται ούτε να κρυώνει. Φροντίστε να το κρατάτε μακριά από ρεύματα και να μην το ντύνεται υπερβολικά για να μην ιδρώσει. Ένα φανελάκι, ένα φορμάκι και κάλτσες είναι η ιδανική ενδυμασία του μωρού στο σπίτι. Όταν κοιμάται σκεπάστε το με ένα σεντόνι ή μια λεπτή κουβερτούλα προσέχοντας το κεφάλι του να είναι ξεσκέπαστο. Το καλοκαίρι αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κλιματιστικό φροντίστε να μην πηγαίνει ο αέρας πάνω στο μωρό και ρυθμίστε το σε χαμηλή θερμοκρασία. Αν έχει υπερβολικό καύσωνα δημιουργήστε σκιά κλίνοντας τις κουρτίνες και ανοίξτε μερικά παράθυρα για να μπαίνει δροσερό αεράκι στο χώρο.
Ντύσιμο!
Τα ρούχα του νεογέννητου θα πρέπει να είναι απαλά, ανάλαφρα και καθαρά. Αποφύγετε τα φορμάκια με λάστιχο, κουμπιά και φερμουάρ που μπορεί να το τραυματίσουν ή να αποκολληθούν.
Επισκέψεις!
Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι λαχταρούν να δουν το μωράκι σας και εσείς δε θέλετε να τους χαλάσετε το χατήρι. Καλό θα είναι όμως τις πρώτες 40 μέρες να αποφύγετε τις επισκέψεις στο σπίτι και ειδικά την επαφή του μωρού σας με άλλα παιδάκια. Βάλτε ένα μέτρο αυτόν τον καιρό μέχρι το μωρό σας αναπτύξει το ανοσοποιητικό του σύστημα και να αποκτήσει αντισώματα.
Η χρυσή συμβουλή:
Να είστε ήρεμη, ψύχραιμη και να αποβάλλετε το υπερβολικό άγχος. Ακολουθείστε απλά το ρυθμό του μωρού σας και μην αγχώνεστε ότι πρέπει να ακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το μωράκι σας θα σας καθοδηγήσει μόνο του. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να παρατηρείτε το πρόγραμμα του και να κανονίζετε την μέρα σας σύμφωνα με αυτό για να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του. Τότε όλα θα πάνε καλά και θα είναι πιο εύκολα!
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο