Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Η πρώτη επαφή με το φαγητό


    <p>Ήρθε η πρώτη μέρα που το μωράκι σας θα έρθει σε επαφή με το κουτάλι και τη στερεά τροφή.</p>

Ο απογαλακτισμός σηματοδοτεί το τέλος του γρήγορου και εύκολου ταΐσματος και ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο της ανατροφής του παιδιού σας. Η περίοδος του απογαλακτισμού είναι λίγο κουραστική γιατί χρειάζεται χρόνος, μαγείρεμα, προγραμματισμός και διάθεση.

Όταν έρθει η ώρα που θα δώσετε στο μωράκι σας πρώτη φορά στερεά τροφή προσπαθήστε να βάλετε το κουταλάκι ανάμεσα στα χείλια του για να δοκιμάσει και να του δώσετε χρόνο να αντιδράσει. Συνήθως η πρώτη επαφή με το φαγητό θα αποτύχει. Η πιο συνηθισμένη αντίδραση του μωρού είναι να ανοίξει το στοματάκι του από περιέργεια και αμέσως να το φτύσει με μια έκφραση αηδίας.

Μέχρι τώρα το μωράκι σας τρεφόταν με γάλα και μπιμπερό, οπότε είναι πολύ λογικό να του πάρει λίγο χρόνο να συνηθίσει διαφορετικές γεύσεις και αυτόν τον τρόπο ταΐσματος. Δεν καταλαβαίνει λοιπόν τι κάνετε όταν βάζετε το κουταλάκι στο στόμα του.

Αν του αρέσει το φαγητό θα ανοίξει το στόμα του και θα βάλει στο στόμα του το περιεχόμενο. Αν πάλι δείτε πως δεν είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη στερεά τροφή μην επιμείνετε και μην το πιέσετε.

Ο απογαλακτισμός δεν έχει πρέπει και κανόνες και μπορεί να γίνει σταδιακά ή και να αναβληθεί. Το μωράκι σας πρέπει απλά να έρθει σε επαφή με καινούργιες γεύσεις και σιγά σιγά θα αρχίσει να τις συνηθίζει.

Ο απογαλακτισμός ξεκινά συνήθως με φρούτα. Τα φρούτα δίνουν στον οργανισμό του όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και μαζί με το σίδηρο περιέχουν ιχνοστοιχεία και ίνες που διευκολύνουν την πέψη και την καλή λειτουργία του εντέρου του. Τα κατάλληλα φρούτα για να ξεκινήσει το μωράκι την πρωτόγνωρη εμπειρία του φαγητού είναι το μήλο, η μπανάνα, το αχλάδι και το πορτοκάλι.

Μεγάλη σημασία έχει να προσπαθήσετε να καταλάβετε τι αρέσει στον μικρό σας γευσιγνώστη και να εντοπίσετε τις πιθανές αλλεργίες που μπορεί να έχει σε μερικές τροφές. Αν διαπιστώσετε ότι συγκεκριμένες τροφές του προκαλούν διάρροια, εμετό, κοκκινίλες στο πρόσωπο, συνάχι ή δύσπνοια επικοινωνήστε απευθείας με τον παιδίατρο σας.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...