Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Πάμε για μπανάκι; Συμβουλές για την ασφάλεια του παιδιού στη θάλασσα


    <p>Το καλοκαίρι το μπάνιο στη θάλασσα είναι για τα παιδιά μια πολύ ευχάριστη δραστηριότητα και χαίρονται να κολυμπούν και να βουτούν με τις ώρες.</p>

Τις περισσότερες φορές όμως επικεντρώνονται στο παιχνίδι και δεν μπορούν να αντιληφθούν τους κινδύνους που μπορεί να επιφέρει η αμέλεια κάποιων μέτρων προστασίας. Τα πλατσουρίσματα και το παιχνίδι στη θάλασσα μπορεί να αποβούν επικύνδινα για τον λιλιπούτειο κολυμβητή σας.

Ο λόγος είναι ότι τα παιδάκια, ιδιαίτερα στην ηλικία των 4-5 χρονών δεν μπορούν να συγχρονίσουν τις κινήσεις του σώματος με την αναπνοή και λίγα δευτερόλεπτα αρκούν για να βουλιάξουν.

Ακολουθώντας κάποιες μικρές οδηγίες και συμβουλές μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να παίζει, να κολυμπά και να χαίρεται τη θάλασσα με μεγάλη ασφάλεια.

Το πιο βασικό είναι να επιλέξετε μια παραλία που κρύβει τους λιγότερους κινδύνους για το παιδί σας και πάντα να ελέγχεται αν ο χώρος είναι ασφαλής. Διαβάστε τυχόν πινακίδες και ρωτήστε το ναυαγοσώστη για τις ιδιαιτερότητες της περιοχής. Πριν μπει το παιδί στη θάλασσα ελέγξτε τη θερμοκρασία, τα ρεύματα, το βάθος του νερού και αν τυχόν υπάρχουν βράχια και επικίνδυνα ψάρια. Σε περίπτωση που η παραλία δεν είναι οργανωμένη, ενημερωθείτε από τους ντόπιους ή τους άλλους λουόμενους. Ελέγξτε αν υπάρχει μεγάλη κίνηση σκαφών ή αν γίνονται θαλάσσια σπορ. Τέλος ελέγξτε αν τα νερά είναι καθαρά (η γαλάζια σημαία στην παραλία εγγυάται την ποιότητα των νερών).

Πότε μην χαλαρώνετε την προσοχή σας όταν το παιδάκι βρίσκεται μέσα στο νερό. Κάθε φορά που επισκέπτεστε κάποια παραλία φροντίστε να ορίσετε κάποιον που θα έχει τη διαρκή και αποκλειστική ευθύνη του μικρού σας κολυμβητή. Είναι μεγάλο λάθος να επαναπαύεστε ότι κάποιος το προσέχει, η γιαγιά, ο παππούς, ο μπαμπάς.

Ιδιαίτερα όταν το παιδάκι δε φοράει μπρατσάκια και βουτάει στο νερό θα πρέπει να είστε πάντα δίπλα του γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χάσει την ισορροπία του ή να γλιστρήσει.

Ποτέ μην αφήσετε το παιδί να απομακρυνθεί από την παραλία και αποφύγετε να κολυμπάτε ακόμα και μαζί κοντά σε βαρκούλες, σκαφάκια και σε περιοχές που επιτρέπονται τα θαλάσσια σπορ.

Κάτι πολύ σημαντικό ακόμη είναι να φροντίσετε τη διατροφή του παιδιού πριν μπει στη θάλασσα. Τα παιδιά δεν πρέπει να μπαίνουν στη θάλασσα αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 2 ώρες από το τελευταίο τους γεύμα. Ακόμα δεν πρέπει να κολυμπούν αν είναι πεινασμένα ή κουρασμένα. Σε περίπτωση που κουραστούν ακόμα και μέσα στη θάλασσα θα πρέπει να βγουν αμέσως.

Όταν το παιδάκι σας κρυώσει πρέπει να το βγάλετε αμέσως από τη θάλασσα και να το τυλίξετε με μια στεγνή και μεγάλη πετσέτα για να ζεσταθεί. Σκουπίστε το πάρα πολύ καλά και φορέστε του ρούχα.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να έχουμε και στα φουσκωτά. Μην εμπιστεύεστε απόλυτα τα μπρατσάκια, το σωσίβιο και τα στρώματα καθώς δεν αποτελούν σωστικά μέσα. Ενώ μοιάζουν ασφαλή μπορούν πολύ εύκολα να αναποδογυρίσουν και με ένα ελαφρύ ρεύμα αέρα το παιδί με τα μπρατσάκια μπορεί να παρασυρθεί μακριά μέσα στο νερό.

Μερικοί παιδίατροι συνιστούν να αποφεύγουμε τα μπάνια στη θάλασσα για ένα παιδάκι μικρότερο του ενός έτους γιατί ισχυρίζονται ότι το θαλασσινό νερό δεν έχει καμία ευεργετική επίδραση για το μωρό και αντίθετα περιέχει μικρόβια που μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό του. Ρωτήστε λοιπόν τον παιδίατρο σας αν το επιτρέπει, επιλέξτε μια ήρεμη, ζεστή και ρηχή θάλασσα, πάρτε αγκαλίτσα το μωράκι σας και καλές βουτιές!




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...