Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Πρώτες βοήθειες για ένα μωρό που πνίγεται


    <p>Ο πνιγμός από κάποιο φαγητό ή αντικείμενο είναι ένας πολύ μεγάλος φόβος για όλες τις μανούλες. Κανείς μας δε μπορεί να βάλει τον εαυτό του στη θέση αυτή, όμως πρέπει να ξέρουμε πως να αντιδράσουμε σε μια τέτοια δύσκολη περίπτωση γιατί είναι κάτι που μπορεί να συμβεί.</p>

Συγκεντρώσαμε μερικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να δώσετε τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση πνιγμού. Οι τεχνικές διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και αν εφαρμόσουμε μια ακατάλληλη τεχνική μπορεί να προκαλέσουμε ζημιά. Η παρακάτω πληροφορίες απευθύνονται σε ένα μωράκι μέχρι ενός έτους.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και να κάνετε μια γρήγορη εκτίμηση της κατάστασης.

Αν το μωράκι στραβοκαταπιεί επειδή ήπιε λαίμαργα το γάλα του συνήθως βγάζει το γάλα από τη μύτη και πιθανόν να κοκκινίσει ή να μελανιάσει. Αν ξαφνικά δυσκολεύετε να κλάψει ή να βήξει, τότε κάτι θα ενοχλεί την αναπνευστική του οδό και εσείς θα πρέπει να το βοηθήσετε να το βγάλει. Αν πάλι το μωρό βήχει ή πιάνει το στόμα του, πρέπει να το αφήσουμε να συνεχίσει να βήχει γιατί ο βήχας είναι ο καλύτερος τρόπος να αποβληθεί το ξένο αντικείμενο που φράζει την αναπνευστική οδό.

Σε περίπτωση που περάσουν μερικά δευτερόλεπτα και το μωράκι αφού στραβοκαταπιεί, δε μπορεί να βήξει ή να επανέλθει μόνο του, κρατήστε το ανάποδα πιάνοντας το από τους αστραγάλους, όπως ακριβώς ο μαιευτήρας μετά τη γέννα. Με τον τρόπο αυτό βγαίνουν προς τα έξω τα υγρά που βρίσκονται στην αναπνευστική οδό.

Αν το μωρό σας πνίγεται από κάποιο αντικείμενο ή παιχνίδι θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις με χτυπήματα στην πλάτη και πιέσεις στο στήθος.

- Τοποθέτηστε το μωρό μπρούμυτα πάνω στον βραχίονα σας με την παλάμη να κρατάει το κεφάλι και το σβέρκο ταυτόχρονα και ακουμπήστε το βραχίονα πάνω στο μηρό σας. Το κεφαλάκι του μωρού φροντίστε να είναι πιο χαμηλά από το σώμα του.

- Στη συνέχεια, με τη βάση της παλάμης σας κάντε 5 σταθερά και μικρά χτυπήματα στο κέντρο της ωμοπλάτης.

- Αν δε μπόρεσε να αποβάλλει ακόμα το αντικείμενο, προσεκτικά με το χέρι που έδωσε τα χτυπήματα γύσρισε το ανάποδα κρατώντας σταθερά το κεφάλι και τον σβέρκο του. Στήριξε το μωρό με την πλάτη του να ακουμπάει πάνω στο βραχίονα σας. Και σε αυτή την περίπτωση προσέξτε πάλι το κεφάλι του να βρίσκεται χαμηλότερα από το υπόλοιπο σώμα.

- Λίγο πιο πάνω από το στομάχι του μωρού τοποθετήστε τις άκρες 2 ή 3 δακτύλων σας. Πιέστε κάθετα το στήθος περίπου 2 με 3 πόντους και αφήστε το να επανέλθει. Επαναλάβετε την κίνηση αυτή 5 φορές και προσέξτε οι κινήσεις να γίνονται ομαλά και όχι απότομα.

- Επαναλάβετε τα 5 χτυπήματα στην πλάτη και τις πιέσεις στο στήθος μέχρι το αντικείμενο να βγει και το μωράκι να αρχίσει να βήχει.

Όταν το μωρό βήχει, το αφήνουμε να βήξει μέχρι να καταφέρει να βγάλει το αντικείμενο. Αν όμως λιποθυμήσει θα χρειαστεί να κάνουμε τεχνητή αναπνοή.

Ανοίξτε το στόμα του μωρού, δείτε μήπως φαίνεται το αντικείμενο και βγάλτε το με τα δάχτυλά σας.

Αν με κανέναν τρόπο δε καταφέρετε να βγάλετε το αντικείμενο που φράζει την αναπνευστική οδό, καλέστε αμέσως τις πρώτες βοήθειες.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...