Στα είδη που χρησιμοποιούνται για τη σίτιση του βρέφους πρέπει να περιλαμβάνονται δύο μπουκάλια, δύο θήλαστρα, ένα δοχείο όπου θα γίνεται η αποστείρωση των μπουκαλιών, ειδικά βουρτσάκια για τον καθαρισμό των μπουκαλιών, ένα κουταλάκι, ένα φλιτζανάκι και ένα πιατάκι. Αυτά τα αντικείμενα πρέπει να είναι αποκλειστικά για τη χρήση του βρέφους και δεν πρέπει να ανακατεύονται με άλλα αντικείμενα του σπιτιού.
Τόσο στην τεχνητή διατροφή, όσο και στην μεικτή αυτά τα αντικείμενα πλένονται με μεγάλη προσοχή και αποστειρώνονται μεταξύ των 2 θηλασμών για όλη την περίοδο που το βρέφος είναι περισσότερο ευαίσθητο και εκτεθειμένο σε διατροφικές δηλητηριάσεις.
Για την καθαριότητα αρκεί να ξεπλένονται κάτω από τη βρύση που τρέχει συνεχώς (χωρίς να χρησιμοποιούνται απορρυπαντικά), το μπουκάλι και τα θήλαστρα, προσέχοντας η καθαριότητα να γίνεται τόσο στο εσωτερικό αυτών όσο και εξωτερικά.
Μετά περνάμε στην αποστείρωση, όπου χρησιμοποιείται ένα αντισηπτικό σε κατάλληλη διάλυση (π.χ υποχλωριώδες νάτριο, που είναι μια ουσία άγευστη και αβλαβής για το βρέφος). Στο δοχείο που περιέχει το διάλυμα του αντισηπτικού τοποθετούνται το μπουκάλι και τα θήλαστρα τουλάχιστον για 3 ώρες.
Όταν είναι η ώρα του γεύματος, το μπουκάλι και το θήλαστρο που θα χρησιμοποιηθούν αφαιρούνται από το υγρό και αφού στραγγίσουν τοποθετείται αμέσως το γάλα, πάντα υπενθυμίζοντας ότι δεν πρέπει να ξεπλένονται.
Μια άλλη μέθοδος είναι εκείνη του βρασμού. Το υλικό που προορίζεται για αποστείρωση τοποθετείται σε ένα δοχείο που αντέχει στη φωτιά και καλύπτεται με νερό. Ο βρασμός γίνεται τουλάχιστον επί πέντε λεπτά. Πώς ετοιμάζεται ένα γεύμα; Αρχικά, είτε χρησιμοποιείται αγελαδινό γάλα είτε γάλα σε σκόνη, είναι ανάγκη να γίνεται η κατάλληλη διάλυση του γάλακτος ή της σκόνης.
Για τις ποσότητες των γευμάτων θα ακολουθήσετε τις οδηγίες και τις συμβουλές του παιδιάτρου σας, που θα σας δώσει μετά την έξοδό σας από την κλινική. Το διάλυμα τελικά γίνεται με αποστειρωμένο νερό, δηλαδή βρασμένο. Εάν χρησιμοποιούνται σκόνες, αυτές είναι ήδη έτοιμες κάτω από συνθήκες αποστείρωσης. Εάν χρησιμοποιείται αγελαδινό γάλα επειδή η παστερίωση καταστρέφει τα μικρόβια μέχρι 99,5%, είναι καλό να βράζει παρόμοια το γάλα πριν από τη χρήση του για τουλάχιστον 10 λεπτά. Προσέχουμε να μη κολλήσει στα τοιχώματα του δοχείου που βράζει, διότι αυτό θα ισοδυναμούσε με καταστροφή των πρωτεϊνικών ουσιών.
Μπορούμε να βράσουμε το γάλα μιας ημέρας σε μια φορά. Μεταξύ του ενός γεύματος και του άλλου το υπόλοιπο βρασμένο γάλα διατηρείται στο ψυγείο. Τη στιγμή του γεύματος προετοιμάζεται το μπιμπερό αναμειγνύοντας γάλα, νερό και ζάχαρη ή σκόνη και νερό και μετά θερμαίνεται το μπουκάλι σε ένα δοχείο γεμάτο με νερό, μέχρι που να πάρει τη σωστή θερμοκρασία. Το γάλα πρέπει να είναι χλιαρό, να έχει δηλαδή την ίδια θερμοκρασία με το μητρικό σώμα -γύρω στους 37 βαθμούς- και είναι παλιά συνήθεια να δοκιμάζεται η θερμοκρασία αφήνοντας να πέσει μια σταγόνα γάλα στον καρπό του χεριού.
Για να χορηγήσουμε το γάλα με το μπιμπερό είναι αναγκαίο να προσέχουμε να κρατάμε το μπουκάλι λοξά και όχι οριζόντια, δηλαδή το γάλα πρέπει πάντα να καλύπτει την έξοδο του θηλάστρου. Με αυτό τον τρόπο καμία φυσαλίδα αέρα δε μπορεί να καταποθεί από το βρέφος.
Μεταξύ του ενός θηλασμού και του άλλου, το βρέφος μπορεί να διψάσει και να έχει επομένως ανάγκη από νερό. Τότε το βρέφος κλαίει για αυτή την ανάγκη του και η χορήγηση λίγο νερού ( ακόμη και από το βρασμένο) μπορεί να το ανακουφίσει.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο