Μαθαίνει να συγκεντρώνεται, να διαχειρίζεται την προσοχή του, να ανακαλύπτει τις ικανότητες του και να μαθαίνει καινούργιες έννοιες, λέξεις και σύμβολα.
Τον πρώτο χρόνο το παιχνίδι του παιδιού είναι οι μετακινήσεις του μέσα στο χώρο, ο χειρισμός αντικειμένων και ο αντιληπτικός του έλεγχος. Τα πρώτα παιχνίδια συνοδεύονται από μια λειτουργική ευχαρίστηση ή από μια ευχαρίστηση λόγω του αποτελέσματος . Για παράδειγμα χαίρεται να αγγίζει και να πιάνει τα αντικείμενα ή τραβάει το σχοινί για να βάλει σε κίνηση ένα παιχνίδι.
Παιχνίδια που προκαλούν το ενδιαφέρον του μωρού με τη λειτουργία τους (έναν ήχο ή μια κίνηση), αντικείμενα μαλακά, ευχάριστα στο να τα γεύεται, να τα αγγίζει, να τα ακούει, να τα κοιτάει προάγουν την κίνηση και την ανάπτυξη μεγαλύτερων ικανοτήτων. Το παιδί παίζοντας μαθαίνει πάρα πολλά πράγματα, εξοικειώνεται με νέα αντικείμενα και καταστάσεις, αρχίζει να καταλαβαίνει τις σχέσεις των αντικειμένων με τον χώρο, προάγει των συντονισμό των μυικών κινήσεων και αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να μετατρέπει το περιβάλλον με τις ενέργειές του.
Γύρω στον έβδομο μήνα το μωράκι αρχίζει να παίζει με τους ήχους, συνομιλώντας χαμηλόφωνα με τον εαυτό του και προσπαθώντας να μιμηθεί απλούς ήχους που του ζητάμε. Χαμογελάει στις χειρονομίες και προσπαθεί να τις επαναλάβει. Διασκεδάζει απίστευτα πολύ με παιχνίδια όπως το γνωστό "Κούκου τζα".
Τώρα το παιδάκι μπορεί να κάθεται και να βλέπει τον κόσμο από μια άλλη οπτική γωνία, μπορεί να εξερευνά μια μεγαλύτερη ακτίνα του περιβάλλοντος και να μεταχειρίζεται τα αντικείμενα πιο εύκολα. Διασκεδάζει με το να τα πιάνει, να τα κάνει να κινούνται, να τα πετάει, τα πιάνει ξανά και να πειραματίζεται.
Όταν το μικρούλη σας αρχίζει να μπουσουλάει εντυπωσιάζεται από τα αντικείμενα που κινούνται, όπως μπάλες, καροτσάκια, κούκλες με ρόδες, αυτοκινητάκια και κάθε είδος αντικειμένων που το παιδί μπορεί να μεταφέρει μαζί του. Τα παιχνίδια αυτά όμως δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλα και βαριά γιατί το παιδί έχει ανάγκη να έχει το ένα χεράκι του ελεύθερο για να στηρίζεται όταν κινείται.
Όταν το παιδί μαθαίνει να περπατάει είναι σε θέση να φτάνει και να πιάνει νέα αντικείμενα, ξέρει πως να χρησιμοποιεί τα χέρια του με μεγαλύτερη ακρίβεια και προσπαθεί να αναρριχηθεί πάνω, κάτω και μέσα στο αντικείμενο.
Αυτή η περίοδος είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη των φυσικών ικανοτήτων και της εμπιστοσύνης στον εαυτό του. Το παιδί έχει ανάγκη από ευκαιρίες για να εξασκήσει τους μυς του και να παίζει σε ένα περιβάλλον που νιώθει ασφάλεια με τη βοήθεια του γονιού.
Είναι καλό να αφήνουμε το παιδάκι ελεύθερο να κάνει αυτό που ξέρει χωρίς να το βοηθάμε συνέχεια. Είναι μέσα στο πρόγραμμα και να πέσει καμιά φορά, αλλά αν ο γονιός δε δώσει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός θα αρχίσει πάλι το εξερευνητικό του παιχνίδι.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο