Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Οι πέντε αισθήσεις του νεογέννητου


    <p>Το αισθητηριακό και νευρικό σύστημα του νεογέννητου είναι πολύ ανεπτυγμένο και του επιτρέπει να αντιλαμβάνεται και να αποθηκεύει έναν μεγάλο αριθμό από πληροφορίες.</p>

Η οπτική αντίληψη αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, αφού από αυτή εξαρτώνται όλα τα πρωτογενή αντανακλαστικά που το ωθούν στην κίνηση. Επίσης, αυτή η αντίληψη το βοηθάει στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Η όραση είναι επίσης αρκετά ανεπτυγμένη. Φαίνεται πως το μωράκι είναι σε θέση να αντιληφθεί σχεδόν αμέσως τα χρώματα και να κεντράρει μέχρι κάποια απόσταση 25/35 εκ., δηλαδή την απόσταση που το χωρίζει από το πρόσωπο που το κρατάει αγκαλιά. Τα μικρά παιδιά παρατηρούν γύρω γύρω, ψάχνοντας περίεργες μορφές ή σχήματα, εξετάζουν και ερευνούν με μεγάλη λεπτομέρεια το πρόσωπο που του μιλάει και γοητεύονται ιδιαίτερα από το φως των ματιών και από την κίνηση των χειλιών.

Η ακοή των νεογέννητων είναι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις πολύ πιο ευαίσθητη από εκείνη των ενηλίκων. Σήμερα γνωρίζουμε πως ήδη στην διάρκεια της ενδομήτριας ζωής το παιδί είναι συνηθισμένο να ακούει φωνές και ήχους και να αναγνωρίζει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του λεξιλογίου της μητέρας.

Η γεύση και η όσφρηση. Το μικρό μωράκι αντιλαμβάνεται καλά τόσο τις μυρωδιές όσο και τις γεύσεις. Αρνείται το πικρό, το αλατισμένο και το όξινο, ενώ το γλυκό μετά από τις πρώτες δοκιμές του προκαλεί την ιδέα του θηλασμού. Η γεύση και η όσφρηση του προσφέρουν την πιο σημαντική επαφή με τον εξωτερικό κόσμο. Χρησιμοποιώντας αυτές τις αισθήσεις είναι πιθανόν για το μωρό να αναγνωρίζει τη μητέρα και να αρχίσει να κατατάσσει τα πρόσωπα και τα πράγματα που έρχονται σε επαφή μαζί του.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...