Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Φοβίες στα παιδιά


    <p><strong>Οι φόβοι του παιδιού μπορεί να είναι λογικοί ή όχι και επίσης υπερβολικοί αν και λογικοί.</strong></p>

Το παιδί μπορεί να μη φοβάται πράγματα που είναι πραγματικά επικίνδυνα και αντίθετα να φοβάται αθώα πράγματα, αφού οι φόβοι του εξαρτιούνται από την πείρα που τα αντιμετωπίζει. Μια εμπειρία είναι η μίμηση των γονιών, με την οποία το παιδί μαθαίνει να φοβάται τα πράγματα τα οποία φοβόμαστε κι εμείς. Για παράδειγμα μια μητέρα που φοβάται τα σκυλιά κάνει και το παιδί να έχει τον ίδιο φόβο.

Επιπλέον μια από τις πιο σημαντικές αιτίες του φόβου είναι μια καθόλου ήρεμη οικογενειακή ατμόσφαιρα με συνεχής τσακωμούς μεταξύ των γονιών. Το παιδί καταλαβαίνει τα πάντα και αρχίζει να φοβάται γιατί του λείπει η σιγουριά.

Μια άλλη συχνή αιτία οφείλεται σε μια γενική συμπεριφορά πολύ απαιτητική και ιδιαίτερα αυστηρή. Το παιδί αισθάνεται ότι δεν είναι ικανό να κάνει αυτό που του ζητούν οι γονείς του. Από την άλλη μεριά φοβάται την αποδοκιμασία τους και σιγά σιγά ο φόβος αρχίζει να γίνεται συνήθεια.

Τα παιδιά περνούν περιόδους φόβου σύντομες ή πολύ παρατεταμένες. Φοβούνται για κινδύνους που στην πραγματικότητα δε διατρέχουν και αισθάνονται ότι απειλούνται από πρόσωπα πραγματικά ή φανταστικά. Επίσης καταλαμβάνονται από πανικό στη θέα ορισμένων ζώων και συνήθως τρομάζουν από διάφορους θορύβους.

Οφείλουμε να σεβόμαστε τους φόβους τους, ας είναι και παράλογοι, εξηγώντας τους ότι έχει συμβεί και σε εμάς κατά καιρούς να φοβόμαστε και ότι καταφέραμε να το ξεπεράσουμε. Δε δίνουμε συγχρόνως πολύ βάρος στους φόβους τους αλλά προσπαθούμε να τους αποδραματοποιούμε ή να τα αποσπάμε με τρυφερότητα.

Είναι σημαντικό να τα βοηθάμε πάντα όταν μας χρειάζονται και μας το ζητάνε. Αν το παιδί κλαίει και μας φωνάζει το βράδυ κάνουμε ότι μπορούμε να το καθησυχάσουμε και αν θέλει το φως αναμμένο του το αφήνουμε.

Είναι καταστροφικό να αποδοκιμάζουμε το παιδί για τους φόβους του ή να το σπρώχνουμε σε τολμηρές πράξεις από τη στιγμή που δε αισθάνεται σιγουριά. Ακόμα και αν εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να φοβάται, το παιδί μπορεί να βλέπει τον κίνδυνο που δεν υπάρχει και να είναι πραγματικά φοβισμένο. Πρέπει να το κάνουμε να καταλάβει πως το να φοβάται είναι ένα πράγμα συνηθισμένο που συμβαίνει σε όλους, ότι εύκολα μπορεί να το ξεπεράσει και ότι είμαστε διαθέσιμοι να το βοηθάμε οποιαδήποτε στιγμή.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...