Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Οι κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται σε περίπτωση θεραπείας με αντιβιοτικά


    <p>Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών. Τα φάρμακα αυτά όταν τα χρησιμοποιούμε με ακατάλληλο τρόπο γίνονται συχνά καταστρεπτικά για την υγεία και τη σιγουριά του αρρώστου.</p>

Τα αντιβιοτικά μπορεί να βλάψουν το παιδί μας.

Κάθε φάρμακο είναι δηλητήριο, με πιθανότητα πολλών ανεπιθύμητων ενεργειών και μιας επιθυμητής, εκείνης για την οποία δίνεται. Κάθε φάρμακο που δίνεται στο παιδί μας άσκοπα μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό του.

Τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν άμεσες παρενέργειες, πιθανόν σοβαρές, όπως αλλεργική αντίδραση, διάρροιες, πόνο στην κοιλιά.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μωρά που παίρνουν αντιβίωση συχνά ή χωρίς λόγο, ίσως κινδυνεύουν να αναπτύξουν αλλεργίες στο μέλλον, όπως έκζεμα ή άσθμα.

Στο σώμα μας (στη μύτη, στο λαιμό, στο δέρμα, στο έντερο) κατοικούν «καλά» ή αθώα μικρόβια που αποτρέπουν τα επικίνδυνα να εισβάλουν σ’ αυτό. Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν όλα τα μικρόβια χωρίς εξαίρεση, ακόμα και τα καλά. Έτσι μπορούν να βλάψουν την άμυνα του οργανισμού εάν δεν χρειάζονται και να ανοίξουν το έδαφος σε λοίμωξη από πιο επικίνδυνα μικρόβια.

Τα μικρόβια βρίσκουν τρόπους να αναπτύσσουν αντίσταση στα αντιβιοτικά. Αν ένα παιδί παίρνει συχνά αντιβιοτικά αλόγιστα, κινδυνεύει να αναπτύξει στο σώμα του μικρόβια ανθεκτικά στα φάρμακα. Έτσι μπορεί στο μέλλον μια βαριά λοίμωξη να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η αντίσταση των μικροβίων από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών είναι από τα πιο σοβαρά προβλήματα στη σύγχρονη Ιατρική και σημαντική αιτία θανάτου στα νοσοκομεία της χώρας μας.

Γι'αυτούς τους λόγους θεωρήσαμε σωστό να συντάξουμε αυτές τις σύντομες οδηγίες για τα αντιβιοτικά και τη σωστή χρήση τους.

- Τα αντιβιοτικά δεν χρησιμεύουν κατά της γρίπης και του κρυολογήματος.

- Κατά τη διάρκεια της γρίπης μπορούν να χορηγούνται μόνο σε πρόσωπα ηλικιωμένα, σε ασθενής με χρόνιες καρδιακές και πνευμονικές ασθένειες ή ασθένειες που εξασθενούν το άτομο. Σε αυτήν την περίπτωση χρησιμεύουν όχι για θεραπεία αλλά για προφύλαξη από μολυσματικές επιπλοκές που είναι εύκολο να συμβούν σε αυτά τα άτομα.

- Ο κοινός πονόλαιμος δεν καλυτερεύει με τη χρήση αντιβιοτικών.

- Τα αντιβιοτικά δε χρησιμεύουν για να ρίξουν τον πυρετό, εκτός αν αυτός προέρχεται από μια βακτηριδιακή μόλυνση.

- Να παίρνετε αντιβιοτικά μόνο με τη έγκριση γιατρού και να τηρείτε τις οδηγίες που θα σας δώσει.

- Μην περιμένετε ότι με τη χρήση αντιβιοτικού οι ενοχλήσεις θα εξαφανιστούν αμέσως. Μπορεί να χρειάζονται αρκετές μέρες θεραπείας.

- Μη σταματάτε ποτέ τη θεραπεία με τα αντιβιοτικά αμέσως μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων.

- Μη παίρνετε άλλα φάρμακα χωρίς ιατρική έγκριση.

- Τα αντιβιοτικά του τύπου της τετρακυκλίνης δεν πρέπει να δίνονται στα παιδιά πριν βγάλουν τα μόνιμα δόντια.

- Μη χορηγείτε καθαρτικά κατά τη διάρκεια της θεραπείας με αντιβιοτικά.

- Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τον τρόπο χορήγησης του αντιβιοτικού και τηρείτε πιστά της ώρες που πρέπει να λαμβάνεται.

- Αν μέσα σε μια ώρα από τη χορήγηση από το στόμα το αντιβιοτικό αποβληθεί, να επαναλάβετε τη χορήγηση γιατί δεν πρόλαβε να απορροφηθεί από τον οργανισμό. Αν ο εμετός επαναληφθεί ξανά, να σταματήσετε τη χορήγηση και να αλλάξετε αντιβιοτικό ή να πάρετε το ίδιο αλλά σε ενέσιμη μορφή. Πάντα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

- Ειδοποιήστε αμέσως το γιατρό όταν αντιληφθείτε οποιαδήποτε ανεπιθύμητη παρενέργεια, όπως σε περίπτωση κνίδωσης, φαγούρας, εμετού και διάρροιας.

- Κατά τη διάρκεια θεραπείας με αντιβιοτικά να χορηγείτε βιταμίνες μόνο στα νεογέννητα, στα παιδιά που θηλάζουν, στα ανόρεκτα παιδιά ή αν η θεραπεία διαρκεί πολύ λίγο. Αν το παιδί τρέφεται καλά με φρούτα και λαχανικά δεν είναι αναγκαίες οι βιταμίνες.

- Μερικά αντιβιοτικά δίνουν στα ούρα έναν χρωματισμό διαφορετικό από τον κανονικό. Το γεγονός δεν πρέπει να σας ανησυχήσει. Είναι φυσιολογικό.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...