Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Τσιμπήματα εντόμων και παιδί


    <p><strong>Το μικρούλη σας λόγω της θερμότητας που εκπέμπει το σωματάκι του είναι ο πιο ελκυστικός στόχος για τα έντομα.</strong></p>

Ακόμα η άγνοιά του πολλές φορές το καθιστά ευάλωτο και πολύ εύκολο θύμα στις επιθέσεις και τα τσιμπήματα των ενοχλητικών εντόμων.

Τα πιο συνηθισμένα τσιμπήματα είναι αυτά που προέρχονται από μέλισσες, κουνούπια και σφήκες. Όταν λοιπόν αυτά τα έντομα τσιμπήσουν το δερματάκι του παιδιού σας τα πιο συχνά φαινόμενα είναι να παρουσιαστεί πόνος, ελαφρύ οίδημα, κοκκίνισμα και έντονος κνησμός. Κάποια άλλα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν και έντονη αλλεργική αντίδραση στην περιοχή του τσιμπήματος και σε σπάνιες περιπτώσεις τα συμπτώματα να είναι αρκετά σοβαρά, όπως καντήλες σε όλο το σώμα, βράχνιασμα της φωνής, βήχας, εμετούς, ζάλη και δυσκολία στην αναπνοή.

Μετά το τσίμπημα

Αρχικά προσπαθήστε να καταλάβετε τι ακριβώς έχει τσιμπήσει το παιδάκι σας. Ελέγξτε την περιοχή του τσιμπήματος και εντοπίστε αν υπάρχει κάποιο κεντρί. Σε περίπτωση που υπάρχει κεντρί, προσπαθήστε να το βγάλετε αμέσως γιατί με αυτόματες συσπάσεις μπορεί να χυθεί το δηλητήριο στον οργανισμό.

Χρησιμοποιήστε ένα αποστειρωμένο τσιμπιδάκι ή την άκρη ενός άλλου αιχμηρού αντικείμενου και προσπαθήστε να το βγάλετε απαλά, χωρίς απότομες κινήσεις. Μη προσπαθήσετε ποτέ να το σπρώξετε με δύναμη γιατί έτσι μπορεί να πάει πιο βαθιά και μη πιέσετε με τα νύχια σας το δέρμα γιατί μπορεί να απελευθερωθεί μεγαλύτερη ποσότητα δηλητηρίου.

Μπορείτε να ανακουφίσετε το παιδάκι από τον πόνο και να περιορίσετε το οίδημα με πάγο, κρύα κομπρέσα και κάνοντας επάλειψη με κάποια αντικνησμώδη αλοιφή ή στικ αμμωνίας. Σε κάθε περίπτωση καθαρίστε την περιοχή του τσιμπήματος με χλιαρό νερό και σαπούνι. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν και δείτε να εμφανίζεται έντονη αλλεργική αντίδραση με πρήξιμο, ερυθρότητα, πόνο και κνησμό απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό σας. Αν ακόμα δεν μπορέσετε να απομακρύνετε το κεντρί ζητήστε τις πρώτες βοήθειες από το πλησιέστερο νοσοκομείο, κέντρο υγείας ή φαρμακείο.

Προφύλαξη

Η καλύτερη πρόληψη για τα τσιμπήματα των εντόμων είναι, φυσικά, η αποφυγή επαφής με το σώμα μας. Και η καλύτερη ασπίδα να προφυλάξουμε το σώμα μας είναι τα ρούχα. Φροντίστε λοιπόν να καλύψετε το δερματάκι του παιδιού σας με μακρυμάνικες μπλούζες, παντελόνια, κάλτσες, κλειστά παπούτσια και καπέλο.

Προτιμήστε τα ανοιχτά χρώματα και όχι τα σκουρόχρωμα. Τα σκούρα χρώματα ελκύουν τα έντομα περισσότερο. Επίσης θα πρέπει να ξέρουμε ότι τα έντονα αρώματα και τα αποσμητικά επίσης ελκύουν τα έντομα. Έτσι αποφύγετε να πλένετε τα ρουχαλάκια του με απορρυπαντικό που έχει έντονο άρωμα, μη του βάζετε κολόνια και αρωματικές αντηλιακές κρέμες, σαπούνια και σαμπουάν.

Τα λουλούδια επίσης με το έντονο άρωμα είναι ένας μεγάλος πόλος έλξης για τα έντομα. Φροντίστε να μη φυτεύετε λουλούδια κοντά σε χώρους που παίζει το παιδάκι και απομακρύνεται το από περιοχές που υπάρχουν αγριολούλουδα, δέντρα, φρούτα ή σκουπίδια.

Μην αφήνετε εκτεθειμένα φαγητά και αναψυκτικά και αποφύγετε να δίνετε στο παιδάκι να τρώει γλυκά φαγητά που κολλάνε, όπως χυμούς και φρούτα. Στην περίπτωση αυτή καθαρίστε αμέσως τα χεράκια του και το προσωπάκι του.

Όταν νιώσετε ένα έντομο ότι σας απειλεί μη το προκαλέσετε με απότομες και έντονες κινήσεις. Σπάνια τσιμπούν κάποιον που μένει ακίνητος.

Από τις πιο συχνές περιπτώσεις τσιμπήματος μέλισσας είναι να πατήσει το παιδάκι σας ξυπόλυτο πάνω σ΄ αυτήν. Έτσι καλό είναι να μην είναι ποτέ ξυπόλυτο στο χορτάρι και στο γκαζόν.

Όπως είπαμε η θερμότητα του σώματος ελκύει τα ενοχλητικά έντομα. Έτσι φροντίστε να σκουπίζετε συχνά το παιδάκι σας όταν ιδρώνει.

Αποφύγετε να είστε κοντά σε χώρους που υπάρχουν σκουπίδια και φροντίστε να τα απομονώνετε. Τα ενοχλητικά έντομα τρυπώνουν συνέχεια στους κάδους απορριμάτων.

Σε κλειστούς χώρους ένα πολύ χρήσιμο μέτρο πρόληψης είναι και η εγκατάσταση σήτας. Εντομοαπωθητικά έλαια ή εντομοαποθητικές συσκευές είναι ένας άλλος χρήσιμος και αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλάγούμε απο τα ενοχλητικά έντομα. Πρέπει όμως να τα χρησιμοποιούμε μόνο με ανοιχτό παράθυρο και να τα τοποθετούμε μακριά από το κρεβατάκι του παιδιού μας.

Δε συνιστάται η χρήση "κουνουπιέρας" σε μικρά κρεβατάκια παιδιών, επειδή δυσχεραίνει την καλή κυκλοφορία του αέρα, με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας μέσα στην "κουνουπιέρα", η οποία θα μπορούσε να φτάσει σε επικίνδυνα ύψη. Τέλος, εντομοαπωθητικές κρέμες για επάλειψη του δέρματος μπορούμε και επιβάλλεται να χρησιμοποιούμε στα βρέφη και τα μικρά παιδιά ιδίως κατά την έλευση της νύχτας.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...