Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Μικροτραυματισμοί ! Η φροντίδα και οι πρώτες βοήθειες για πληγές, γδαρσίματα και γρατζουνιές


    <p>Όσο κι αν προσπαθούμε, δυστυχώς είναι λίγο πολύ ακατόρθωτο να αποφύγουμε τελείως τους μικροτραυματισμούς του παιδιού μας.</p>

Σίγουρα ξέρουμε ότι λόγω της έντονης δραστηριότητας και κινητικότητας του παιδιού τα γδαρσίματα, οι γρατζουνιές και τα σημάδια είναι συχνά στο πρόγραμμα! Πώς όμως μπορούμε να απαλύνουμε και να βοηθήσουμε στην επούλωση της πληγής για να μη μείνει σημάδι;

Οι περισσότερες ουλές φεύγουν με τον χρόνο και την κατάλληλη προσοχή. Όταν το παιδάκι μας τραυματιστεί, η πληγή αρχίζει να επουλώνεται μόνη της και παρατηρούμε ότι πάνω στο δέρμα δημιουργείται μια κρούστα. Στη συνέχεια η κρούστα αυτή ξεραίνεται και πέφτει και τις περισσότερες φορές μπορεί να αφήσει ένα μικρό σημάδι.

Δεν πρέπει όμως να ανησυχούμε πάντα ότι το σημάδι αυτό θα μείνει. Ο τύπος δέρματος του παιδιού μας, ο διαφορετικός οργανισμός κάθε παιδιού, το βάθος του τραύματος και το σημείο που έγινε η πληγή καθορίζουν αν θα μείνει ή όχι σημάδι.

Η αλήθεια είναι πως όσο πιο μικρό είναι το παιδάκι μας τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να μείνει σημάδι στο δερματάκι του. Αυτό συμβαίνει επειδή το δέρμα μεγαλώνοντας απλώνει και μαζί του μεγαλώνει και το σημάδι. Επομένως θα πρέπει ιδιαίτερα στη μικρή ηλικία να δείχνουμε μεγάλη προσοχή και να φροντίζουμε για τη σωστή πρόληψη και αντιμετώπιση. Είναι σημαντικό επίσης να λάβουμε υπόψιν και τη γνώμη ενός ειδικού όσο πιο νωρίς γίνεται, ειδικά όταν το σημάδι βρίσκεται σε εμφανή σημείο(πρόσωπο, λαιμό), όταν το τραύμα είναι βαθύ και μεγάλο και όταν αιμορραγεί και η πληγή δεν κλείνει.

Πρόληψη των ουλών και πρώτες βοήθειες

- Το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να απολυμάνετε αμέσως την περιοχή γύρω από την ουλή. Η σκόνη και η βρωμιά μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση. Στόχος είναι να σταματήσουμε την αιμορραγία και να μην εισχωρήσουν μικρόβια στην πληγή.

- Καλό είναι να φορέσετε γάντια μίας χρήσης ή να έχετε πλύνει με επιμέλεια τα χέρια σας, για να καθαρίσετε την πληγή.

- Ξεπλύνετε την πληγή κάτω από τρεχούμενο νερό, καθαρίστε την με γάζα και με κινήσεις από την πληγή προς το δέρμα.

- Φροντίστε να στεγνώσετε την πληγή. Καλύψτε την με λευκοπλάστη, αν είναι μικρή, ή με γάζα, αν είναι μεγαλύτερη.

- Μην ξύσετε τη κρούστα και μην αφήσετε το παιδάκι σας όταν προσπαθήσει να το κάνει, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει μόλυνση και περισσότερες πιθανότητες να μείνει σημάδι. Η κρούστα θα πέσει από μόνη της.

- Αν δείτε οποιαδήποτε σημάδια της μόλυνσης όπως πύον ή αύξηση της ερυθρότητας γύρω από την περιοχή συμβουλευτείτε αμέσως τον παιδίατρο σας.

- Φροντίστε να αποφεύγει τον ήλιο, όσο είναι δυνατόν. Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να κάνει τα σημάδια να φαίνονται χειρότερα.

- Η βιταμίνη Ε βοηθάει ιδιαίτερα στην επούλωση των πληγών. Επομένως μπορείτε να προσθέστε στο διαιτολόγιο του τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε. Καλές πηγές είναι τα δημητριακά, το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, το μοσχάρι, τα πράσινα λαχανικά και οι ξηροί καρποί.

- Οι επουλωτικές κρέμες μπορούν να βοηθήσουν και μπορούν να εφαρμόζονται από τη 10η μέρα.

- Αποτελεσματικά είναι τα φύλλα σιλικόνης, που κρατούν το τραύμα αποστειρωμένο από αέρα και μικρόβια επιβραδύνοντας την κακή επούλωση.

- Μεγάλη προσοχή στη θάλασσα! Το θαλασσινό νερό δεν ωφελεί και είναι μύθος να πιστεύουμε ότι με τον τρόπο αυτό μπορούμε να θεραπεύσουμε την πληγή. Ο λόγος είναι ότι το νερό της θάλασσας είναι γεμάτο με μικροοργανισμούς όλων των ειδών, συμπεριλαμβανομένων μια σειρά από πολύ επιβλαβών για την υγεία, βακτηρίων. Το βρώμικο νερό, το χώμα και η άμμος μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή μόλυνση.

Η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ένα αποστειρωμένο αλατούχο διάλυμα ή να ξεπλύνετε την πληγή με εμφιαλωμένο νερό.

- Εάν το παιδί σας χρειάζεται ράμματα, ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού για φροντίδα μέχρι την επόμενη επίσκεψη.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...