Του προσφέρει χαρά και αγαλλίαση, το βοηθά να συγκεντρώνεται, να καλλιεργεί την προσοχή του, αλλά και να αποκτά νέες δεξιότητες, μαθαίνοντας νέες κινήσεις, έννοιες, λέξεις...
Παιχνίδια υπάρχουν πολλά, και δεν είναι μόνο τα παιδικά αντικείμενα, αλλά και τα παιχνίδια που του κάνουμε εμείς οι μεγάλοι και το απασχολούμε.
- Παιχνίδια με αποτέλεσμα
Είναι τα παιχνίδια που βοηθούν το παιδί να κατανοήσει ότι κάθε πράξη που γίνεται, έχει και ένα αποτέλεσμα. Μετά την ηλικία των 6 μηνών, το μωρό μπορεί να απασχοληθεί με αυτά τα παιχνίδια και στους 9-10 μήνες είναι σε θέση να μπορεί να πατάει ένα κουμπάκι για να ακούσει μουσικούλα ή με κάποια άλλα που έχουν εικόνες και αλλάζουν με τη δική του παρέμβαση.- Παιχνίδια με τα χεράκια
Προς το τέλος του πρώτου χρόνου, η νοητική του ικανότητα, η μίμηση και η δεξιοτεχνία των χεριών του έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, που αν του ζητήσετε να κάνει παλαμάκια, θα σας κάνει το χατήρι πρόθυμα. Απλές έννοιες όπως "αντίο", "έλα", "κούκου-τζα!", "φιλάκια", είναι κατανοητές στο μωρό και τις μιμείται εύκολα. Λίγο αργότερα, μπορείτε να του μάθετε τα χαρακτηριστικά του προσώπου, εξηγώντας ποια είναι τα μάτια, το στόμα, η μύτη... Θα εκπλαγείτε, πόσο γρήγορα μπορεί και τα μαθαίνει!- Παιχνίδια στο νερό
Το μωρό, πλατσουρίζει μέσα στο νεράκι παρέα με τα παπάκια και τα ψαράκια του, ενώ ανακαλύπτει το σώμα του, παίζει με τις σαπουνάδες, κουνάει χεράκια-ποδαράκια, κάνει χαρούλες κάθε φορά που κάνει το μπανάκι του. Αποτελεί μια όμορφη δραστηριότητα, που του αρέσει ιδιαίτερα.- Παιχνίδια των μεγάλων
Το μωρό έχει την τάση συνέχεια να θέλει να μαθαίνει, να εξερευνά, να θέλει να δει τι κρύβετε μέσα στα ντουλάπια, στην τσάντα της μαμάς, στο καλάθι με τα φρούτα, οπουδήποτε μπορεί να του παρακινήσει το ενδιαφέρον. Όλα τα αντικείμενα του σπιτιού-το τηλέφωνο, το τηλεκοντρόλ,- φαντάζουν συναρπαστικά στα μάτια του μωρού, που θέλει να τα "εξουσιάσει".
Φροντίστε για την καθαριότητα και την αποφυγή τραυματισμών, κλείνοντας τα ντουλάπια με τα ειδικά stop, βάζοντας τα απορρυπαντικά και πάσης φύσεως επικίνδυνα πράγματα σε μέρη που δεν έχει πρόσβαση.
[*]Παιχνίδια που συντονίζουν τα μάτια και τα χέρια
Μέχρι τώρα το μωράκι έπαιζε με ένα μόνο παιχνίδι. Από το τέλος του πρώτου χρόνου και μετά, το μωρό αρχίζει να δείχνει ενδιαφέρον για δύο παιχνίδια ταυτόχρονα. Τα επεξεργάζεται, προσπαθεί να βάλει το ένα μέσα στο άλλο, τα χτυπάει, τα κολλάει, βάζει το ένα πάνω στο άλλο, ταυτόχρονα.Έτσι, μαθαίνει και τα διάφορα μεγέθη των αντικειμένων, υπολογίζοντας τον όγκο τους με τα μάτια και τα χέρια.
[*]Κινητικά παιχνίδια
Το μωρό σας ξετρελαίνεται κάθε φορά που το παίρνετε αγκαλιά, το σηκώνετε και το πετάτε στον αέρα, το στριφογυρίζετε στην αγκαλιά σας, παίζετε μαζί του στο κρεβάτι,κάνετε τούμπες...όλα αυτά βέβαια με προσοχή!
Μικρές Συμβουλές
[*]Πάρτε κι εσείς μέρος στα παιχνίδια του, δείξτε ενδιαφέρον και μην ξεχνάτε να το επιβραβεύετε κάθε φορά που πετυχαίνει κάτι.
[*]Ενθαρρύνετε την δημιουργικότητα του παιδιού, προμηθευτείτε με τέτοιου είδους παιχνίδια.
[*]Ο καλύτερος τρόπος για να μαθαίνει καινούργια πράγματα, είναι να του μιλάτε συνέχεια όταν παίζετε μαζί του.
[*]Οργανώστε το χώρο έτσι ώστε να είναι ασφαλής και προσαρμοσμένο στις ανάγκες του.
[*]Το ακριβό παιχνίδι, δεν είναι πάντα και το καλύτερο. Ακόμα και μέσα από απλά πράγματα, με λίγη δόση φαντασίας, μπορείτε να φτιάξετε ένα παιχνίδι ικανό να προσφέρει στο μικρό σας διασκέδαση και δημιουργική απασχόληση.
[*]Μάθετέ το από νωρίς να μαζεύει τα παιχνίδια του όταν τελειώσει το παιχνίδι του.
- Παιχνίδια των μεγάλων
- Παιχνίδια στο νερό
- Παιχνίδια με τα χεράκια
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο