Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Όταν το παιδάκι μου κάνει εμετό


    <p>Ένα παιδάκι μπορεί να κάνει εμετό για πολλούς λόγους. Συνήθως ο εμετός οφείλεται σε ιογενή λοίμωξη και μπορεί να συνδυάζεται και με άλλα συμπτώματα όπως ο πυρετός. Τις περισσότερες φορές δεν είναι κάτι ανησυχητικό αλλά σε περίπτωση που τα συμπτώματα είναι σοβαρά και επίμονα χρειάζεται η ιατρική παρέμβαση.<span style="font-size:14px;">Τα συμπτώματα εκδηλώνονται ξαφνικά και διαρκούν από ώρες έως μέρες. </span></p>

Πολλοί γονείς δεν ξέρουν πως να αντιδράσουν και δε γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν όταν το μωράκι τους κάνει εμετό.

Τι πρέπει να του δώσω να πιει; Τι πρέπει να φάει; Πώς να το ανακουφίσω;

Αν το μωράκι σας κάνει εμετό το πρώτο μέλημα είναι να φροντίσετε να μη πάθει αφυδάτωση. Αμέσως μετά μη δώσετε τίποτα στο παιδάκι σας για τουλάχιστον 1,5 με 2 ώρες. Με τη στέρηση αυτή βοηθάμε το στομαχάκι του να ηρεμήσει. Στη συνέχεια μπορείτε να του δώσετε να πιει λίγο νεράκι με το κουτάλι. Μετά τον εμετό το στομάχι του παιδιού κάνει σπασμούς και αν πιει μεγάλη ποσότητα νερού απότομα πιθανόν να ξανακάνει αυτόματα.

Αν μετά από τη χορήγηση νερού το παιδάκι σταματήσει τον εμετό μπορούμε σταδιακά να του δίνουμε να φάει μικρές ποσότητες από ελαφριές τροφές (φρυγανιά, φιδέ, ριζόσουπα). Πάντα να παρακολουθείτε την όρεξη και τη διάθεση του παιδιού.Μην πιέσετε ποτέ το παιδάκι να φάει όταν δεν έχει όρεξη. Αρκεί να πίνει υγρά. Αποφύγετε τους πολλούς χυμούς και ειδικά την πορτοκαλάδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρολυτικά διαλύματα που θα βρείτε στα φαρμακεία σε μορφή σκόνης, αφού πρώτα πάρετε και τη γνώμη του γιατρού σας.

Αν ο εμετός δεν υποχωρεί προσπαθήστε πάλι από την αρχή και ενημερώστε το γιατρό σας. Ο παιδίατρος θα κρίνει αν το παιδάκι σας έχει αφυδατωθεί και θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...