Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Τα κατοικίδια στη ζωή του παιδιού


    <p>Αναμφισβήτητα όλα τα παιδιά λατρεύουν τα ζωάκια και ενθουσιάζονται κάθε φορά που έρχονται σε επαφή μαζί τους.</p>

Σίγουρα όλοι οι γονείς έχουν έρθει κάποια στιγμή αντιμέτωποι με την ερώτηση τους: "Μαμά- μπαμπά θα πάρουμε ένα ζωάκι στο σπίτι μας;"

Η αγάπη του παιδιού προς τα ζώα είναι ένα αίσθημα ανεκτίμητο. Παίζει τον πρώτο ρόλο στην κοινωνικοποίησή του και φέρνει στην επιφάνεια όλα τα αγνά συναισθήματα του χαρακτήρα του. Για πολλούς λόγους η παρουσία ενός ζώου στη ζωή του παιδιού μπορεί να είναι ευεργετική και σίγουρα συμβάλει θετικά στην ανάπτυξή του.

Αυτά τα μικρά πλασματάκια διδάσκουν πίστη, φιλία, συμπόνια και ανιδιοτελή αγάπη, προσφέρουν διασκέδαση και δημιουργούν ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό είδος συντροφικότητας. Το παιδί αποκτά έναν αληθινό φίλο που δεν θα ζητήσει αντάλλαγμα, γίνεται σύντροφος στο παιχνίδι και στη διασκέδαση και συνένοχος στις μικρές ζαβολιές του.

Είναι γεγονός ότι το ζώο προσφέρει το αίσθημα της ελευθερίας, γίνεται ο προστάτης του παιδιού και ο καλύτερος συνομιλητής. Δεν παρεμβαίνει, δε διακόπτει και καταλαβαίνει τα πάντα χωρίς να βρίσκει καμία ιστορία ακατανόητη και ανιαρή. Είναι πάντα πιστό, δεν σε κρίνει, δε θα σε προδώσει ποτέ, αφοσιώνεται και δίνει απλόχερα την αγάπη του . Με έναν τέτοιο φίλο δε θα νιώθει ποτέ μοναξιά.

Η συνύπαρξη του παιδιού με ένα ζωάκι το καθιστά πιο υπεύθυνο και ώριμο καθώς πρέπει να αναλάβει ευθύνες για τη φροντίδα του και τις πρώτες ανάγκες του. Βοηθά το παιδί να κοινωνικοποιηθεί, το κάνει να κατανοήσει την έννοια της φιλίας και του ξυπνά τη στοργή και τη χαρά της προσφοράς.

Ακόμα η συνύπαρξη του παιδιού με το ζώο δίνει μαθήματα ζωής. Το παιδί μαθαίνει και στην πράξη των κύκλο της ζωής, ανακαλύπτει και συνειδητοποιεί. Συγκεκριμένα παρατηρεί την ανάπτυξη και την εξέλιξη του ζώου, τη συμπεριφορά του, την διαδικασία της γονιμοποίησης, τη γέννηση, τις αρρώστιες και έρχεται σε επαφή με την απώλεια και τον θάνατο.

Πολλοί γονείς από την πλευρά τους ανησυχούν για τυχόν αρρώστιες που μπορεί να μεταφέρει ένα ζώο και πανικοβάλλονται για τις μολύνσεις και τις επιπτώσεις στην υγεία. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Η σωστή ενημέρωση ανάλογα με το κάθε ζωάκι από τον κτηνίατρο και οι λήψη προφυλάξεων θα σας βοηθήσει σημαντικά να μη μεγαλοποιείτε τους φόβους σας.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σκεφτείτε πρακτικά και βασικά πράγματα και να μην πάρετε την απόφαση σας αυθόρμητα και βιαστικά. Πρώτα από όλα θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι θα το έχετε μαζί σας για πάρα πολλά χρόνια και να σιγουρευτείτε πως μπορείτε να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να αντεπεξέλθετε στις υποχρεώσεις σας για τη φροντίδα του και της καλύτερες συνθήκες διαβίωσης του.

Κατά την επιλογή του ζώου ενημερωθείτε για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και λάβετε υπόψιν σας την προσωπικότητα και την ηλικία του παιδιού σας.

Συμβουλές για την απόφαση σας

- Είναι απαραίτητη η γνώμη του παιδιού. Φροντίστε να επιλέξετε ένα ζωάκι που επιθυμεί και εκείνο.

- Προσπαθήστε να ενημερωθείτε και να πάρετε πληροφορίες από γνωστούς που έχουν ήδη το συγκεκριμένο ζώο στο σπίτι τους.

- Γνωστοποιήστε στο παιδάκι σας ότι η απόκτηση ενός ζώου δεν είναι εύκολη υπόθεση και εκτός από τη διασκέδαση και το παιχνίδι επιβάλλεται να αντεπεξέλθουν σε ορισμένες υποχρεώσεις και να αναλάβουν ευθύνες.

- Εξηγήστε του ότι τα ζώα είναι αληθινά πλάσματα που έχουν ευαισθησίες και πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε με σεβασμό, κατανόηση και αγάπη.

Το ζωάκι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε στην πραγματικότητα σαν μέλος της οικογένειας. Σίγουρα ότι δώσετε στον τριχωτό φίλο σας θα το επιστρέψει διπλάσια και το παιδάκι σας θα μάθει κοντά του το μεγαλύτερο αγαθό της ζωής και την μεγαλύτερη προϋπόθεση για την αξία της ανθρωπιάς ,την αξία της αγάπης.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...