Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Φροντίδα τις πρώτες ημέρες - Μέρος 1ο


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:rgb(51,51,51);">Τέρμα οι έτοιμες λύσεις: στο μαιευτήριο, που απολαμβάνατε το μωράκι σας έτοιμο, πλυμένο, καθαρό. Τώρα, είστε μόνες στο σπίτι, και πρέπει να το φροντίσετε μόνη σας. </span></span></p>

Τέρμα τα ψέμματα, πάρτε μια βαθιά ανάσα, διαβάστε και τα παρακάτω και όλα θα πάνε μια χαρά!

Ο ομφαλός

Ο συνδετικός σας "κρίκος" με το νεογέννητο, τους 9 μήνες που το είχατε μέσα στην κοιλίτσα σας. Μετά τον τοκετό, κόβεται 1,5εκ περίπου από την κοιλίτσα του μωρού και στερεώνεται.Αυτό ονομάζεται "ομφαλικό κολόβωμα". Στην αρχή, χρειάζεται προσοχή και φροντίδα μέχρι όπως λέμε "να πέσει"-πράγμα που θα συμβεί σε διάστημα 5-10ημερών-δηλ σκουραίνει, ξεραίνεται και πέφτει.

Επιβάλετε ο καθαρισμός του 4-5 φορές την ημέρα, χρησιμοποιώντας βαμβάκι με οινόπνευμα ή άλλο αντισηπτικό. Δεν πρέπει να τον βρέχετε, ούτε να τον καλύπτεται με την πάνα για να αερίζεται. Στην περίπτωση που είναι ερεθισμένο, ματώνει, βγάζει πύον, ζητήστε την συμβουλή του γιατρού σας.

Η ευαίσθητη περιοχή της πάνας

Το δερματάκι του μωρού σας είναι πολύ ευαίσθητο και λεπτό, γι΄αυτό όσο προσέχετε τόσο λιγότερα προβλήματα θα αντιμετωπίσετε.

Το μωρό έχει έντονη την αίσθηση του καθαρού και του στεγνού και πολλές φορές κλαίει για να δηλώσει ότι λερώθηκε. Η διαδικασία αλλαγής πάνας, είναι στην αρχή μια ρουτίνα που γίνεται αρκετές φορές την ημέρα, διότι στο μωράκι δεν έχουνε ακόμη ρυθμιστεί ο μηχανισμός του ουροποιητικού συστήματος και η λειτουργία του εντέρου.

Για να μην συγκαίγεται, τσούζει και ξεφλουδίζει η ευαίσθητη περιοχή των γεννητικών του οργάνων, θα πρέπει να αλλάζετε την πάνα αμέσως μόλις διαπιστώσετε ότι λερώθηκε. Πλένετε καλά την περιοχή με άφθονο νερό, και με ειδικό σαπούνι για μωρά (στα κοριτσάκια, θα καθαρίζετε την περιοχή με κατεύθυνση από μπροστά προς πίσω).Σκουπίστε και στεγνώστε καλά, τοποθετείστε προληπτικά μια ειδική κρέμα ενυδάτωσης, και φορέστε το καθαρή πάνα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κατά την αλλαγή πάνας, εξασφαλίστε ένα ασφαλές σημείο και ΠΟΤΕ μην αφήνετε μόνο το μωράκι σας.

Άν δυσανασχετεί την ώρα που το αλλάζετε, απασχολείστε το με ένα μουσικό παιχνίδι, τραγουδήστε το, γαργαλήστε το, παίξτε μαζί του! Θα ξεχαστεί στο λεπτό!

Ερεθισμοί - συγκάματα

Η αμμωνία που περιέχουν τα ούρα, συγκαίει την ευαίσθητη επιδερμίδα του μωρού σας. Ακόμη και στην περίπτωση που είστε σχολαστικές και περιποιείστε το μωράκι σας, τέτοια συμβάντα μπορεί να προκύψουν. Η πιο σωστή και αποτελεσματική λύση, είναι να μένει χωρίς πάνα όση περισσότερη ώρα γίνεται και σε περιβάλλον που είναι βέβαια ζεστό.

Το πιο απλό σύγκαμα περνάει σε 3 ημέρες περίπου. Στη περίπτωση που το πρόβλημα εξακολουθήσει, ή το μωρό παρουσιάσει σπυράκια, εξανθήματα, φουσκάλες ή άλλου είδους δερματίτιδες, που δεν υποχωρούν με την χρήση της ειδικής αλοιφής, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...