Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Μικρές πρακτικές συμβουλές για τη αγορά και τη συντήρηση των τροφίμων


    <p>Η διατροφή με σωστό, υγιή και οικολογικό τρόπο μπορεί να φαίνεται αρκετά δύσκολη. Στην πραγματικότητα αρκούν μικρά τεχνάσματα για να μπουν στο τραπέζι τα πιο σωστά φαγητά και τροφές.</p>

Η αγορά και η συντήρηση

Αν δεν είναι δυνατό να προμηθευτείτε εγγυημένα προϊόντα , καλό είναι να συνηθίσετε να τηρείτε μερικούς απλούς κανόνες που βοηθούν να ελέγχετε καλύτερα τη φυσικότητα των τροφών. Στα όρια του δυνατού, είναι καλό να ακολουθηθούν οι παρακάτω συμβουλές.

Πώς να αγοράζετε

- Αγοράζετε εποχιακές τροφές (αμέσως αμέσως έχουν υποστεί λιγότερες κατεργασίες για τη συντήρηση)

- Αγοράζετε τοπικά προϊόντα (έχουν υποστεί λιγότερες μεταφορές)

- Όταν είναι δυνατό καλό θα είναι να προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα (λάδι. κρασί, όσπρια, σπόρους δημητριακών, σκόρδα, κρεμμύδια) κατευθείαν από τους παραγωγούς.

Συσκευασίες

- Προτιμήστε τα προϊόντα σε γυάλινη συσκευασία παρά σε πλαστική ή σε πλαστική συνδυασμένη με χαρτί

- Προτιμάτε τα κατεψυγμένα προϊόντα (καλά διατηρημένα) και τα κονσερβοποιημένα.

- Ελέγχετε την ετικέτα η οποία σύμφωνα με το Νόμο πρέπει να αναφέρει την ονομασία της πώλησης, τον κατάλογο των συστατικών, την καθαρή ποσότητα, το ελάχιστο χρονικό διάστημα συντήρησης, (την ονομαζόμενη δηλαδή ημερομηνία λήξης), τους τρόπους συντήρησης και χρήσης, τον τόπο προέλευσης, το όνομα και την έδρα του παραγωγού και κατασκευαστή. Τα προϊόντα για την πρώτη παιδική ηλικία (όπως τα διαιτητικά προϊόντα φαρμακείου) πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνουν την θρεπτική τους αξία, δηλαδή το περιεχόμενό τους σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, λιπαρά και ζάχαρη.

- Ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης που βάση νόμου πρέπει να υπάρχει σε όλες τις συσκευασίες (ακόμα και σε εκείνες των αυγών ή των ποτών). Υπενθυμίζουμε πως τα εμπορικά προϊόντα μετά τη λήξη τους είναι εκτός νόμου και δεν πρέπει να υπάρχουν στον χώρο πώλησης.

Συντήρηση

- Μη διατηρείτε για πολλές μέρες προϊόντα που χαλάνε (γάλα, σαλάτα, φρούτα, κρέας, ψάρια). Καλύτερα να τα αγοράζετε σε μικρές ποσότητες και όσο το δυνατόν πιο συχνά.

- Μην διατηρείτε για περισσότερο από μια εβδομάδα παράγωγα του γάλακτος και λαχανικά.

- Μην διατηρείτε για μεγάλες περιόδους ζυμαρικά.καφέ, μπισκότα, κτλ. Αν δε φυλάσσονται σε δροσερό μέρος, ιδιαίτερα κατά τους ζεστούς μήνες, εύκολα γίνονται το πιο κατάλληλο περιβάλλον για τη δημιουργία σκουληκιών, εντόμων και άλλων παράσιτων των τροφών.)

Συνιστάται και αντενδείκνυται

- Να αποφεύγετε σε περίπτωση που η προέλευση της κτηνοτροφίας δεν είναι γνωστή, τα εντόσθια του κοτόπουλου και του μοσχαριού (κυρίως το συκώτι και νεφρό). Είναι τα όργανα κάθαρσης του ζώου και αναπόφευκτα περιέχουν τα υπολείμματα και τις τοξίνες των φυραμάτων (ορμόνες και αντιβιοτικά).

- Όταν είναι δυνατόν προτιμήστε το ψάρι από το κρέας. Πράγματι η βιολογικά αξία των πρωτεϊνών του ψαριού είναι ίδια με εκείνη του κρέατος, αλλά το ψάρι περιέχει λιγότερα λιπαρά, είναι πιο εύπεπτα και περιέχουν περισσότερα μεταλλικά άλατα και βιταμίνες. Συγκεκριμένα το ασβέστιο και το φώσφορο βρίσκονται όπως και το γάλα στις καλύτερες ποσότητες.)

- Μην αφεθείτε να εντυπωσιαστείτε από την όψη των προϊόντων. Κυρίως τα φρούτα και τα λαχανικά που μεγαλώνουν φυσικά είναι πιο μικρά σε μέγεθος και ακανόνιστα από εκείνα που προέρχονται από ενισχυμένες και βιομηχανικές καλλιέργειες.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...