Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Τα μωρουδιακά για τις πρώτες ημέρες - Μέρος 1ο


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:#333333;">Είναι όλα έτοιμα, ρουχαλάκι, επιπλάκια, καλλυντικά...είστε σίγουρες; Μήπως έχετε ξεχάσει κάτι; </span></span></p>

Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από έναν καλό προγραμματισμό. Γι΄αυτό, κάντε έναν κατάλογο, με όσα θα χρειαστεί το μωράκι σας τις πρώτες ημέρες της ζωής του, φροντίζοντας να μην κάνετε υπερβολές.

Κάποια πράγματα, αναμφισβήτητα, θα τα επωμιστούν οι παππούδες, κάποια άλλα συγγενείς και φίλοι. Σχετικά με την γκαρνταρόμπα του μωρού σας, σας δίνουμε κάποιες απλές συμβουλές:

Αποφύγετε να αγοράσετε ρούχα για νεογέννητα. Η εξέλιξη του μωρού σας, είναι τόσο μεγάλη, που μέσα σε λίγες εβδομάδες τα ολοκαίνουργια ρουχαλάκια του δεν θα το χωράνε. Γι΄αυτό, επιλέξτε από την αρχή ρούχα για μωρά ηλικίας 3-6 μηνών.

Αποφύγετε, επίσης, τα πολλά κουμπάκια, κορδόνια και κορδελίτσες, μιας και εκτός από την δυσκολία που παρουσιάζουν όταν ντύνετε το μικρό σας, είναι και πολύ επικίνδυνα καθώς το μικρό σας μπορεί να τα καταπιεί. Προτιμήστε ευκολοφόρετα και άνετα ρούχα.Τα ρουχαλάκια του μωρού, πρέπει να είναι από μαλακά υφάσματα, κυρίως βαμβακερά, που θα μπαίνουν στο πλυντήριο και θα σιδερώνονται εύκολα.

Τις πρώτες ημέρες, θα χρειαστείτε κυρίως:

  • 6-10 βαμβακερά φανελάκια Πιο βολικά είναι αυτά που κλείνουν από κάτω.Προσέξτε όμως, να έχουν μεγάλο άνοιγμα στο κεφάλι, για να μην ταλαιπωρείται το μικρούλι σας όταν το αλλάζετε.
  • 6-10 βαμβακερές φορμίτσες και 6-10 ζευγάρια κάλτσες.
  • 2-3 ζευγάρια χοντρές φόρμες-πυτζάμες και 2-3 ζακέτες (Είναι πολύ βολικές, για να τις φοράει το μωρό πάνω από το φορμάκι του.)
  • 5-6 σαλιάρες - επειδή τα νεογέννητα βγάζουν συχνά λίγες γουλιές γάλα, όταν τελειώσουν το φαγητό τους, καλό είναι να είστε εφοδιασμένη με τις άκρως απαραίτητες σαλιάρες.
  • 10 πανάκια - Βοηθάνε να μην λερώνεται τα ρούχα σας, όταν περιμένετε το μικρούλι σας μετά το γεύμα του να ρευτεί. Ιδιαίτερα, όμως, το προστατεύουν από την επαφή με τα ρούχα σας, που όσο καθαρά και αν είναι, έχουν εκτεθεί στο εξωτερικό περιβάλλον, με τα λογής-λογής μικρόβια και το καυσαέριο.
    Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πανάκι και πάνω από το μαξιλάρι του μωρού, καθώς αν βγάλει λίγο γάλα την ώρα που κοιμάται, να μην λερώσει όλο το μαξιλάρι.
  • Πάνες μιας χρήσης-υπολογίστε ότι θα αλλάζετε το μικρό σας στην αρχή, περίπου 10 φορές την ημέρα.

    Μικρές χρήσιμες συμβουλές

    • Διαλέξτε ρούχα καλής ποιότητας από βαμβάκι ή αγνό παρθένο μαλλί, με υφή μαλακή και άνετη, από άφλεκτο και ανθεκτικό υλικό.
    • Φροντίστε το ντύσιμο του μωρού να σας διευκολύνει όταν το αλλάζετε, ώστε να μην χρειάζεται να το γδύνετε ολόκληρο.Κατάλληλα ρούχα είναι αυτά που ανοίγουν από μπροστά, από πάνω ώς κάτω, όπως οι ολόσωμες φόρμες, που ξεκουμπώνουν με σούστες.
    • Προτιμήστε τα ευκολοφόρετα ρούχα που είναι ανοιχτά στο λαιμό και ξεκουμπώνουν στους ώμους.Προσοχή χρειάζεται στα ρούχα που μπαίνουν από το κεφάλι, κάτι που πρέπει να γίνεται με ένα ελαφρύ και προσεκτικό ανασήκωμα του κεφαλιού και γρήγορο πέρασμα του ρούχου, για να μην δυσανασχετήσει το μωρό.
    • Τα ζακετάκια με κουμπιά ή κορδόνια, τα δαντελωτά, με ραφές ή διακοσμητικά στοιχεία ρούχα, είναι καλό να τα αποφύγετε γιατί περιορίζουν τις κινήσεις του παιδιού και μπορεί να καταπιεί κάτι από αυτά.
    • Το καλοκαίρι, είναι απαραίτητο να έχετε ένα καπέλο του οποίου το κορδελάκι δεν πρέπει να εμποδίζει το μωρό αλλά να εφαρμόζει στο πιγουνάκι του χωρίς να του προκαλεί ερεθισμούς.
    • Όταν το μωρό δεν περπατάει, μπορείτε να του βάλετε από βαμβακερά ή μάλλινα καλτσάκια μέχρι υφασμάτινα μποτάκια. Όταν, όμως, αρχίσει το περπάτημα φροντίστε τα παπουτσάκια του να έχουν σκληρή σόλα και καλή εφαρμογή, ιδιαίτερα στη φτέρνα του.



Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...