Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Οι γάτες κατά της κατάθλιψης και του άγχους στα παιδιά


    <p>Αν μοιράζεστε το σπίτι σας με μια γάτα, γνωρίζετε σίγουρα το πόσο καλή σύντροφος είναι και το πόσο καλό μας κάνουν ψυχολογικά, ακόμα και άθελά τους.</p>

Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως η παρουσία ενός κατοικίδιου μειώνει το άγχος, ελαττώνοντας ακόμα και την πίεση στο αίμα μας.

Για όσους ταλαιπωρούνται από άγχος ή κατάθλιψη, τα κατοικίδια μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην αντιμετώπισή τους αλλά και των προβλημάτων που προκαλούν. Το γεγονός αυτό ισχύει τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες.

Κάποιοι εξ ημών αγνοούν πως ακόμα και ένα παιδί μπορεί να υποφέρει από άγχος ή κατάθλιψη. Ο Harold S. Koplewicz, υπεύθυνος του τμήματος παιδικής ψυχιατρικής σε κλινική της Ν. Υόρκης, τονίζει πως το άγχος είναι η κύρια πηγή κατάθλιψης σε νεαρά παιδία. «Η κατάθλιψη στην προεφηβική ηλικία είναι σπάνια. Το παιδί δεν έχει τις κατάλληλες χημικές ή ανατομικές αλλαγές που να το θέσουν σε κίνδυνο», αναφέρει και προσθέτει ότι πριν την εφηβεία, το άγχος είναι ισοδύναμο της κατάθλιψης. Τα επόμενα χρόνια, κάποιες φορές αυτό το άγχος μετατρέπεται σε κατάθλιψη.

Συχνά το κατοικίδιο που συνδυάζουμε στο νου μας με την ανθρώπινη ψυχοθεραπεία είναι ο σκύλος. Είναι γεγονός πως οι σκύλοι είναι εξαιρετικοί σύντροφοι και βοηθούν τους ανθρώπους σε διάφορες περιστάσεις. Πρέπει να γνωρίζουμε όπως πως και οι γάτες έχουν παρόμοιες, ευεργετικές ικανότητες όντας δίπλα σε ένα παιδί με προβλήματα άγχους ή κατάθλιψης.

Αν δεν έχετε κάποια γάτα στην κατοχή σας ή αν αυτή που έχετε δεν είναι και τόσο κοινωνική και σκέφτεστε να υιοθετήσετε μια ακόμα με σκοπό την ψυχοθεραπεία, πρέπει να εξασφαλίσετε πως η νέα σας γάτα έχει την κατάλληλη προσωπικότητα για το σκοπό αυτό. Αναζητήστε, λοιπόν, μια γάτα με ήρεμο ταμπεραμέντο, που δεν θα ενοχλούταν να έχει κάποιο παιδί δίπλα της.

Διαβάστε πέντε τρόπους με τους οποίους μια γάτα μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί με άγχος ή / και κατάθλιψη.

1. Ανιδιοτελής, απλή φιλία

Η γάτα απλώς αγαπά τον ιδιοκτήτη της. Δε ζητά κάτι, δε μας κρίνει ούτε απαιτεί. Δεν υπάρχει κάτι το περίπλοκο στη σχέση μας με τη γάτα. Το γεγονός αυτό είναι καθησυχαστικό για ένα μικρό παιδί το οποίο ενδεχομένως να φοβάται να κάνει ή να διατηρήσει φιλίες στο σχολείο.

2. Ευθύνη και ρουτίνα

Για ένα παιδί του οποίου τα συναισθήματα μοιάζουν ανεξέλεγκτα, μια μορφή ρουτίνας και ευθύνης μπορεί να του δημιουργήσει σκοπό και λογική σκέψη εκεί που δεν υπήρχαν. Οι γάτες πρέπει να ταΐζονται τακτικά κάθε μέρα ενώ και η άμμος τους χρειάζεται συχνό καθαρισμό. Τα καθήκοντα αυτά είναι ιδανικά για τα παιδιά.

Επίσης, η παρουσία της γάτας προσφέρει έντονα το συναίσθημα του να νιώθεις απαραίτητος σε κάποιον. Ένα παιδί με άγχος ή κατάθλιψη νιώθει, συχνά, χαμένο και δίχως κάποιο σκοπό. Η φροντίδα της γάτας – ενός, δηλαδή, άλλου ζωντανού πλάσματος - έρχεται να πληρώσει, στο μέτρο του δυνατού, ακριβώς αυτό το κενό.

3. Περισπασμός

Σε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από έντονο άγχος, οι ειδικοί προτείνουν τη δημιουργία περισπασμών που θα απομακρύνουν τις αγχωτικές και δυσάρεστες σκέψεις από το μυαλό τους. Αυτό προφανώς βρίσκει εφαρμογή και στα παιδιά. Τέτοιους περισπασμούς μπορούν να προσφέρουν η ανάγνωση, η ζωγραφική, το παιχνίδι, η επαφή με φίλους… ή το παιχνίδι με μια γάτα! Παρατηρήστε πως η διάθεση ενός παιδιού βελτιώνεται όταν ασχολείται και παίζει μαζί με ένα γατάκι! Είναι δύσκολο να μην γελάσει κάποιος – ακόμα και ενήλικας – βλέποντας το γατάκι να κυνηγά με μανία κάποιο φτερωτό ραβδί, ένα ελαστικό μπαλάκι ή ένα κουρδιστό ποντίκι στο δάπεδο του σπιτιού !

4. Κοινωνική άνεση

Αν ένα αγχωμένο ή θλιμμένο παιδί δυσκολεύεται να έρθει σε επαφή με άλλους ανθρώπους, μπορεί να βοηθηθεί σημαντικά χάρη στην παρουσία μιας γάτας. Το παιχνίδι μαζί της μπορεί να αποτελέσει κοινό σημείο αναφοράς στην παρέα του με κάποιο άλλο παιδί. Η άνεση που έχει το παιδί με τη γάτα θα του δώσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να έρθει σε επαφή και με άλλα παιδιά γύρω του.

5. Φυσική επαφή

Η φυσική επαφή είναι θεραπευτική για όλους. Κάποιες φορές τα παιδιά με άγχος ή κατάθλιψη απαιτούν επιπλέον επιβεβαίωση και αγκαλιές. Ως γονείς, σίγουρα μπορούμε να τους τα προσφέρουμε αλλά το άγγιγμα και η αποδοχή ενός χνουδωτού φίλου προσφέρει ακόμα περισσότερα! Γι αυτό και έχει σημασία το παιδί να έρχεται σε άμεση και τακτική επαφή με ένα γατάκι το οποίο, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, θα απολαμβάνει τα χάδια και την προσοχή του παιδιού.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει να θυμάστε πως ανεξάρτητα από τον σκοπό για τον οποίο θέλετε να υιοθετήσετε ένα γατάκι, υπάρχουν πάντα ευθύνες και καθήκοντα που συνοδεύουν την παρουσία του στο σπίτι σας. Εφόσον τα τηρείτε, θα δείτε πόσα πολλά μπορεί να σας προσφέρει, ανιδιοτελώς και καθημερινά, αυτό το πανέμορφο πλάσμα!

http://petfriends.gr/




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...