Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Φροντίδα τις πρώτες ημέρες - Μέρος 3ο


    <p><strong>Πλύσιμο ρούχων</strong></p>

ccs-16414-13873991975135_thumb.jpgΤα νύχια

Τα μακριά νύχια, είναι χαρακτηριστικό πολλών νεογνών.Ειδικά τους πρώτους μήνες, τα νυχάκια του μωρού σας μεγαλώνουν πολύ γρήγορα είναι πολύ μαλακά και ευλύγιστα και δεν τραυματίζουν το δέρμα στις άκρες που χώνονται. Προμηθευτείτε ένα ψαλιδάκι ειδικό για βρέφη, με στρογγυλεμένες άκρες και κόψτε τα νυχάκια του όταν το μωράκι σας είναι ήρεμο, ή όταν κοιμάται, προς αποφυγή ατυχημάτων. Ποτέ μην τα κόβετε σύρριζα.Αφήστε 1-2 χιλιοστά γιατί αλλιώς μπορεί να δημιουργηθούν φλεγμονές.

Τα κοινά απορρυπαντικά δεν μπορούν να εγγυηθούν μια πλήρη ασφάλεια υγιεινής. Επίσης, τα υπολείμματα απορρυπαντικού στα ασπρόρουχα μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα του νεογέννητου. Στο εμπόριο, υπάρχουν προϊόντα που "παράγοντας" οξυγόνο, έχουν μια αντιβακτηριδιακή δράση και μπορούν να εξουδετερώσουν το αποτέλεσμα ερεθισμού που προκαλεί η σόδα που περιέχεται στα απορρυπαντικά.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους, στο πλύσιμο στο χέρι, ή να προστεθούν στο απορρυπαντικό πλυντηρίου. Να θυμάστε να ξεβγάζετε πολύ καλά τα ρούχα, και αποφύγετε να τα χρησιμοποιήσετε στα μάλλινα ή στα ευαίσθητα χρωματιστά ρούχα γιατί εκτός του ότι έχουν μια δυνατή απολυμαντική δράση, ξεθωριάζουν τα ρούχα.

Το σωστό σαμπουάν

Τους πρώτους 3 μήνες, καλό είναι να πλένετε τα μαλλάκια του μωρού μόνο με νερό. Παρατηρείτε σε πολλά παιδάκια η λεγόμενη νινίδα, μικρές νιφάδες που δημιουργούν μια κρούστα στο κεφαλάκι του. Αυτές, δημιουργούνται από την υπερβολική διέγερση, από τις ορμόνες της μητέρας, των σμηγματογόνων αδένων του τριχωτού της κεφαλής.

Δεν είναι καθόλου επικίνδυνες και υποχωρούν από μόνες τους γύρω στον 4ο μήνα. Μην ξύνετε όμως ποτέ την κρούστα! Το μόνο μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τις νιφάδες να υποχωρήσουν, είναι να μουσκέψετε μια γάζα με ελαιόλαδο και να περάσετε με αυτή το κεφαλάκι του μωρού απαλά. Από τον 3ο -4ο μήνα μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε σαμπουάν προσέχοντας να είναι όσο το δυνατόν πιο αγνά -ιδανικά θεωρούνται τα ελαιώδη σαμπουάν.

Το πρώτο ...μανικιούρ!

Ακόμα δεν γεννήθηκε και χρειάζεται μανικιούρ!Τα νυχάκια του μωρού, μεγαλώνουν πολύ γρήγορα στην αρχή, και καμιά φορά χρειάζονται κόψιμο κάθε εβδομάδα. Το καλύτερο είναι να τα κόβετε μετά το μπάνιο, γιατί τότε είναι πιο μαλακά, και δεν θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα.

Χρησιμοποιείστε ένα ειδικό ψαλιδάκι για μωρά ή ειδικό νυχοκόπτη. Πιάστε το χεράκι του και κρατήστε το δαχτυλάκι του σταθερά, προσοχή μην το τρομάξετε και κάνει κάποια απότομη κίνηση. Τα νυχάκια στα ποδαράκια, που μεγαλώνουν πιο αργά, είναι πιο λεπτά. Κόβετε τα ίσια.

Μην κόβετε τα νύχια πολύ κοντά. Να αφήνετε τουλάχιστον ένα χιλιοστό μήκος.

Αρώματα

Συνήθως στα νεογέννητα, είναι υπερβολή να βάλουμε άρωμα, γιατί πολύ απλά, έχουν την καλύτερη μυρωδίτσα του κόσμου! Από την στιγμή που θα βάλετε άρωμα στο μικρό σας, φροντίστε οπωσδήποτε να είναι χωρίς οινόπνευμα, δροσερό και απαλό και να μην έχει βαριά μυρωδιά. Τα καλύτερα αρώματα είναι αυτά που έχουν ελεγχθεί για ερεθισμούς, και περιέχουν καταπραϋντικά συστατικά, όπως η μολόχα, η αλόη και το χαμομήλι.

Αποφύγετε να βάλετε το άρωμα πάνω στο δερματάκι του μωρού σας.Λίγες σταγονίτσες στα μαλλάκια ή τα ρουχαλάκια του αρκούν!




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...