Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Τρώει τα νύχια του !


    <p><strong>Το να τρώνε τα παιδιά τα νύχια τους είναι μια νηπιακή αντίδραση στην ένταση και τη στεναχώρια</strong> που αισθάνονται ορισμένες φορές και με αυτή τη συνήθεια το παιδί εξωτερικεύει την καταπιεσμένη του επιθετικότητα και συγχρόνως νιώθει ευχαρίστηση.</p>

Τα ευερέθιστα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στην ονυχοφαγία από τα ήρεμα, αλλά και το σχετικά σίγουρο και ευτυχισμένο παιδί μπορεί να το κάνει για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Αυτή η συνήθεια μπορεί να αποτελεί αντίδραση στις πολλές φωνές και φασαρίες, σε απαιτήσεις ανώτερες από τις δυνατότητές τους, σε πολύ επίμονα καλέσματα για καθαριότητα, τακτική, καλούς τρόπους ή σε κάποιο δυσάρεστο γεγονός.

Δεν χρειάζεται να φωνάζουμε και να τιμωρούμε το παιδί. Πολύ πιο χρήσιμο είναι να ψάξουμε να βρούμε τις αιτίες αυτής της συμπεριφοράς και να τις εξαλείψουμε, προσπαθώντας συγχρόνως να δημιουργήσουμε στο σπίτι μια ατμόσφαιρα ήρεμη χωρίς να δίνουμε πολύ σημασία σε αυτή τη συμπεριφορά.

Συμβουλές!

- Κόβετε συχνά τα νύχια του παιδιού ώστε να μη μπορεί να τα δαγκώσει και για να μη μπει στον πειρασμό.

- Μην δείχνετε στο παιδάκι σας ότι η συνήθεια αυτή σας τρομοκρατεί και μην το μεγαλοποιείτε καθώς τι περισσότερες φορές το κάνουν ασυναίσθητα.

- Παρατηρήστε πότε αρχίζει να τρώει τα νύχια του και τις στιγμές που βλέπετε ότι το κάνει δώστε του κάτι να απασχολήσει τα χέρια του.

- Μην του μιλάτε συνέχεια για αυτό το θέμα και σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε την παλιά τακτική των δικών μας μαμάδων «πιπέρι στα νύχια», θα έχετε αντίθετα αποτελέσματα.

- Μιλήστε µε το παιδί προκειµένου να διαπιστώσετε τι από αυτά που συµβαίνουν στο σπίτι καταρχάς ή στο σχολείο τού προκαλούν άγχος. Να είστε τρυφεροί µαζί του και να του δώσετε χρόνο να σας εµπιστευτεί.

- Αν δεν υπάρξει αποτέλεσµα, απευθυνθείτε σε ειδικό. Είναι πιθανό το παιδί να έχει φοβίες ή να µην απολαµβάνει επαρκή αποδοχή από τους γονείς, γεγονός που σηµαίνει ότι το πρόβληµα έχει βαθιά ρίζα και απαιτεί ψυχοθεραπευτική αντιµετώπιση.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...