Τα αίτια της σκολίωσης, η ηλικία εμφάνισης και η πρόγνωση ποικίλλουν και η αντιμετώπισή της εξαρτάται πρώτα από την έγκαιρη διάγνωση και από τη μορφή της σκολίωσης.
Οι μορφές σκολίωσης είναι:
Συγγενής, η οποία δημιουργείται κατά τις πρώτες εβδομάδες τις εμβρυϊκής ζωής
Νευρομυϊκή, η οποία δημιουργείται από παθήσεις του νευρικού ή μυϊκού συστήματος
Ιδιοπαθής, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό και είναι άγνωστης αιτιολογίας. Η πάθηση αυτή συνήθως είναι χωρίς συμπτώματα και ξεκινάει από την παιδική ηλικία. Η συχνή παρακολούθηση (δυο φορές το χρόνο), είναι απαραίτητη για την πρόληψη και τη θεραπεία.
Τεστ σκολίωσης.
Λειτουργική, η μορφή αυτή αποκαθίσταται πλήρως όταν η αιτία που την προκαλεί εξαλειφθεί. Πιο πιθανές αιτίες λειτουργικής σκολίωσης είναι λόγω έντονου μυϊκού σπασμού πλησίον της σπονδυλικής στήλης, λόγω ανισοσκελίας, λόγω έντονης δισκοπάθειες, καθώς ο ασθενής προσπαθεί να αποφορτίσει την πάσχουσα πλευρά, λόγω κακής στάσης, όπως η χρήση υπολογιστών – χρήση κινητού από τη μια πλευρά – κουβάλημα βαριάς τσάντας πάνω από τον ώμο – περίοδο εγκυμοσύνης το τελευταίο τρίμηνο, (καθώς το έμβρυο μπορεί να αλλάξει το κέντρο βάρους της εγκύου).
Αν έχετε αμφιβολία ότι το παιδάκι σας πάσχει από σκολίωση, προτού να πάτε σε ορθοπεδικό, μπορείτε να κάνετε μια μικρή δοκιμή:
- Βάζετε το παιδί σε θέση προσοχής.
- Από τη θέση προσοχής κάντε το να διπλώσει μπροστά και κάτω το θώρακα, όσο μπορεί περισσότερο.
Αν σε αυτή τη θέση η κυρτότητα της σπονδυλικής στήλης εξαφανιστεί θα είστε σχεδόν σίγουροι ότι βρίσκεστε μπροστά σε μια ανώμαλη στάση χωρίς σημασία που μπορεί να εξαφανιστεί μόνη της ή με μια κανονική γυμναστική.
Η σκολίωση δε θεραπεύεται ποτέ με αυτές τις απλές κινήσεις. Πρόκειται για μια σταθερή ανωμαλία που πρέπει να θεραπευτεί όσο γίνεται πιο γρήγορα γιατί καταλήγει να γίνεται πολύ παραμορφωτική και μπορεί να προκαλέσει αρνητικά αποτελέσματα στη λειτουργία των πνευμόνων και των άλλων οργάνων που περιλαμβάνονται στο θώρακα και που μετακινούνται από την σπονδυλική στήλη που παραμορφώνεται ο επιμήκης της άξονας.
Η πιο έγκυρη διάγνωση σκολίωσης είναι ο ακτινογραφικός έλεγχος, όπου διαγνώσκονται και βαριές εκφυλιστικές ανωμαλίες της σπονδυλικής στήλης. Η έγκαιρη αξιολόγηση είναι στην αρμοδιότητα του γιατρού, των γονέων, καθώς και όσων ασχολούνται με την άσκηση και την κίνηση.
Όσο πιο πολύ αργεί η θεραπεία τόσο πιο αβέβαιο είναι το αποτέλεσμα που για να το πετύχουμε πια χρειάζονται μέθοδοι όλο και πιο σύνθετες και δύσκολες: γύψοι, έλξεις, χειρουργικές επεμβάσεις.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο