Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Παιδικοί εφιάλτες: Γιατί συμβαίνουν και πως θα τους αντιμετωπίσουμε;


    <p>Όταν το παιδάκι ξυπνήσει κλαίγοντας ή φοβισμένο και αρνείται να κοιμηθεί πιθανόν να έχει δει κάποιον εφιάλτη.</p>

Αυτά τα τρομακτικά επεισόδια εκδηλώνονται κυρίως τα μεσάνυχτα και σύμφωνα με αμερικανική έρευνα εκδηλώνεται στο 39% των παιδιών νηπιακής ηλικίας και συγκεκριμένα μεταξύ δύο και επτά ετών.

Τα παιδάκια σε αυτή την ηλικία δε μπορούν ακόμα να ξεχωρίσουν το φανταστικό από το πραγματικό, το όνειρο από την πραγματικότητα.

Που οφείλονται οι εφιάλτες;

Μπορεί να είναι αποτέλεσμα υπερκόπωσης, έντασης και άγχους, μιας αρρώστιας που πέρασε πρόσφατα το παιδάκι, μιας απότομης αλλαγής στη ζωή του και δυσκολίας να αντιμετωπίσουν τα πρώτα άγχη της παιδικής ηλικίας. Ο πιο σημαντικός λόγος όμως είναι πως το παιδί έχει αυξημένη φαντασία, η οποία ακόμα δεν πλαισιώνεται από την κοινή λογική.

Το παιδάκι σας την ώρα εκείνη νιώθει ευάλωτο και αδύναμο και φαίνεται πως βιώνει μια κατάσταση στην οποία ο γονιός δεν έχει καμία πρόσβαση. Όλες οι προσπάθειες να το ηρεμήσετε αποτυχαίνουν και εκείνο εξακολουθεί να κλαίει και να φοβάται δείχνοντας να μη μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας.

Η δική σας βοήθεια όμως είναι επιτακτική. Το παιδάκι σας χρειάζεται τη δική σας φωνή να το διαβεβαιώσετε ότι δεν υπάρχει τίποτα τρομακτικό γύρω του και ότι μπορεί να κοιμηθεί πάλι με ασφάλεια. Χρειάζεται την συνεχή και ακούραστη διαβεβαίωση σας ότι δεν κινδυνεύει από τίποτα και από κανέναν.

Φροντίστε να πηγαίνει στο κρεβάτι του ήρεμο πριν κοιμηθεί. Αποφύγετε καλύτερα την τηλεόραση, τις ταινίες και τα βιβλία με ιστορίες που μπορεί να το τρομάξουν. Μια ήρεμη ρουτίνα πριν τον ύπνο, ένα ζεστό του μπάνιο, ένα παραμύθι ή ένα τραγουδάκι και το φωτάκι της νύκτας θα το βοηθήσουν πολύ.

Όταν ξυπνάει τρομαγμένο κατά τη διάρκεια της νύχτας κάντε το να νιώσει ότι είναι απόλυτα ασφαλές. Ανάψτε το φως, πάρτε το στην αγκαλιά σας και καθίστε για λίγο μαζί του. Μη φύγετε από το δωμάτιο αν δεν ηρεμήσει και αν αισθανθείτε ότι φοβάται ακόμα.

Το πρωί μόλις ξυπνήσει διαβεβαιώστε το πάλι πως δεν έχει λόγο να φοβάται τίποτα και κανέναν. Τα παιδιά συνήθως συγκρατούν και θυμούνται τους εφιάλτες περισσότερο από τα άλλα όνειρα. Ακόμα και αν η ανάμνηση της χθεσινής τρομακτικής του περιπέτειας είναι μικρή πιθανόν να ξυπνήσει με ένα αίσθημα αγωνίας. Βοηθήστε το λοιπόν να το ξεπεράσει.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...