Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Η γεύση και η όσφρηση του μωρού


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:rgb(51,51,51);">Το μωρό σας, μπορεί να έχει προτίμηση στο σοκολατένιο κέικ, πριν ακόμη το γευτεί! Κατά την διάρκεια της κύησης, το στόμα του μωρού γεμίζει συνεχώς από το αμνιακό υγρό.</span></span></p>

Οι γευστικοί κάλυκες του εμβρύου είναι ανεπτυγμένοι αρκετά μέχρι την αρχή του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, και το αγέννητο βρέφος μπορεί να ανιχνεύσει τις διάφορες γεύσεις που αρωματίζουν το αμνιακό υγρό. Άν η μητέρα, κατά την διάρκεια της κύησης, καταναλώνει ορισμένες τροφές, το μωρό δημιουργεί μνήμες από την γεύση των τροφών αυτών στο αμνιακό υγρό.

Μετά την γέννηση, άν η μητέρα θηλάζει, το νεογέννητο ενδέχεται να αναγνωρίζει κάποια από αυτά τα γνώριμα αρώματα, στο γάλα. Η μόνη τροφή που καταναλώνει το μικρό κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες της ζωής του, είναι το γάλα. Με το πέρας της χρονικής αυτής περιόδου, το μωρό αρχίζει να δοκιμάζει και άλλες γεύσεις, πράγμα που αποτελεί πραγματική εμπειρία γι΄αυτό.

Οι μητέρες, πρέπει να προσφέρουν στο μωρό τους όσο το δυνατόν περισσότερες και διαφορετικές γεύσεις, και φυσικά, δεν θα πρέπει να παραλείπουν να του δίνουν τροφές που δεν αρέσουν στις ίδιες! Πρέπει να δοθεί στο μωρό, η δυνατότητα, να αναπτύξει τις δικές του προτιμήσεις, γι΄αυτό μην του στερείτε τίποτε.

Απλά, όταν το μικρό σας, δεν δείχνει ιδιαίτερο ενθουσιασμό για μια τροφή θα βρει τον τρόπο να το κοινοποιήσει, είτε γυρνώντας το κεφάλι του, είτε κλείνοντας ερμητικά το στοματάκι του ή φωνάζοντας.

Η αίσθηση της όσφρησης του νεογέννητου, είναι ήδη εξαιρετικά ανεπτυγμένη και το βοηθά να αναγνωρίζει κάποια πράγματα που δεν μπορεί ακόμη να δει καθαρά. Αυτό είναι πραγματικά εκπληκτικό, διότι στο περιβάλλον της μήτρας, δεν είχε ιδιαίτερα ερεθίσματα για να αναπτύξει την αίσθηση της όσφρησης. Πολλοί πιστεύουν, ότι η ανεπτυγμένη αίσθηση της όσφρησης, εξισορροπεί την ανώριμη αίσθηση της όρασής του.

Το μικρούλι σας, μόλις γεννηθεί, μαθαίνει να αναγνωρίζει τον κάθε γονιό του από την ιδιαίτερη οσμή του. Τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του, η οικεία οσμή του γονιού του, το βοηθά να έχει ένα αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς, Είναι πολύ ωφέλιμο, όταν η μητέρα αγκαλιάζει το μικρό της τοποθετώντας το πάνω στο γυμνό της δέρμα.

Και στα μικρά όμως, αρέσει πολύ να φωλιάζουν στο λαιμό της μητέρας τους, στα ρούχα ή τις κουβέρτες της...

Η προηγμένη αίσθηση της όσφρησης, παίζει επίσης κάποιο ρόλο στην προετοιμασία του μωρού για την περίοδο του απογαλακτισμού. Το μωρό αντιλαμβάνετει από την στιγμή που γεννιέται, την τεράστια ποικιλία των οσμών που πλημμυρίζουν το περιβάλλον του. Μόλις αρχίσει ο απογαλακτισμός, το μωρό αρχίσει να συνδέει τις οσμές που μυρίζει με τις γεύσεις που δοκιμάζει, δημιουργώντας έτσι ακόμη περισσότερες νέες συνδέσεις στις διάφορες περιοχές του εγκεφάλου του που ευθύνονται για τις διάφορες αισθητικές του εμπειρίες.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον, είναι το γεγονός ότι όσο βελτιώνονται οι αισθήσεις της όρασης, ακοής και αφής, μειώνεται η αναπτυγμένη ευαισθησία του μωρού στην όσφρηση. Δεν έχει εξακριβωθεί ο λόγος που συμβαίνει αυτό, αλλά είναι πιθανό να παίζει ρόλο το γεγονός ότι η πληροφορίες που αφορούν την όσφρηση, να έχουν λιγότερη σημασία στον σύγχρονο τρόπο ζωής από τα οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα.

Όταν το μικρό στρέφει την προσοχή του στην εξερεύνηση του κόσμου μέσω των αισθήσεων της όρασης, ακοής, γεύσης, και αφής, εκλείπουν κάποιες από τις συνδέσεις του εγκεφάλου που ευθύνονται για την όσφρηση.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...