Περίπου 1 στα 5 παιδιά υποφέρει από αλλεργία. Οι γονείς συχνά δεν μπορούν να καταλάβουν ότι τα συμπτώματα όπως η ρινική καταρροή, το εξάνθημα και οι στομαχικές διαταραχές μπορούν να σηματοδοτήσουν μια αλλεργία. Τις περισσότερες φορές αυτά τα συμπτώματα - ειδικά αν είναι μικρής διάρκειας - είναι το αποτέλεσμα ενός κρυολογήματος ή κάποια άλλης πάθησης. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η αιτία είναι οι αλλεργίες.
Οι περισσότερες αλλεργικές παθήσεις είναι χρόνιες και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να γίνουν απειλητικές για τη ζωή του παιδιού μας. Για το λόγο αυτό οφείλουμε να τις διαγνώσουμε έγκαιρα και να πάρουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα για την καλύτερη αντιμετώπιση τους.
Τι είναι η αλλεργία;
Όταν το παιδί παρουσιάσει μια αλλεργία, είναι το αποτέλεσμα της αντίδρασης του ανοσοποιητικού του συστήματος σε ορισμένες ουσίες. Το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού καθώς είναι προγραμματισμένο να καταπολεμά τις ασθένειες και να αναγνωρίζει διάφορους επιβλαβής παράγοντες όπως μικρόβια και ιούς. Μερικές φορές όμως μπορεί να αντιδράσει σε μια αβλαβή ουσία, όπως είναι η γύρη. Συγκεκριμένα τα άτομα που πάσχουν από αλλεργία εμφανίζουν κάποια διαταραχή στους μηχανισμούς ανοχής και το ανοσοποιητικό τους σύστημα αναγνωρίζει κάποιες ουσίες ως επιβλαβής ενώ σε φυσιολογικές συνθήκες είναι αθώες και υπεραντιδρά σε αυτές.
Η αλλεργική αντίδραση του μωρού σας μπορεί να επαναληφθεί κάθε φορά που είναι εκτεθειμένο στην αλλεργιογόνο ουσία που την προκάλεσε.
Τα αίτια που προκαλούν αυτή την περίεργη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και τα παιδιά παρουσιάζουν αλλεργίες δεν είναι ξεκάθαρα. Η κληρονομικότητα όμως φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο, χωρίς αυτό να αποτελεί κανόνα. Για παράδειγμα, εάν ένας γονιός είναι αλλεργικός στην πενικιλίνη, το παιδί σας μπορεί να εμφανίσει αλλεργία σε κάτι άλλο.
Οι κυριότερες αλλεργικές παθήσεις είναι η αλλεργική ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα, το αλλεργικό άσθμα, η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), η τροφική αλλεργία, η φαρμακευτική αλλεργία, η αλλεργία στα υμενόπτερα, η κνίδωση-αγγειοοίδημα και η αναφυλαξία.
Τι μπορώ να κάνω όταν το παιδί μου παρουσιάσει κάποια αλλεργική αντίδραση;
Το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να είστε πολύ παρατηρητικοί. Όταν αντιληφθείτε κάποιο αλλεργικό σύμπτωμα στο παιδάκι σας πρέπει αμέσως να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Ο παιδίατρος θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την εξέλιξη της αλλεργικής πάθησης και θα σας δώσει κάποια ειδική αγωγή για τον περιορισμό των συμπτωμάτων και την καλύτερη αντιμετώπιση τους.
Αν υποψιαστείτε ότι το παιδάκι σας εμφανίζει αλλεργία σε κάτι συγκεκριμένο προσπαθήστε να μη το φέρνεται σε επαφή με αυτό.
Ο ουσιαστικότερος και σημαντικότερος τρόπος αντιμετώπισης των αλλεργιών είναι ο εντοπισμός των αλλεργιογόνων και η αποφυγή τους. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό οι γονείς και το παιδί να ενημερωθούν για το είδος της αλλεργίας, να μάθουν τι την προκαλεί, με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται, ποια η φυσική της εξέλιξη και ποια είναι τα κατάλληλα και αναγκαία μέτρα που πρέπει να πάρουν για την καλύτερη αποφυγή των παραγόντων που την προκαλούν.
Η διάγνωση των αλλεργικών παθήσεων γίνεται συνήθως με αλλεργικά και αιματολογικά τεστ. Τα αλλεργικά τεστ πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένο αλλεργιολόγο και κατευθύνονται με βάση το ιστορικό του κάθε ασθενή. Στόχος είναι να διαγνωσθεί με ακρίβεια η αλλεργιογόνος ουσία ώστε να ληφθούν τα καλύτερα μέσα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, αν και καμιά φορά τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι έγκυρα.
Ελέγξτε το περιβάλλον που ζει και μεγαλώνει το παιδί σας και φροντίστε να πάρετε τα απαραίτητα και βασικά μέτρα. Προσπαθήστε να καθαρίζετε και να αερίζετε το σπίτι τακτικά , φροντίστε να καθαρίζετε τα φίλτρα του κλιματιστικού, χρησιμοποιήστε υποαλλεργικά απορρυπαντικά για το πλύσιμο των ρούχων και αποφύγετε να έρχεται το παιδί σας σε επαφή με λούτρινα παιχνίδια.
Αποφύγετε επίσης τις βόλτες στην ύπαιθρο τις πρώτες πρωινές ώρες και αργά το απόγευμα διότι τις ώρες αυτές παρατηρείται μεγάλη παραγωγή γύρης. Μετά από κάθε βολτούλα είναι καλό να κάνετε πάντα ένα μπανάκι το παιδί σας χρησιμοποιώντας ήπια αφρόλουτρα.
Μικρές πρακτικές συμβουλές
Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η ακριβής διάγνωση της αλλεργίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες και την αγωγή που σας έχει χορηγήσει ο παιδίατρος.
- Σε περίπτωση που εντοπίσετε κάποιο εξάνθημα από τσίμπημα ή αλλεργία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντιισταμινικές αλοιφές που θα βρείτε στα φαρμακεία.
- Για την ανακούφιση της αλλεργικής ρινίτιδας μπορείτε να προμηθευτείτε αντιαλλεργικά και αποσυμφορητικά σπρέι.
- Καλό είναι να έχετε μαζί σας έτοιμες σύριγγες αδρεναλίνης. Οι ενέσεις είναι εύκολες στη χρήση, αλλά πρέπει να γίνονται αποκλειστικά και μόνο σε περίπτωση αναφυλαξίας και όταν δεν είναι άμεσα προσιτή η ιατρική βοήθεια.
- Σε περίπτωση ερυθρότητας των ματιών χρησιμοποιείστε κολλύρια μόνο αν είστε σίγουροι ότι πρόκειται για αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Μέχρι να απευθυνθείτε σε κάποιον γιατρό, χρησιμοποιήστε σταγόνες φυσιολογικού ορού για να ξεπλύνετε το μάτι.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο