Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Κινητική εξέλιξη του βρέφους


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:#333333;">Ο έλεγχος του κεφαλιού, αποτελεί το πρώτο σημαντικό ορόσημο στην κινητική εξέλιξη του παιδιού.</span></span></p>

Το νεογέννητο, έχει πολύ μικρό έλεγχο του σώματός του, ενώ το κεφαλάκι του είναι σχετικά δυσανάλογα μεγαλύτερα και βαρύ σε σχέση με το σώμα του. Σιγά-σιγά όμως, μεγαλώνοντας οι μύες του λαιμού του δυναμώνουν και για 1-2 δευτερόλεπτα θα είναι σε θέση να το κρατάει όρθιο.

Είναι πολύ σημαντικό, να ξέρετε πως να κρατάτε το μωρό στην αγκαλιά σας, στηρίζοντας το καλά με την παλάμη σας πίσω από το κεφαλάκι του. Στους 3 μήνες, το μωρό σας θα είναι σε θέση να κρατά σταθερό το κεφαλάκι του σε όλες τις θέσεις.

Γύρω στον 4ο μήνα, το μωρό θα μπορεί να σηκώνει το κεφάλι του όταν είναι μπρούμυτα και στηριζόμενο στα χεράκια του θα κάνει τις πρώτες του πρόβες, μέχρι να μπορεί σιγά-σιγά αργότερα με την βοήθεια και των ποδιών του για τα πρώτα μπουσουλίσματα! Όταν το έχετε ανάσκελα, το μωρό κλωτσάει τον αέρα σαν να κάνει ποδήλατο και φέρνει τα ποδαράκια του στο στήθος.

Ο καιρός περνάει, και εσείς κάποια στιγμή-και εκεί που δεν θα το περιμένετε- ενώ το είχατε αφήσει ανάσκελα το βρίσκεται να είναι μπρούμυτα ή και το αντίθετο!Αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή , στον 4ο-5ο μήνα. Και φυσικά, από δω και στο εξής, θα πρέπει να είστε ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ, έτσι ώστε να μην συμβούν ατυχήματα, ενώ το έχετε στην αλλαξιέρα, ή στον καναπέ ή στο κρεβάτι, ή κάποια άλλη υπερυψωμένη επιφάνεια.

Ούτε δευτερόλεπτο δεν πρέπει να το αφήνετε από τα μάτια σας γιατί αυτό το δευτερόλεπτο, φτάνει για να συμβεί το κακό.

Στα μισά του πρώτου χρόνου, το μωρό που έχει πλέον αποκτήσει πλήρη έλεγχο στους μυς της πλάτης, προσπαθεί να ελέγξει τους μυς της μέσης του.Εξασκείται , λοιπόν, καθημερινά μέχρι να μάθει να κάθεται μόνο του, χωρίς την βοήθεια σας και συνήθως με την βοήθεια ενός μαξιλαριού στηριζόμενο στη πλάτη του.

Με καθημερινή "προπόνηση", εκεί γύρω στον 8ο -9ο μήνα, μερικά παιδάκια αρχίζουν και τα πρώτα τους βηματάκια. Βέβαια, ο ρυθμός ανάπτυξης διαφέρει από παιδί σε παιδί (τα στάδια της ανάπτυξης είναι τα ίδια για όλα τα παιδιά, και ξεκινούν πρώτα από το κεφάλι και στη συνέχεια προχωρούν στο υπόλοιπο σώμα)

Τα περισσότερα πάντως παιδάκια, λίγο πριν σβήσουν το πρώτο τους κεράκι, έχουν μάθει κιόλας να περπατούν. Η ανάπτυξη εξαρτάται άμεσα από την ωρίμανση του κεντρικού νευρικού συστήματος, αλλά και από τα εξωτερικά ερεθίσματα που θα το προκαλούν να κάνει το ...πρώτο βήμα.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...