Είναι λογικό, αφού το μικρό σας μέσα στην σκοτεινή ατμόσφαιρα της μήτρας ελάμβανε ελάχιστα ερεθίσματα.Γι΄αυτό, ο οπτικός φλοιός, δηλαδή το τμήμα του εγκεφάλου που ευθύνεται για την όραση είναι σχετικά ανώριμος κατά την γέννηση, σε σύγκριση για παράδειγμα με τον ακουστικό φλοιό.
Η όραση του νεογέννητου είναι αρχικά πολύ περιορισμένη, αφού το βρέφος είναι σε θέση να εστιάσει μόλις σε απόσταση 25,4 εκατοστών.
Η οπτική οξύτητα σε αυτό το στάδιο, φτάνει στα 4% περίπου της οξύτητας που θα έχει ως ενήλικας.
Στην αρχή το βρέφος, μπορεί να διακρίνει απλά σχέδια με έντονες αντιθέσεις, σε μικρή απόσταση από αυτό. Έρευνες έχουν δείξει, ότι τα νεογέννητα, είναι σε θέση να διακρίνουν τους κύκλους από τα τετράγωνα, τα μικρά από τα μεγάλα αντικείμενα, τα αντικείμενα που κινούνται από αυτά που είναι στάσιμα, και όσον αφορά τα χρώματα διακρίνουν καλύτερα το μαύρο, το άσπρο και το κόκκινο. Μπορεί, επίσης, να διακρίνουν το κόκκινο από το κίτρινο, όχι όμως το μπλε από το πράσινο.Ιδιαίτερη δυσκολία αποτελεί για το βρέφος, η διάκριση μεταξύ απαλών αποχρώσεων.
Αυτό που κάνει ένα βρέφος να παρατηρήσει κάτι, είναι η κίνηση. Αυτό σημαίνει, ότι το μωρό ενδιαφέρεται ιδιαίτερα, για κινούμενα αντικείμενα, που αντιλαμβάνεται με "την άκρη του ματιού του".
Εκείνο, όμως, που το μικρό σας απολαμβάνει περισσότερο, είναι να παρατηρεί τα πρόσωπα των ανθρώπων που είναι κοντά τους, και ιδιαίτερα τις γκριμάτσες τους. Αρχικά, παρατηρούν το εξωτερικό περίγραμμα των προσώπων, σχηματίζουν στην μνήμη τους κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά με βάση το σχήμα του κεφαλιού ή το χτένισμα. Άν μια μητέρα αλλάξει δραστικά τα μαλλιά της τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του παιδιού, το μωρό θα μπερδευτεί αρκετά σχετικά με την ταυτότητά της.
Στην ηλικία των 3 μηνών περίπου, το μωρό αρχίζει να μελετά τα εσωτερικά χαρακτηριστικά των προσώπων, προσέχοντας τα μάτια, την μύτη και το στόμα κάποιου, και έτσι σιγά-σιγά ξεχωρίζει τα πρόσωπα μεταξύ τους. Επίσης, αρχίζει και προσέχει τις διάφορες εκφράσεις του προσώπου, και έτσι ξεκινά η δύσκολη διαδικασία της κατανόησης αυτών των εκφράσεων.
Μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, η όραση του μωρού βελτιώνεται αρκετά και φθάνει ώς και το 10% της τελικής οπτικής οξύτητας. Αυτό σημαίνει ότι το βρέφος μπορεί να εστιάζει στο αντικείμενο που παρακολουθεί σε απόσταση διπλάσια από αυτή που μπορούσε να εστιάσει κατά την γέννησή του. Στους επόμενους 6 μήνες, η οπτική οξύτητα πλησιάζει σε αυτή που έχει ένας ενήλικας. Ωστόσο, για να σχηματιστεί πλήρως το οπτικό σύστημα, θα πρέπει να συνεχίσει να ωριμάζει για τα επόμενα 4 χρόνια.
Συμβουλές
Για να εξάψετε από νωρίς την αίσθηση όρασης του νεογέννητου, δώστε του τα κατάλληλα ερεθίσματα. Διακοσμήστε το περιβάλλον του με έντονα γεωμετρικά σχέδια, και χρώματα που δημιουργούν αντιθέσεις. Τα παιχνιδάκια του, να τα κινείται αργά προς το μέρος του και να προσπαθήστε να αλλάζετε εικόνες στα παιχνίδια πάνω από το κρεβατάκι του.
Θα προσέξει αμέσως τη διαφορά, αφού οι νέες εικόνες που είχε στην μνήμη του έχουν αλλάξει. Όλες αυτές οι μικρές προκλήσεις, θα βοηθήσουν σημαντικά την αίσθηση της όρασης του μικρού σας θησαυρού!
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο