Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Τα πρώτα του βήματα


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:rgb(51,51,51);">Περίπου στους 10 μήνες, (ίσως και λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα) όταν το μωρό θα μπορεί να στέκεται στα πόδια του, κάποια στιγμή που θα βρει δύναμη και θα στηριχθεί από κάπου, αφού στηριχθεί καλά και ισορροπήσει, θα φέρει το σωματάκι του κοντά στο αντικείμενο που το στηρίζει,θα αφήσει το ένα χεράκι, μετά το άλλο, και δειλά-δειλά θα αποτολμήσει να κάνει το πρώτο του ανεξάρτητο βηματάκι!</span></span></p>

Στην αρχή, τα βηματάκια του είναι δειλά, θα προχωράει λίγο και θα πέφτει, και παίρνοντας κουράγιο από τις συνεχείς προσπάθειες του που λίγο-λίγο θα είναι πιο επιτυχημένες, θα κάνει όλο και πιο σταθερά βήματα.

Παρατηρώντας στην αρχή το μωρό να προσπαθεί να περπατά, θα δείτε πως τα ποδαράκια του είναι σε ελαφριά διάσταση, γιατί έτσι έχει μεγαλύτερη ευστάθεια.Τα ποδαράκια του, επειδή οι σύνδεσμοι είναι ακόμα χαλαροί, είναι στραμμένα προς τα έξω ή προς τα μέσα. Η καμάρα του πέλματος του δεν είναι ακόμη εμφανής, γιατί σχηματίζεται τον 2ο ή 3ο χρόνο.Γι΄αυτό, μην ανησυχείτε πως το μωρό σας έχει πλατυποδία.

Στις βολτούλες του μέσα στο σπίτι, φροντίστε να το βοηθάτε και να του δίνετε κίνητρα να περπατήσει. Ένα ζεστό μπράβο, και μια αγκαλίτσα βοηθάνε το παιδί να προσπαθεί ξανά και ξανά.

Φυσικά, για να βοηθήσετε την κινητική του εξέλιξη, περιορίστε να το αφήνετε πάρα πολύ ώρα μέσα στο πάρκο ή στο ριλάξ ή στο κρεβατάκι του, εφοδιαστείτε με ειδικές καλτσούλες που έχουν πέλμα από λάστιχο ώστε να μην γλιστράει, και....ποτέ μα ποτέ μην το πιέσετε να περπατήσει.

Οι σύγχρονοι παιδίατροι, συνιστούν τις μητέρες να αποφεύγουν τις περπατούρες, γιατί έχει αποδειχθεί ότι καθυστερεί κατά 2 ή 3 μήνες το βάδισμα του παιδιού, μιας και δεν το βοηθάει ιδιαίτερα στο να αναπτύξει το ανεξάρτητο περπάτημά του, αφού το μωρό στηρίζει το βάρος του στο καθισματάκι και χάρη στις ρόδες μετακινείται.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...