Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Τραύλισμα στο παιδί


    <p><strong>Σχεδόν όλα τα παιδάκια μεταξύ 2 και 4 ετών περνούν μια περίοδο τραυλίσματος. </strong>Μαθαίνουν καινούργιες λέξεις και στην προσπάθειά τους να προφέρουν δύσκολες λεξούλες μπορεί να "κολλήσουν" ήδη από την πρώτη συλλαβή.</p>

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά τα ελαττώματα εξαφανίζονται αυθόρμητα, χωρίς θεραπεία. Αν το παιδάκι ζει σε ένα ήρεμο περιβάλλον και οι γονείς δε δίνουν μεγάλη έμφαση στον τρόπο που μιλάει, το παιδάκι μπορεί να ξεπεράσει πιο εύκολα αυτό το πρόβλημα.

Αν όμως το φαινόμενο του τραυλίσματος διαρκεί πάνω από χρόνο και παίρνει σημαντικές διαστάσεις, αυτό σημαίνει σχεδόν πάντα ότι υπάρχει μια κατάσταση νευρικότητας στο παιδί: Μερικές καταστάσεις μεγάλης συγκίνησης και ευαισθησίας, όχι απαραίτητα συναφείς με τις λέξεις ή με τα πράγματα που μπορούν να συμβάλλουν στο τραύλισμα. Τέτοιες είναι η ένταση, η αγωνία, μια πολύ σκληρή η πολύ προστατευτική συμπεριφορά, φόβος, απαιτήσεις πολύ ανώτερες από τις δυνατότητες του παιδιού, εγκατάλειψη μιας συνήθειας ( μπιμπερό, πιπίλα, δάχτυλο στο στόμα).

Γενικά τα παιδάκια που τραυλίζουν εκδηλώνουν αυτή την τάση σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν θυμώνουν, όταν μιλάνε με ξένους, όταν διηγούνται κάτι που μπορεί να επιφέρει μια τιμωρία, όταν είναι φοβισμένα και ντροπαλά, όταν αγωνιούν, όταν διηγούνται κάποιο δυσάρεστο γεγονός και όταν νιώθουν άβολα.

Η παρατήρηση των συνθηκών που προκαλούν αυτή τη δυσκολία μπορεί να μας δείξει τους τρόπους για ουσιαστική βοήθεια. Ένα πρώιμο τραύλισμα μπορεί να ξεπεραστεί σε λίγο χρονικό διάστημα, αν οι γονείς προσπαθούν να αποφεύγουν τις αιτίες έντασης, βιασύνης, ερεθισμού στη ζωή του παιδιού, εάν περνάει ο καιρός μιλώντας με αυτό (αργά) για πράγματα που το ενδιαφέρουν χωρίς να το βιάζουν, να του διορθώνουν τα λάθη και να είναι πρόθυμοι να ακούν φιλικά αυτό που λέει, όπως και να το λέει.

Αν παρ΄όλα αυτά το τραύλισμα παραμένει και δεν υποχωρεί θα είναι καλύτερο να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό πριν το πρωτοπαθές τραύλισμα γίνει δευτεροπαθές και είναι δυσκολότερο να θεραπευθεί. Στην αρχή της ενόχλησης το παιδί δε φαίνεται να καταλαβαίνει ότι κάτι δε πάει καλά με τον τρόπο που μιλάει. Αν όμως το τραύλισμα παραμείνει και οι άλλοι του το επισημαίνουν, το παιδί αρχίζει να κάνει άλλες χειρονομίες που δείχνουν ένταση για να βοηθιέται να λέει τις λέξεις και όλα γίνονται έτσι δυσκολότερα.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...