Οι καυγάδες, η έλλειψη αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης που μπορεί να διέπει τις σχέσεις του πρώην ζευγαριού δημιουργούν προβλήματα στα παιδιά, όπως και ενδεχόμενες αποτυχημένες προσπάθειες εξομάλυνσης της σχέσης από τον έναν σύζυγο. Ο χειρισμός της απουσίας του ενός γονιού από την οικογενειακή στέγη είναι η δυσκολότερη κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει το παιδί.
Η αρνητική συμπεριφορά των παιδιών και η επιδίωξή τους να συμφιλιώσουν τους γονείς είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. «Το κλίμα αυτό προκαλεί διάφορα συναισθήματα. Το άγχος αποχωρισμού και εγκατάλειψης, ο φόβος, η θλίψη, ή ο θυμός και η επιθετικότητα, η κατάθλιψη, είναι μερικά απ’ αυτά. Επίσης τα παιδιά μπορεί να νοιώθουν ενοχές, πιστεύοντας ότι είναι υπεύθυνα για το χωρισμό των γονιών τους», εξηγεί η Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Δρ. Ίλια Θεοτοκά.
Η ένταση και το είδος των παιδικών συναισθημάτων αλλά και ο χειρισμός που απαιτείται από τους γονείς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ψυχοσυναισθηματική ωριμότητα των παιδιών και την ποιότητα των σχέσεων που έχουν αυτά με τα άτομα του οικείου περιβάλλοντός τους.
Όμως, η ωριμότητα των γονέων είναι η προϋπόθεση ώστε να μπορέσουν να χειριστούν με τον σωστό τρόπο την κατάσταση. Βασικό μέλημά τους, προκειμένου να περάσουν τα παιδιά ευχάριστα τις διακοπές τους, θα πρέπει να είναι η καλή ψυχολογική κατάσταση των παιδιών. «Κάθε γονιός, από την πλευρά του, θα πρέπει για όσες ημέρες διαρκέσουν οι διακοπές να στοχεύει στη δημιουργία ενός κλίματος αγάπης και σιγουριάς, ώστε τα παιδιά να νοιώσουν ασφαλή και ήρεμα», συμβουλεύει η Δρ. Ίλια Θεοτοκά. Καλό είναι δε να αποσπά τα παιδιά σε ευχάριστες και εποικοδομητικές ασχολίες.
Σε κάθε περίπτωση οι γονείς μπορούν να αποταθούν σε κάποιον ψυχολόγο προκειμένου να λάβουν στήριξη και καθοδήγηση. Ο ειδικός μπορεί να τους βοηθήσει να καταλάβουν ποιες είναι τόσο οι ανάγκες οι δικές τους όσο και των παιδιών τους, ώστε η επικοινωνία γονιών και παιδιών να είναι ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη. Αυτό θα βοηθήσει όλες πλευρές να νοιώσουν πιο ήρεμα, και κυρίως τα παιδιά να “διώξουν” τα άγχη και τις ενοχές τους.
Οι γονείς πρέπει να κατανοήσουν ότι παρά το διαζύγιο θα πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται για το καλό των παιδιών τους, μέχρι αυτά να ενηλικιωθούν.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο