Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Τα αντανακλαστικά του


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:rgb(51,51,51);">Το μικρό σας, αυτό το ανυπεράσπιστο πλασματάκι, στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο δυνατό και έξυπνο, από όσο νομίζετε και δείχνει.</span></span></p>

Έχει προνοήσει γι΄αυτό η φύση, που το έχει προικίσει με μερικές εκπληκτικές ικανότητες, και έτσι από την πρώτη στιγμή είναι εξοπλισμένο με ένα γενετικά προκαθορισμένο πρόγραμμα, το οποίο θα το βοηθήσει να επιβιώσει στο νέο του περιβάλλον.

Όλες οι κινήσεις του μικρού σας που κάνει και είναι σχετικές με την αυτοσυντήρηση, ονομάζονται αντανακλαστικά. Υπάρχουν τα αντανακλαστικά με τα οποία το μωρό γεννιέται- τα λεγόμενα "αρχέγονα αντανακλαστικά"- και τα άλλα που εμφανίζονται αργότερα στη ζωή του. Τα αρχέγονα αντανακλαστικά, που θα δούμε παρακάτω, εκλείπουν ύστερα από λίγους μήνες μετά την γέννησή του.

Το αντανακλαστικό του εναγκαλισμού

Διαρκεί περίπου 4-6 μήνες, και είναι η τοξοειδή κίνηση των χεριών που κάνει το μωράκι σας στον αέρα, όταν νιώσει πως πέφτει, ή άν ακούσει δυνατό θόρυβο. Θα ανοίξει και θα κλείσει τα χεράκια του, σαν να θέλει να αρπαχτεί από κάπου.

Το αντανακλαστικό της αρπαγής

Ξέρετε ήδη, πως άν βάλετε το δάχτυλό σας στην παλάμη ενός νεογέννητου, αυτό αμέσως θα σφίξει την παλάμη του δυνατά. Το μέγεθος της δύναμης που εκείνη την στιγμή βάζει το νεογέννητο, είναι τόσο μεγάλο, που αν οι νόμοι της Φυσικής το επέτρεπαν, θα μπορούσε να στηρίξει εκεί ολόκληρο το βάρος του σώματός του. Η ιστορία λέει πως ο θρυλικός Ηρακλής, χάρη στο αντανακλαστικό αυτό έπνιξε μέσα στην κούνια του τα δύο φίδια που είχε στείλει η θεά Ήρα για να το σκοτώσουν. Το αντανακλαστικό αυτό, διαρκεί συνήθως 3-4 μήνες.

Το αντανακλαστικό του θηλασμού

Διαρκεί γύρω στους 4 μήνες. Άν πιέσετε με το δάχτυλό σας το μάγουλο του μωρού σας, θα διαπιστώσετε ότι κάθε φορά που κάνετε την ίδια κίνηση, το αγγελούδι σας θα στέφει το προσωπάκι του προς το δάχτυλό σας, και θα αρχίσει να το πιπιλάει.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...