Σίγουρα δεν υπάρχει κάποια μαγική μέθοδος για να γίνει αυτό, φαίνεται ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν έχοντας υπό τη φροντίδα τους ένα κατοικίδιο ζώο, μπορούν να επιδείξουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, επινοητικότητα, περισσότερες κοινωνικές δεξιότητες αλλά και περισσότερη αυτοπεποίθηση. Τείνουν επίσης να γίνονται πολύ πιο υπεύθυνοι ενήλικες σε σχέση με τα παιδιά που δεν είχαν ποτέ τους κατοικίδιο.
Τα κατοικίδια ζώα μας διδάσκουν πολλά πράγματα, ευχάριστα ή δυσάρεστα, όπως είναι η αγάπη, αλλά και η απώλεια. Οι δεσμοί που αναπτύσσονται μεταξύ του παιδιού και του ζώου διδάσκουν βασικές ηθικές αξίες της ζωής. Την αγάπη, την πίστη, την αφοσίωση, τη φιλία. Οι γονείς δεν μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας όλα όσα θέλουμε ή δεν είναι όλοι οι τρόποι αποτελεσματικοί. Ένα κατοικίδιο ζώο στην οικογένεια όμως παρέχει με αποτελεσματικό τρόπο σημαντικά “μαθήματα”.
Οι θετικές επιδράσεις των ζώων στο παιδί
Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα κατοικίδιο στη ζωή ενός παιδιού έχει τεράστια επίδραση στη ζωή ενός παιδιού, ώστε να αναπτύσσει ουσιαστικές σχέσεις ως ενήλικας. Όταν φέρετε το κατοικίδιο στο σπίτι σας είναι σημαντικό να διδάξετε στο παιδί σας να σέβεται το ζωάκι και να το θεωρεί ισάξιο μέλος της οικογένειας. Έτσι, θα μάθει να σέβεται και τα άλλα ζωάκια.
Μαθαίνοντας το παιδί να εξηγεί τη γλώσσα του σώματος του κατοικιδίου του, μαθαίνει ταυτόχρονα να διαισθάνεται τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων. Ενώ, όταν το παιδί συνειδητοποιήσει ότι το ζωάκι σας εξαρτάται από την οικογένεια, για την τροφή του, το νερό του, την ασφάλειά του και τη γενικότερη φροντίδα του μαθαίνει να είναι υπεύθυνο και προστατευτικό.
Όταν τα μέλη της οικογένειας αρχίζουν να σκέφτονται να φέρουν στο σπίτι τους ένα κατοικίδιο ζωάκι, θα ήταν καλή ιδέα να μην αγνοήσουν τα παιδιά και να κάνουν και μαζί τους συζητήσεις, ώστε να αποφασίσουν τι είδους κατοικίδιο θα ταίριαζε στους ρυθμούς της οικογένειας. Είναι σημαντικό να συζητηθεί η τεράστια ευθύνη που έχει ένα κατοικίδιο, ό,τι κι αν είναι αυτό. Είτε είναι χρυσόψαρο ή χάμστερ, είτε είναι σκύλος ή γάτα, είτε κάποιο πτηνό, το σίγουρο είναι ένα. Χρειάζονται φροντίδα και τη χρειάζονται από τα μέλη της οικογένειας.
Διδάξτε στο παιδί σας να φέρετε με ευγένεια και σεβασμό στα ζώα
Ξεκινήστε με κανόνες όσον αφορά τη συμπεριφορά του παιδιού απέναντι στο ζώακι που υιοθετήσατε. Παρατηρήστε μαζί με τα παιδιά σας το ζωάκι σας και ανακαλύψτε τη συμπεριφορά του και πώς αυτή αλλάζει ανάλογα με τη διάθεσή του. Δείξτε στα παιδιά σας ότι και τα ζωάκια κουράζονται, φοβούνται, χαίρονται και σεβαστείτε τις επιθυμίες του.
Ξεκινήστε με ορισμένους βασικούς κανόνες
Ποτέ μην αφήσετε το παιδί να χτυπήσει ζώο σας ή οποιοδήποτε άλλο ζώο με το χέρι του ή άλλο αντικείμενο.
Εξηγήστε στο παιδί ότι δεν ενοχλούμε το ζωάκι όταν κοιμάται ή όταν θέλει να μείνει μόνο του.
Αφήνουμε το ζωάκι ήσυχο όταν θέλει να φάει ή να παίξει με το παιχνίδι του.
Βέβαια, όσο και ενθουσιασμένα να είναι τα παιδιά στην αρχή με την απόκτηση του ζώου και όσο κι αν θεωρούν ότι μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για τη φροντίδα του, δεν είναι δυνατό να τα καταφέρουν απόλυτα. Οι, ουσιαστικά, υπεύθυνοι θα είναι και πάλι οι γονείς.
Όσον αφορά την ηλικία στην οποία είναι καλό τα παιδιά να αποκτήσουν κατοικίδιο, δεν υπάρχει κάποιος κανόνας. Πολλές οικογένειες είχαν κατοικίδιο πριν αποκτήσουν παιδάκι. Στην ηλικία των 4 περίπου ένα παιδάκι μπορεί να είναι υπεύθυνο για κάτι σχετικό με το ζώο, για παράδειγμα να αλλάζει νερό αν είναι κάποιο γατάκι/σκυλάκι ή να δίνει τροφή σε κάποιο ψαράκι ή πτηνό.
Πηγή: petfriends.gr
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο