Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Το παχουλό και το αδύνατο παιδί ! Πότε υπάρχει λόγος ανησυχίας;


    <p><strong>Το παχύ παιδί</strong></p>

Συχνά το παιδί μέχρι στην ήβη μπορεί να παρουσιάζεται γεμάτο και παχουλό. Τουλάχιστον αν το βάρος δεν είναι υπερβολικά μεγαλύτερο από το κανονικό ή αν δεν υπάρχει μεγάλη συσσώρευση λίπους κάτω από το δέρμα (παχυσαρκία), το μικρό πρέπει να αφήνεται ήσυχο στις περισσότερες περιπτώσεις γιατί στην ήβη αυτά τα παιδιά θα αλλάξουν όψη, θα ψηλώσουν και όλα θα λυθούν.

Όταν βρισκόμαστε αντίθετα απέναντι από πραγματική παχυσαρκία ή σε βάρος πολύ μεγαλύτερο από το κανονικό είναι δικαιολογημένη η επίσκεψη για έλεγχο στον παιδίατρο ή τον ενδοκρινολόγο. Με τη συμβολή του ειδικού θα γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις για την περίπτωση.

Μερικές φορές πίσω από ένα υπερβολικό βάρος κρύβεται ανωμαλία στη λειτουργία του θυρεοειδή ή των γεννητικών αδένων ή ένας διαβήτης.

Το αδύνατο παιδί

Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ξεχωρίζουμε δύο τύπους παιδιών: το αδύνατο αλλά δραστήριο, εύθυμο και ζωηρό και το πραγματικά σκελετωμένο, άρρωστο και κουρασμένο. Το πρώτο φυσικά δεν πρέπει να ενοχλείται με υπερβολικά, λαθεμένα και υποχρεωτικά γεύματα, ούτε πρέπει να οδηγείται στον παιδίατρο για μια άχρηστη ουσιαστικά "τονωτική θεραπεία". Αδύνατο δε θα πει άρρωστο. Συχνά είναι καλύτερα κανένα κιλό λιγότερο παρά κανένα περισσότερο.

Η δεύτερη περίπτωση αντίθετα είναι διαφορετική. Η επίσκεψη στον παιδίατρο είναι απαραίτητη και εκείνος θα κρίνει αν υπάρχει πραγματικά πρόβλημα κάνοντας τις σχετικές εξετάσεις. Οι αρρώστιες που μπορεί να κρύβονται πίσω από την αδύνατη όψη αυτών των παιδιών μπορεί να είναι διάφορες: ανωμαλίες θυρεοειδούς, υπόφυσης, κακή απορρόφηση του εντέρου, όγκοι.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...