Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Η ακοή του βρέφους


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:rgb(51,51,51);">Σε αντίθεση με την όραση, η ακοή του βρέφους είναι ήδη καλά ανεπτυγμένη κατά την γέννησή τους. </span></span></p>

Όταν γεννιέται το βρέφος, στα αυτιά του ακούγεται μια πλειάδα θορύβων, πολλοί διαφορετικοί από αυτούς που άκουγε όσο βρισκόταν στην κοιλιά της μητέρας του, διότι εκεί υπήρχε η προστατευτική επίδραση του αμνιακού υγρού.

Αποτελέσματα ερευνών, έχουν δείξει ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, η ακοή γίνει τόσο ευαίσθητη, ώστε για παράδειγμα, να αντιδρά αμέσως στις εναλλαγές του ήχου μιας φωνής από αυτές του τυμπανισμού. Το εκπληκτικό είναι , ότι κατά τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης, το έμβρυο είναι σε θέση να διακρίνει αλλαγές μέσα στην ίδια κατηγορία ήχου. Για παράδειγμα, εάν το μωρό ακούει κλασσική μουσική και αυτή αλλάξει σε ποπ, το μωρό αντιδρά στην αλλαγή αυτή, με αυξημένη κινητικότητα, ή γρήγορο καρδιακό παλμό!

Το νεογέννητο, έχοντας ζήσει λίγα λεπτά στο καινούργιο του περιβάλλον, δεν έχει μάθει συγκεκριμένους ήχους. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι τα νεογέννητα, είναι σε θέση να αναγνωρίσουν την φωνή της μητέρας τους, από την φωνή άλλων γυναικών, να αναγνωρίσουν την μουσική που άκουγε η μητέρα τους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της, ή κάποιο παραμύθι που διάβαζε δυνατά κατά την εγκυμοσύνη της.

Τις πρώτες ημέρες μετά την γέννηση, τα αυτάκια του μωρού ενδεχομένως να είναι ελαφρώς βουλωμένα με υγρά, αυτό όμως δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, σύντομα θα μπορεί να αντιδρά στους ήχους σε ευρύ φάσμα συχνοτήτων. Σιγά-σιγά, το μωρό θα αρχίσει να συνδέει συγκεκριμένους ήχους με αυτό που βλέπει και αισθάνεται.

Τα νεογέννητα, ακούν σχεδόν καλά όσο και οι ενήλικες, του σημαίνει πως ο ακουστικός φλοιός, είναι σε καλό επίπεδο ανάπτυξης.

Θα έλεγε κανείς, ότι τα νεογέννητα προτιμούν να ακούν απλούς ήχους- την επανάληψη μιας μουσικής νότας για παράδειγμα- ωστόσο οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα σύνθετα ερεθίσματα είναι η προτίμηση των μωρών, και ιδιαίτερα οι ανθρώπινες φωνές, που παράγουν μεγάλο φάσμα συχνοτήτων, τόνων και ρυθμών

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο, πως ο αγαπημένος ήχος των μικρών θησαυρών, είναι ...τι άλλο, από την φωνή της μητέρας τους!

Ξέρετε ότι το άκουσμα του κλάματος του μωρού προκαλεί βιολογικές αντιδράσεις στην μητέρα, που έχουν ώς αποτέλεσμα την αύξηση των ορμονών που παράγουν γάλα; Με τον τρόπο αυτό, το κλάμα συμβάλλει στην ανάπτυξη συναισθηματικής και βιολογικής αρμονίας στη σχέση μητέρας και παιδιού.

Συμβουλές

Υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι ώστε να αναπτύξετε την αναπτυσσόμενη αίσθηση της ακοής του. Για παράδειγμα, όταν παίζετε με την κουδουνίστρα του , κινείστε την από πλάι ή πίσω του ώστε να το αναγκάσετε να γυρίσει προς την νέα ηχητική πηγή. Παρακολουθείστε τις αντιδράσεις του όταν το καλείτε από διαφορετικά σημεία του σπιτιού.

Για να το προσφέρετε ένα γαλήνιο περιβάλλον, ακούτε απαλή μουσική, διαβάστε του ένα παραμυθάκι ή σιγοτραγουδήστε του ένα σκοπό.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...