Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Τα χαρακτηριστικά του νεογέννητου


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:rgb(51,51,51);">Μπορεί η όψη του, κατά τα άλλα, γλυκύτατου μικρού σας στην αρχή λίγο να σας ...τρομάξει!</span></span></p>

Μεγάλο κεφάλι, κόκκινο δερματάκι που συχνά καλύπτεται από πολλές τριχούλες, πρησμένα ματάκια και...πεταχτά αυτάκια, μεγάλη κοιλίτσα και μακριά ποδαράκια, μπορεί να είναι τα χαρακτηριστικά που μπορεί να σας προκαλέσουν φόβο. Τίποτε από όλα αυτά, δεν θα μείνει όπως ακριβώς δείχνει. Απλώς το μικρούλι σας στις πρώτες του στιγμές, δεν διαθέτει και μεγάλη φωτογένεια!

Άς δούμε αναλυτικά, τα χαρακτηριστικά του νεογέννητου:

Δέρμα

Το δερματάκι, συνήθως, των νεογέννητων είναι πολύ λεπτό και έχει ροδαλό χρώμα. Μερικά μωράκια, γεννιούνται με τρίχες πάνω στο δερματάκι τους, και άλλα με διάφορα σημάδια, -τις λεγόμενες μογγολοειδής κηλίδες-. Μπορεί να γεννηθούν με ελιές, λευκές περιοχές ή αιμαγγειώματα. Μην ανησυχείτε! Τα περισσότερα από αυτά, αν όχι όλα, εξαφανίζονται ύστερα από λίγο καιρό.

Κεφάλι

Το κεφαλάκι ενός νεογέννητου, είναι συνήθως πιο μεγάλο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα τους. Ενώ στους ενήλικες το κεφάλι είναι το 1/8 του σώματός τους, στα νεογέννητα είναι το 1/4. Και σίγουρα, όσο πιο μικρόσωμα γεννηθεί ένα μωράκι, τόσο μεγαλύτερο φαίνεται το κεφάλι του.

Συχνά, έχει εξογκώματα και προεξοχές, που λέγονται "καιφαλεματώματα", και οφείλονται στην πίεση που ασκείτα κατά την διάρκεια του τοκετού.

Είναι ακίνδυνα, και σε μερικές εβδομάδες υποχωρούν από μόνα τους.Δεν πρέπει όμως να τα πιέζετε καθόλου. Ο παιδίατρος, με ιδιαίτερη προσοχή θα εξετάσει τις δύο πηγές στο κρανίο του (την πρόσθια και την οπίσθια ) που είναι ιδιαίτερα μαλακές.

Μάτια

Μετά την γέννησή του, το μωρό πρέπει να μάθει να προσαρμόζει τα μάτια του στο φως καθότι πλέον δεν βρίσκεται στο σκοτεινό περιβάλλον της μήτρας που έμαθε να ζει. Συχνά, αργεί λίγο να προσαρμοστεί στο καινούργιο του περιβάλλον. Μερικά μωράκια, έχουν πρησμένα ματάκια-αποτέλεσμα ενός δύσκολου τοκετού- ή άλλα βγάζουν πύον -φαινόμενο που ονομάζεται "νεογνική οφθαλμία"-.Όλα αυτά όμως είναι παροδικά και υποχωρούν χάρι σε ένα ειδικό κολύριο που βάζει ο παιδίατρος σε όλα τα μωράκια μόλις γεννηθούν.

Γεννητικά όργανα

Στα κοριτσάκια παρατηρείται καμιά φορά να τρέχει βλένα ή κάποιες σταγόνες αίματος από τα γεννητικά τους όργανα ("ψευδοπερίοδος του νεογνού"). Τα αγοράκια, από την άλλη, γεννιούνται σχεδόν όλα με φίμωση, ενώ τα γεννητικά τους όργανα είναι αρκετά μεγάλα σε σχέση με το σώμα τους. Και στις δύο περιπτώσεις, αυτά οφείλονται στις ορμόνες που εκκρίνει η μητέρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, και αυτές περνούν μέσω του πλακούντα και στο αίμα του μωρού.

Στήθος

Σε μερικά μωράκια, το στήθος τους είναι ελαφρώς πρησμένο, κάτι που οφείλεται στις μητρικές ορμόνες, ενώ δεν αποκλείεται από μερικά να τρέχει και λίγο γάλα!Το φαινόμενο αυτό- τόσο στα κοριτσάκια όσο και στα αγοράκια-, είναι απολύτως φυσιολογικό και διαρκεί 4-5 ημέρες.

Ομφαλός

Είναι ο λεγόμενος ομφάλιος λώρος, αυτός που τροφοδοτεί κατά την διάρκεια της κύησης θρεπτικά στοιχεία στο μωρό, μέχρι την στιγμή που κόβεται. Ο παιδίατρος, όταν γεννηθεί το μικρούλι, κόβει τον ομφάλιο λώρο, σε απόσταση περίπου 4-5 εκατοστών, από την κοιλίτσα του βρέφους. Το τμήμα του λώρου που έχει απομείνει- γνωστό ως "κολόβωμα ομφάλιου λώρου") αρχίζει να μαυρίζει λίγες μέρες μετά τη γέννα, ξεραίνεται, και τελικά πέφτει μία με τέσσερις εβδομάδες αργότερα.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...