Πιο συγκεκριμένα μία μεγάλη έρευνα για τα κατοικίδια ζώα στη ζωή των μαθητών στα πλαίσια του προγράμματος South Eastern Mediterranean Environment Projectof UNESCO (SEMEP) και του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με τη επιστημονική καθοδήγηση του της δρα Χαράς Πίττα του Πανεπιστήμιου Κύπρου ξεκίνησε ομάδα μαθητών από το Γυμνάσιο Απ. Παύλου.
Την ιδέα της έρευνα είχε ο εκπαιδευτικός βιολόγος Δανιήλ Κουρίδη, ο οποίος αναφέρει σε άρθρο του:
"Έχουμε δει μικρά παιδιά να τρέχουν να αγκαλιάσουν ένα σκυλάκι, να κρατούν σφιχτά ένα γατάκι, να παρατηρούν μία χελώνα σε ένα πάρκο.
Τα παιδιά αγαπούν ιδιαιτέρως τα ζώα γιατί ενα ζωάκι είναι ένας εξαιρετικά υπομονετικός ακροατής, ένας συμπαίκτης με ιδιαίτερα ευχάριστα γνωρίσματα: δεν κρίνει, δεν διακόπτει, δεν παρεμβαίνει σε καμία ιστορία που ένα παιδί του αφηγείται, δείχνει πάντα κατανόηση σε κακούς βαθμούς, σε μία στεναχώρια, σε μία δύσκολη στιγμή του παιδιού. Το προστατεύει, το συντροφεύει και συμμαχεί σιωπηλά με αυτό. Είναι ένας σπουδαίος σύμμαχος στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης του παιδιού, που δεν θα το προδώσει ποτέ!
Στόχος μας σε αυτή τη έρευνα, που θα καλύψει περίπου 400 μαθητές, είναι να δούμε ποιο είναι το αγαπημένο κατοικίδιο των παιδιών, με ποια κίνητρα το διαλέγουν, πόσο χρόνο αφιερώνουν μαζί του, και εάν το φροντίζουν οι ίδιοι.
Η φροντίδα των σωματικών αναγκών του κατοικίδιου από το παιδί, με υποχρεώσεις που ταιριάζουν στην ηλικία του (π.χ. να γεμίζει το μπολ του κατοικίδιου με νερό, να το χτενίζει, να το κάνει μπάνιο ή να το πηγαίνει βόλτα με επιτήρηση), ενισχύει την κοινωνική ευθύνη αλλά και την αυτοεκτίμηση από την ικανοποίηση που παίρνει ως φροντιστής του κατοικίδιου του, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει με τις αξίες της υπευθυνότητας και της εμπιστοσύνης από την επιτυχή ανάληψη ευθυνών και αρμοδιοτήτων, αναλόγως της ηλικίας του.
Επίσης έχει αποδειχτεί ότι τα κατοικίδια προσφέρουν μια εξαιρετική ευκαιρία για την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης, δηλαδή να αντιλαμβάνονται και να κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων. Η ενσυναίσθηση βοηθά το παιδί στην αυτορρύθμιση και την οριοθέτηση της συμπεριφοράς του, αναγνωρίζοντας και σεβόμενο τις ανάγκες του άλλου.
Τέλος καλό είναι να μαθαίνουμε στα παιδιά μας από νωρίς τον σεβασμό και την αγάπη προς τα ζώα, και να τους προσφέρουμε ένα πολύτιμο εφόδιο για έναν κοινωνικώς αποδεκτό και σωστό τρόπο συμπεριφοράς ενάντια στην έννοια της βίας που έχει αναπτυχθεί πολύ στη νεολαία μας."
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο