Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Το άγχος πριν από μια δοκιμασία! Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να το ξεπεράσει!


    <p>Η έκθεση μπροστά σε κόσμο, μπροστά σε κοινό, αποτελεί για τους περισσότερους από εμάς μια αρκετά στρεσογόνο διαδικασία. Φοβίες για το αν θα γίνει κάποιο λάθος, αν θα κοροϊδέψει το κοινό που παρακολουθεί κλπ.</p>

Το στρες, που όλοι λίγο πολύ νιώθουμε πριν από μια τέτοια δοκιμασία, είναι ουσιαστικά η φυσική αντίδραση του σώματός μας, ένας τρόπος για να μας βοηθήσει να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της περίστασης. Οι ορμόνες του άγχους όπως η αδρεναλίνη (που εκκρίνει το σώμα σε τέτοιες περιπτώσεις), ουσιαστικά μας βοηθούν στη συγκέντρωση. Όμως όταν τα όρια ξεπερνιούνται και το άγχος αγγίζει την υπερβολή, οι ίδιες ορμόνες προειδοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά. Η εφίδρωση, τα ρίγη, οι πεταλούδες στο στομάχι και η έλλειψη καθαρής σκέψης, αποτελούν κάποιες μόνο αντιδράσεις που μπλοκάρουν το σύστημα μας και κάνουν την όποια διαδικασία να φαντάζει βουνό στα μάτια μας. Σε ηλικίες ευαίσθητες όπως η εφηβεία τα συμπτώματα είναι ακόμα πιο έντονα και το κάθε παιδί σίγουρα χρειάζεται βοήθεια.

Βοηθήστε το παιδί να νιώσει σίγουρο για τον εαυτό του!

Η αυτοπεποίθηση ρυθμίζει την ισορροπία τον ορμονών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ποδοσφαιρικές ομάδες, πριν μπουν στο γήπεδο. Οι παίκτες τραγουδούν συνθήματα και τραγούδια της ομάδας τους ενωμένοι, προκειμένου να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους και να ενθαρρύνουν τους συμπαίκτες τους. Το ίδιο μπορεί να κάνει ο καθένας. Όταν το παιδί έχει μπροστά του κάποια δοκιμασία που το φορτίζει με άγχος, είτε είναι ομαδική είτε ατομική, χρειάζεται ενθάρρυνση. Γονείς και φίλοι πρέπει να το στηρίζουν με τα σωστά λόγια, ώστε να νιώθει σίγουρο ότι θα τα καταφέρει. Εστιάστε στις γνώσεις και στο ταλέντο του. Τονίστε πόσο καλά έχει προετοιμαστεί και δείξτε του ότι δεν έχει κανέναν λόγο να φοβάται. Η μαγική φράση "μπορείς και θα τα καταφέρεις!" μπορεί να σβήσει κάθε αρνητική σκέψη...

Εστιάστε στη σωστή προετοιμασία

Η καλή προετοιμασία διώχνει τους φόβους και τις αμφιβολίες. Οι συνεχείς πρόβες και η καθημερινή πρακτική μπροστά σε άλλους, σταδιακά εξοικειώνει και αποβάλλει το στρες. Είναι πολύ σημαντικό να σκέφτεται το παιδί θετικά και να υπενθυμίζει το ίδιο στον εαυτό του ότι μπορεί και θα τα καταφέρει.

Η κάθε δοκιμασία απαιτεί ηρεμία και χαλάρωση

Tόσο οι αθλητές πριν τους αγώνες, όσο και η μουσικοί πριν από κάποια σημαντική εμφάνιση, φροντίζουν να διατηρούν την ψυχική τους ηρεμία, είτε βάζοντας την κατάλληλη μουσική, είτε ξεφυλλίζοντας κάποιο άλμπουμ με αγαπημένες φωτογραφίες κλπ. Η yoga και οι ασκήσεις σωστής αναπνοής επίσης βοηθούν πολύ. Μην ξεχνάτε ότι κάποιοι άνθρωποι ηρεμούν με το να μην κάνουν απολύτως τίποτα, ενώ άλλοι βρίσκουν την ηρεμία τους μόνο όταν παραμένουν δραστήριοι. Ο καθένας πρέπει να βρίσκει και να εφαρμόζει αυτό ακριβώς που του ταιριάζει.

Δείξτε του πόσο σημαντικό είναι να φροντίζει τον εαυτό του

Αποτελεί σύνηθες φαινόμενο όταν κάποιος βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για κάποια δοκιμασία, να αφήνει τον εαυτό του να ξεφεύγει. Ο σωστός, ποιοτικός ύπνος σε συνδυασμό με την υγιεινή-ισορροπημένη διατροφή και την άσκηση, εκτός του ότι διατηρούν τις ορμόνες σε σωστά επίπεδα, είναι βασικές προϋποθέσεις για μια όμορφη εικόνα αλλά και για μια σωστή ψυχολογία.

Ακολουθήστε τις συμβουλές των ειδικών!

Μέσα από βιβλία, DVD ή πληροφορίες στο internet, το παιδί μπορεί να συλλέξει πληροφορίες, που θα το βοηθήσουν να δώσει τον καλύτερό του εαυτό σε αυτό που καλείται να κάνει. Οι εμπειρίες-συμβουλές μεγάλων star ή αθλητών είναι επίσης πολύ χρήσιμες. Ο καθένας έχει εμπειρία σε δοκιμασίες και όλοι έχουμε μια καλή ιστορία να διηγηθούμε. Ακόμα και αυτές που έληξαν με άδοξο τέλος λόγω κάποιου λάθους, είναι καλό να μεταφέρονται στο παιδί, γιατί έτσι νιώθει ότι όλα ξεπερνιούνται. Είναι καλό να γνωρίζει εκ των προτέρων ότι με ένα λάθος ή μια κακή στιγμή δεν έρχεται το τέλος του κόσμου.

news.gr




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...