Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Tα πρώτα του δοντάκια


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:rgb(51,51,51);">Η εμφάνιση των πρώτων δοντιών, των νεογιλών όπως αποκαλούνται, αποτελεί μια σημαντική ένδειξη ανάπτυξης του μωρού. </span></span></p>

Πότε θα συμβεί αυτό; Άν και τα περισσότερα παιδάκια βγάζουν το πρώτο τους δοντάκι γύρω στους 6 μήνες, άλλα γεννιούνται με 1-2 δοντάκια, ενώ κάποια άλλα τεμπέλικα βγάζουν δοντάκια μετά τους 12μήνες...Γενικός κανόνας, λοιπόν, δεν υπάρχει!

Η οδοντοφυϊα των 20 πρώτων παιδικών δοντιών ολοκληρώνεται γύρω στον 3ο χρόνο περίπου, ακολουθώντας μια συγκεκριμένη σειρά εμφάνισης κάθε δοντιού. Η ανατολή του πρώτου δοντιού πάντως, συνοδεύεται από διάφορα ενοχλητικά συμπτώματα , έκκριση μεγαλύτερης ποσότητας σάλιου, κόκκινα και πρησμένα ούλα, εκνευρισμό, ανορεξία, ανησυχία στον ύπνο...Όλα είναι φυσιολογικά!

Η ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

6 - 16 μηνών : ΚΑΤΩ ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΚΟΠΤΗΡΕΣ

8 - 12 μηνών : ΑΝΩ ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΚΟΠΤΗΡΕΣ

9 - 13 μηνών : ΑΝΩ ΠΛΑΓΙΟΙ ΚΟΠΤΗΡΕΣ-ΚΑΤΩ ΠΛΑΓΙΟΙ ΚΟΠΤΗΡΕΣ

Συμπτώματα εμφάνισης των πρώτων δοντιών

Τα συμπτώματα που αναγγέλουν την εμφάνιση των πρώτων δοντιών ποικίλλουν ανάλογα με το παιδί, τον οργανισμό και τις αντιστάσεις του καθώς και το δόντι που φυτρώνει κάθε φορά.

Τα συνήθη , πάντως, συμπτώματα είναι:

  • Η διάθεση του παιδιού να βάζει αντικείμενα συνέχεια μέσα στο στόμα του ή τα χέρια του , η έντονη ανάγκη να δαγκώσει για να απαλύνει και να ανακουφίσει τον πόνο του.
  • Ανησυχία, νευρικότητα και γκρίνια.
  • Ερεθισμένα, σκληρά και διογκωμένα ούλα.Έντονη σιελόρροια που προκαλείται από το αίσθημα φαγούρας στα ούλα του. Η έκκριση μεγάλης ποσότητας σάλιου περιορίζει και μειώνει τις ενοχλήσεις στη στοματική κοιλότητα και λειτουργεί θεραπευτικά για το παιδί.
  • Ανορεξία και αλλαγή στο πρόγραμμα διατροφής του παιδιού.
  • Ανησυχία στον ύπνο. Διαμορφώνει διαφορετικό από το συνηθισμένο ωράριο ύπνου, ξυπνά ξαφνικά κλαίγοντας, αρνείται να κοιμηθεί.
Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...