Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Ημερήσιο πρόγραμμα για μωράκι που θηλάζει


    <p>Είναι σημαντικό για το βρέφος να περνάει τη μέρα του σε όσο το δυνατόν <strong>ήρεμο και ήσυχο περιβάλλον</strong>, χωρίς πολύ ταραχή και νευρικότητα.</p>

Η μέρα του θα μπορούσε να αρχίσει έτσι: Στις 7'30 με 8 το πρωί θα βγάλετε το μικρό από το κρεβατάκι του, θα το αλλάξετε και θα το χαϊδέψετε. Να θυμάστε ότι σε αυτή την ηλικία τα μωρά είναι όλο ένστικτα και αισθάνονται την αγάπη που τους προσφέρεται. Μετά από αυτή την ευγενική καλημέρα φτάνει η στιγμή που τόσο λαχταράει, το φαγητό.

Μετά την χώνεψη και το τυπικό ρέψιμο του μωρού, να του αφιερώνεται λίγο ακόμα χρόνο στοργής πριν το βάλετε ξανά στο κρεβατάκι του για έναν όμορφο και γλυκό ύπνο. Μην ξαφνιάζεστε! Το νεογέννητο κοιμάται δεκαέξι με είκοσι ώρες τη μέρα, για να φτάσει μετά από τον πρώτο μήνα στις δώδεκα ώρες τη μέρα. Κατά τις 11'30 π.μ. επαναλαμβάνεται η ίδια σκηνή: αλλαγή της πάνας, πλύσιμο και φαγητό.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό για ένα μωρό ακόμα και λίγων ημερών να ακούει τη φωνή εκείνου που το πλησιάζει. Το να του μιλάτε με στοργικό και γλυκό τρόπο είναι κάτι που του χαρίζει ηρεμία, το δένει ακόμα περισσότερο μαζί σας και θα το βοηθήσει αργότερα να μιλήσει πιο γρήγορα και με περισσότερη ευκολία.

Μη στερήσετε ποτέ την καθημερινή βόλτα από το παιδί. Διαλέξτε τις πιο ζεστές ώρες τις κρύες μέρες και τις δροσερές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Και αν ακόμα κάνει κρύο, βρέχει, χιονίζει έχει ανάγκη να βγει τουλάχιστον για λίγο. Μόνο σε περίπτωση που φυσάει πάρα πολύ θα αναβληθούν οι περίπατοι ή θα ελαττωθούν στο ελάχιστο γιατί ο αέρας είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς των μικρών. Ο αέρας εκνευρίζει τα μικρά και επιπλέον μπορεί να τα φέρει με σκόνη και ερεθιστικές ουσίες.

Κατά τις 4'30 μ.μ. και άλλη αλλαγή της πάνας, πλύσιμο και φαγητό. Το ίδιο επαναλαμβάνεται και στις 8'30 μ.μ. Πριν από το τελευταίο γεύμα της ημέρας είναι σωστό, απλά για λόγους υγείας και σαν στιγμή χαλάρωσης και φροντίδας, να κάνουμε στο μωράκι ένα γρήγορο μπάνιο. Είναι σημαντικό αυτή η διαδικασία να γίνει συνήθεια για να διατηρηθεί και στο μέλλον. Επαναλαμβάνουμε ότι το μπάνιο για το μωράκι πρέπει να αντιπροσωπεύει μια στιγμή ηρεμίας, χαλάρωσης και προετοιμασία για ύπνο. Προσπαθήστε λοιπό να αποφεύγετε κάθε απότομη κίνηση και πολλά λόγια.

Σκουπίστε το με προσοχή, προσέχοντας ειδικά τις αναδιπλώσεις του δέρματος. Αλείψτε με προστατευτική κρέμα το δερματάκι του μωρού και τέλος ντύστε το για τον ύπνο.

Στο ντύσιμο μην είστε ούτε πολύ μετρημένοι ούτε υπερβολικοί. Το παιδί δεν πρέπει να ιδρώνει, ούτε να έχει τα χεράκια του κρύα. Η ιδανική ατμόσφαιρα για αυτή την ηλικία, όπως παντού και για όλους, είναι η δροσερή.

Μετά το τελευταίο γεύμα βάλτε το στο κρεβατάκι του για έναν καλό ύπνο αφού φυσικά προηγηθεί κανένα λεπτό με χάδια που τόσο πολύ του αρέσουν. Για να μη φοβάται όταν ξυπνάει τη νύχτα από το σκοτάδι, αφήστε αναμμένο ένα μικρό φωτάκι που μπορεί να χρησιμεύσει και για όποιον σηκωθεί να ελέγξει αν όλα πάνε καλά με το μωράκι.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...