Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Γιατί είναι σημαντική η αποστείρωση και ποιες μεθόδους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε;


    <p><strong>Γιατί χρειάζεται η αποστείρωση</strong></p>

Το έντερο του νεογέννητου είναι αποστειρωμένο. Καθώς το μωρό μεγαλώνει, σχηματίζεται η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου που παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη των τροφών και στην προστασία του οργανισμού από τις λοιμώξεις. Κατά τους πρώτους 12 μήνες, ώσπου δηλαδή το βρέφος να αναπτύξει την προστασία αυτή, είναι πολύ ευαίσθητο σε παθογόνα μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνες αρρώστιες, όπως γαστρεντερίτιδα.

Για το λόγο αυτό οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με την τροφή του μωρού θα πρέπει να είναι καλά πλυμένο και προσεκτικά αποστειρωμένο.

Πρέπει ακόμα να γνωρίζεται ότι τα παθογόνα μικρόβια αναπτύσσονται πολύ γρήγορα στο γάλα. Γι'αυτό ο μόνος τρόπος να προστατέψετε το μωρό είναι η αποστείρωση όλων των σκευών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του γεύματος. Εξάλλου η σχολαστική υγιεινή είναι κανόνας που πρέπει να τηρείτε για οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με το μωράκι.

Μέθοδοι αποστείρωσης

Πριν από κάθε αποστείρωση τα σκεύη (μπιμπερό, πιπίλα κτλ) πλένονται προσεκτικά σε ζεστή σαπουνάδα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις πιπίλες, ώστε να μη μείνουν υπολείμματα γάλακτος, καθώς και στο εσωτερικό των μπουκαλιών, όπου χρησιμοποιείται η ειδική βούρτσα καθαρισμού.

Αφού ξεπλυθούν όλα τα σκεύη σε τρεχούμενο νερό, είναι έτοιμα προς αποστείρωση. Κάθε μητέρα μπορεί να επιλέξει τον τρόπο αποστείρωσης που την εξυπηρετεί.

Αποστείρωση με βράσιμο

Το βράσιμο είναι ο παλαιότερος τρόπος αποστείρωσης. Για τη μέθοδο αυτή χρειάζεται ειδικός βραστήρας με υποδοχές ή απλά ένα σκεύος γεμάτο νερό, ώσπου να καλύπτει όλα τα αντικείμενα που βράζονται σκεπασμένα περίπου για 25 λεπτά περίπου.

Αποστείρωση με ατμό

Με τη συσκευή του ηλεκτρικού αποστειρωτή ατμού, μπιμπερό και πιπίλες, τοποθετούνται στις ειδικές υποδοχές του και αποστειρώνονται γρήγορα και εύκολα. Προστίθεται η αναγραφόμενη ποσότητα νερού, που με το βράσιμο γίνεται ατμός και αποστειρώνει.

Πιο ακριβή ως αρχική επένδυση, η λύση αυτή είναι οικονομικότερη στη χρήση από τη μέθοδο χημικής αποστείρωσης.

Χημική αποστείρωση

Στη μέθοδο αυτή χρησιμοποιούνται αποστειρωτικές ταμπλέτες ή υγρό. Το αποστειρωτικό διάλυμα ετοιμάζεται στο ειδικό δοχείο όπου διαλύονται η ταμπλέτα ή το υγρό στην αναλογία που ορίζει ο κατασκευαστής.

Τα αντικείμενα τοποθετούνται με τρόπο ώστε να μη παγιδευτούν φυσαλίδες αέρα και παραμένουν στο διάλυμα τουλάχιστον για όσο διάστημα συμβουλεύουν οι οδηγίες χρήσης της συσκευής (συνήθως 30 λεπτά).

Πριν χρησιμοποιηθούν πρέπει να ξεπλένονται με βρασμένο νερό. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσεως του συγκεκριμένου συστήματος.

Για να διατηρηθούν τα μπιμπερό αποστειρωμένα ώσπου να τα χρησιμοποιήσετε, φυλάξτε τα στη συσκευή αποστείρωσης ή στο ψυγείο.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...