Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Θα αποκτήσεις αδερφάκι!


    <p>Στην πρώτη νηπιακή ηλικία το παιδί είναι πάνω απ' όλα προσανατολισμένο προς τους ενήλικες, δηλαδή τους γονείς του. Οι γονείς είναι για το παιδί η πηγή κάθε χαράς και σιγουριάς.</p>

Τα άλλα παιδιά, κυρίως τα πιο μικρά, αντιμετωπίζονται από εκείνα σαν παρείσακτα που μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή και την αγάπη των γονιών.

Η πρώτη ευκαιρία για να δοκιμάσει αισθήματα ζήλιας και ανταγωνισμού παρουσιάζεται με τη γέννηση ενός μικρού αδερφού, όταν βρίσκεται στη θέση να πρέπει να μοιραστεί με αυτόν την προσοχή των γονιών. Αυτά τα αισθήματα είναι τόσο πιο σφοδρά όσο πιο μικρό είναι το παιδί. Αν το παιδί είναι πέντε ή έξι χρονών έχει άλλες σχέσεις έξω από τον οικογενειακό κόσμο, έχει άλλα ενδιαφέροντα που του αποσπούν την προσοχή.

Μερικά παιδιά ξεπερνούν εύκολα αυτή τη στιγμή, άλλα μπορεί να υποφέρουν πάρα πολύ και να οπισθοδρομούν. Αυτή η οπισθοδρόμηση εκδηλώνεται με συμπεριφορές όπως να ρουφούν το δάχτυλο, να βρέχουν το κρεβάτι, να μιλάνε σαν μωρά και γενικότερα να κάνουν οτιδήποτε που θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή σας.

Είναι καλό γενικά να προετοιμάζεται το παιδί για τον ερχομό του μικρού αδερφού μερικούς μήνες πριν από τη γέννηση του και να το περιγράφετε σαν ένα πολύ όμορφο και ευχάριστο γεγονός που πρόκειται να συμβεί, χωρίς όμως να δίνεται μεγάλη έμφαση και χωρίς να μιλάτε συνέχεια για αυτό.

Αν πρέπει να γίνει κάποια αλλαγή στη ζωή ή στις συνθήκες του παιδιού π.χ. αλλαγή δωματίου ή κρεβατιού, είσοδος στο σχολείο κ.τ.λ., θα είναι καλό να το κάνουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα από τον ερχομό του δεύτερου παιδιού. Με αυτό τον τρόπο το παιδί δε θα συνδέσει τα δύο γεγονότα ώστε να αποδώσει το φταίξιμο στο αδερφάκι.

Ειδικά τον πρώτο καιρό η επαφή με το νεογέννητο θα είναι πολύ δύσκολη. Θα χρειαστεί πολύ υπομονή και επιμονή για να φτάσετε στο στόχο σας και τελικά το παιδί να το δεχθεί θετικά. Αν η μητέρα του δώσει όλη την προσοχή μπορεί, αν του δίνονται περισσότερα προνόμια χωρίς να του ζητούνται πολλά πράγματα, αν το αφήνουμε να μας βοηθάει στην περιποίηση του μικρού με το να του επιτρέπουμε και να το εμπιστευόμαστε να κάνει κάποια πράγματα, ίσως το παιδί να ξεπεράσει αρκετά σύντομα αυτή τη φυσική ζήλια.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...