Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Η σημασία της αφής για το μωράκι


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:#333333;">Το να σε αγγίζουν και να σε χαϊδεύουν δεν είναι μόνο μια όμορφη αίσθηση, κάνει καλό και στην υγεία! </span></span></p>

Κατά την διάρκεια της κύησης, το μωρό δεν γνωρίζει ιδιαίτερα την αίσθηση της αφής, αφού μόνο το άγγιγμα του ομφάλιου λώρου αισθάνεται. Από την στιγμή όμως που γεννιέται, η αίσθηση αυτή αφυπνίζεται πραγματικά.

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο αισθητήριο όργανο που διαθέτει ο άνθρωπος. Είναι εκπληκτικό, ότι κάθε τετραγωνικό εκατοστό του δέρματος του νεογέννητου περιλαμβάνει περί τα 6.000.000 κύτταρα και το ισότιμο 4 μέτρων νευρικών ινών!

Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ένα απαλό μασάζ στο σωματάκι του μωρού σας είναι ιδιαίτερο ωφέλιμο και ευεργετικό για την υγεία και την ανάπτυξή του. Το μασάζ έχει συνδεθεί με την ελάττωση των ορμονών του στρες, την αύξηση των ανοσολογικών αντιδράσεων, και την βελτιωμένη ρύθμιση της αναπνοής, της κυκλοφορίας του αίματος, της πέψης, και του μεταβολισμού.

Έτσι λοιπόν, με ένα απλό μασάζ, ενισχύεται η αντίσταση του οργανισμού του βρέφους σε ασθένειες και στρες ενώ προάγεται η σωματική του ευημερία.

Όμως, το σημαντικότερο στοιχείο του στοργικού αγγίγματος, είναι ότι προσφέρει στο μωρό το αίσθημα της συναισθηματικής ασφάλειας.

Τα θετικά από την επαφή μητέρας και μωρού, δεν λειτουργούν μονόπλευρα. Και η ίδια η μαμά, βιώνει ένα βαθύ αίσθημα ηρεμίας όταν επικοινωνεί με το μικρό της και του μεταδίδει την αγάπη της. Αυτό, φυσικά, δεν ισχύει μόνο για τις μαμάδες αλλά και τους μπαμπάδες, που τους προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προσεγγίσουν και να ενισχύσουν τον δεσμό με το νεογέννητο. Αυτό από την μεριά του, είναι σε θέση να διακρίνει τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο το αγγίζει ο κάθε γονιός!

Ένας χώρος με ευχάριστη ζεστασιά, απαλό φωτισμό και γλυκιά μουσική, είναι ότι πρέπει για να προσφέρετε στο μικρό σας (αλλά και τον εαυτό σας) μια γαλήνη και ζεστασιά, που σίγουρα θα εισπράξει με ευχαρίστηση!

Συμβουλές

Για να διεγείρετε την αίσθηση της αφής του μωρού σας, δώστε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για να εξερευνήσει. Η τάση του να βάζει τα πάντα στο στόμα του, είναι φυσιολογική, αφού έτσι το μικρό σας μπορεί να κατανοήσει το σχήμα και το μέγεθος αυτού που κρατάει. Με την δική σας επιτήρηση πάντα, όταν του προσφέρετε κάτι καθαρό, μεγάλο σε μέγεθος, ελκυστικό στα χρώματά του θα εκπλαγείτε με την ικανότητά του να προσπαθεί να τα μάθει.

Δώστε στο μωρό πολλές ευκαιρίες για να ανακαλύψει τι συμβαίνει όταν χτυπά δυο πράγματα μεταξύ τους, τοποθετείστε αντικείμενα σε διαφορετικές αποστάσεις για να μπορεί να εκτιμήσει την κίνηση που πρέπει να κάνει για να τα πιάσει, βάλτε στο χέρι του αντικείμενα διαφορετικής υφής και μεγέθους...όλα παίζουν ρόλο στο να διεγείρετε την αίσθηση της αφής του.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...