Μπορούμε όμως να το πλένουμε με λεπτότητα και προσοχή σε όλο του το σώμα με ένα απαλό σφουγγαράκι, με χλιαρό νερό ή με ένα βρεγμένο πανάκι. .
Μετά το πλήρες κλείσιμο της πληγής του ομφαλού, αντίθετα, το μωράκι σας πρέπει να πλένεται καθημερινά, το πρωί ή το βράδυ ειδικά όταν αυτή η τακτική το βοηθάει να κοιμάται. Το νερό του μπάνιου πρέπει να έχει μια θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου.
Τις πρώτες φορές το μπανάκι πρέπει να έχει διάρκεια ενός λεπτού, μετά μπορείτε να αυξήσετε το χρόνο εκτός αν η ατμόσφαιρα είναι πολύ κρύα και το παιδί κινδυνεύει να κρυώσει, περνώντας από το χλιαρό νερό στην κρύα ατμόσφαιρα.
Για να καθαρίσουμε το δερματάκι του μωρού θα είναι καλύτερο να μη χρησιμοποιούμε τα λεγόμενα ουδέτερα σαπούνια που συχνά έχουν μόνο το όνομα, αλλά ένα όξινο σαπούνι, πιο φυσιολογικό, γιατί το εξωτερικό στρώμα του δέρματος είναι ουδέτερο.
Η χρήση των άλλων σαπουνιών μπορεί να διευκολύνει την εμφάνιση μικρών δερματικών αλλοιώσεων, που δεν είναι επικίνδυνες αλλά που μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία στους γονείς. Οι απορρυπαντικές κρέμες κοστίζουν αρκετά και δε παρουσιάζουν κανένα ειδικό πλεονέκτημα. Αν θέλετε λοιπόν διαλέξτε ένα φαρμακευτικό προϊόν και όχι ένα καλλυντικό που στοιχίζει περισσότερο και συχνά δεν είναι παρά μόνο στάχτη στα μάτια.
Το υπόλειμμα του ομφάλιου λώρου πέφτει μόνο του μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης εβδομάδας και μέχρι την πλήρη επούλωση χρειάζεται ειδική φροντίδα και περιποίηση. Φροντίστε με ένα βαμβάκι να καθαρίζετε την περιοχή κάθε φορά που του αλλάζετε πάνα. Στο παρελθόν το καθάρισμα γινόταν με φαρμακευτικό οινόπνευμα. Τα νέα δεδομένα όμως σήμερα συνιστούν ότι η φυσική ξήρανση επιτρέπει στον ομφάλιο λώρο να πέσει γρηγορότερα. Αν παρατηρήσετε μια σταγόνα αίμα να βγαίνει από την πληγή καθώς το περιποιείστε μην τρομάξετε. Αν όμως παρατηρήσετε πραγματική αιμορραγία απευθυνθείτε στον παιδίατρο.
Τα μάτια του μωρού διατηρούνται καθαρά από μόνα τους. Αν όμως παρατηρήσετε υλικό που παραμένει στην αυτόματη αποβολή μπορείτε να το καθαρίζετε με λεπτότητα με λίγο βαμβάκι βουτηγμένο στο νερό.
Για τα αυτιά ισχύουν το ίδιο με τα μάτια περί αυτοκαθαρισμού με την προειδοποίηση όμως να καθαρίζονται μόνο τα εξωτερικά τμήματα και να μη βυθίζουμε βαθιά στο αυτί τη μπατονέτα γιατί υπάρχει κίνδυνος ρήξης του τυμπάνου.
Για τη μύτη ισχύει ότι και για τα μάτια και τα αυτιά. Για την καθαριότητα του κεφαλιού πλένουμε μόνο με νερό και τα κατάλληλα σαπούνια. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ αρώματα και μη χρησιμοποιείτε πιστολάκι γιατί φοβίζει το μωράκι που επιπλέον δεν αντέχει τη πολύ θερμότητα.
Τέλος θα μιλήσουμε για τη υγιεινή της γεννητικής ζώνης και του πρωκτού, που είναι περιοχές πλούσιες σε μικρόβια. Τα κοριτσάκια πρέπει να καθαρίζονται με κινήσεις από μπρος προς τα πίσω. Έτσι θα κάνουμε και για τα αγοράκια με την επιπλέον προειδοποίηση να διατηρούμε την περιοχή πολύ καθαρή απομακρύνοντας πιθανά υπολείμματα που έχουν συσσωρευτεί και που μπορεί να προδιαθέσουν για τοπικές μολύνσεις. Αυτό μπορεί να γίνει πάλι με λίγο βαμβάκι βουτηγμένο σε νερό.
Κάθε φορά που πρέπει να αλλάξετε το μωράκι αφού το πλύνετε, πρέπει να αλείφετε την περιοχή του πρωκτού, τη γεννητική και τη βουβωνική με κατάλληλες προστατευτικές κρέμες για να αποφύγετε το σύγκαμα και τους ερεθισμούς.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο