Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

10 συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τον πυρετό χωρίς φάρμακα


    <p><strong>Με τον πυρετό εννοούμε την αύξηση της σωματικής θερμοκρασίας πάνω από τα θεωρούμενα κανονικά όρια</strong> (36,7- 37,3) και αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού ύστερα από μια ιογενή ή μικροβιακή λοίμωξη.</p>

Ο πυρετός δεν είναι μια αρρώστια αλλά ένα σύμπτωμα αρρώστιας που συνοδεύει σχεδόν πάντα τις νηπιακές αδιαθεσίες και το κοινό κρυολόγημα.

Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια μιας αρρώστιας ανεβαίνει πάντα αργά το απόγευμα και το βράδυ για να πέσει μετά το πρωί, επομένως μη ξαφνιάζεστε αν ο πυρετός εμφανίζεται πάλι μετά από καμιά ώρα καλής κατάστασης.

Τα εμπύρετα επεισόδια στα μωράκια οφείλονται σε απλές ιογενείς λοιμώξεις και περνάνε χωρίς ειδική αγωγή και αντιβιοτικά και τα νεογνά ιδιαίτερα μετά το φαγητό τους και τις απογευματινές ώρες μπορεί να έχουν λιγάκι αυξημένη θερμοκρασία. Ακόμα η θερμοκρασία του σώματος αυξάνει σε όλα τα βρέφη και τα παιδάκια τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού ή μετά από μια έντονη άσκηση. Για τους λόγους αυτούς δεν χρειάζεται υπερβολική ανησυχία.

Μια σωματική θερμοκρασία που ξεπερνά τους 38 βαθμούς θεωρείτε υψηλή και είναι χρέος μας να κάνουμε ότι μπορούμε για να την κατεβάσουμε. Υπάρχουν πολλά αντιβιοτικά φάρμακα αλλά όλα δε μπορούν να δίνονται στα παιδιά. Γι'αυτό η χρήση τους πρέπει να καθοδηγείται από τη γνώμη του παιδιάτρου.

Μπορείτε να προσπαθήσετε να ρίξετε τον πυρετό με πολλά απλά τεχνάσματα.

1. Μη σκεπάζετε υπερβολικά το παιδί. Η υπερβολική θερμοκρασία του σώματος δε μπορεί να ελαττωθεί αν το μικρό βρίσκεται σε πολύ ζεστή ατμόσφαιρα. Μειώστε τη θερμοκρασία του χώρου στους 18-20 βαθμούς, μην το ντύνετε πολύ βαριά και μη το σκεπάζετε με κουβέρτες εκτός αν έχει ρίγη.

2. Βοηθήστε το μικρούλι να χάσει θερμότητα με τη μεθόδους της κομπρέσας. Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό στη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος του (36-37 βαθμούς) και αποφύγετε το κρύο νερό γιατί μπορεί να του προκαλέσει ρίγος. Βάλτε κομπρέσες στο μέτωπο, στο στομάχι, στις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα. Συνεχίστε βρέχοντας ξανά τις κομπρέσες για 20-30 λεπτά.

3. Ένα μπανάκι έχει χαλαρωτικές ιδιότητες, ευχαριστεί το παιδάκι και ανακουφίζει από τον πυρετό. Βάλτε το παιδί στο μπανάκι του μέσα σε χλιαρό νερό και αφήστε το για 20-30 λεπτά. Έπειτα σκουπίστε το καλά και με προσοχή. Το νερό χρησιμεύει ως αγωγός της θερμοκρασίας και κατεβάζει εύκολα και γρήγορα τον πυρετό.

4. Φροντίστε να ανανεώνεται το οξυγόνο στον χώρο που βρίσκεται το παιδάκι ανοίγοντας το παράθυρο.

5. Αποφύγετε να κάνετε εντριβές με οινόπνευμα γιατί υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης και τοξίνωσης

6. Δώστε στο παιδάκι να πίνει άφθονα υγρά όπως νερό, χυμούς, γάλα για να αναπληρώσει τα υγρά που χάνονται με τον πυρετό.

7. Μην κάνετε κομπρέσες πάγου γιατί υπάρχει κίνδυνος εξάντλησης.

8. Αφήστε το παιδί να κυκλοφορεί χωρίς κάλτσες. Μπορεί να θεωρηθεί ένα φυσικό αντιπυρετικό, καθώς από τις πατούσες φεύγει η ζέστη προς το πιο κρύο πάτωμα.

9. Βρέξτε το τριχωτό του κεφαλιού χωρίς να το στεγνώσετε. Καθώς εξατμίζετε το νερό παίρνει παράλληλα και τη θερμότητα από το παιδάκι.

10. Σε κάθε περίπτωση μη ξεχνάτε να επικοινωνείτε με τον παιδίατρο σας και να ακολουθείτε τις συμβουλές και τις οδηγίες που σας έχει δώσει.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...