Τα κουνούπια δεν είναι μόνο ενοχλητικά με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην αφήνουν ένα παιδί να κοιμηθεί. Δυστυχώς κάποιες φορές μπορεί επίσης να μεταφέρουν ιούς οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες στο παιδί, όπως τον ιό του Νείλου. Πρόσφατα αναφέρθηκαν αρκετά κρούσματα στην Ελλάδα από τον ιό του Νείλου. Γι αυτό αν το παιδί θα παίξει ή θα κινηθεί σε χώρους που υπάρχουν κουνούπια καλό είναι να το προστατεύσουμε με ένα εντομοαπωθητικό. Τα κουνούπια δεν κυκλοφορούν μόνο τη νύκτα αλλά και την ημέρα άσχετα αν δεν τα βλέπουμε ή δεν τα ακούμε, γι αυτό καλό είναι να χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά συνεχώς.
Γιατί τα κουνούπια τσιμπούν τα παιδιά, ενήλικες;
Τα κουνούπια τσιμπούν τους ανθρώπους (Παιδί, ενήλικα) γιατί χρειάζονται μια πρωτεΐνη την οποία βρίσκουν στο ανθρώπινο αίμα. Η ουσία αυτή χρησιμοποιείται για να φτιάξουν τα αυγά τους. Τα κουνούπια ελκύονται από τη μυρωδιά του δέρματος (Γι αυτό μερικά παιδιά ελκύουν πολύ περισσότερο τα κουνούπια) και από το διοξείδιο του άνθρακα που βρίσκεται στον αέρα που εκπνέει ένα παιδί.
Πώς δρα ένα εντομοαπωθητικό;
Τα εντομοαπωθητικά δεν σκοτώνουν τα κουνούπια. Απλά τα απωθούν. Γι αυτό θα δείτε ή θα ακούσετε κουνούπια να κυκλοφορούν γύρω από το παιδί με το εντομοαπωθητικό.
Ποίο εντομοαπωθητικό είναι κατάλληλο για το παιδί;
Τα εντομοαπωθητικά που κυκλοφορούν στην αγορά χωρίζονται σε δυο ουσιαστικές κατηγορίες:
A. Τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν μια τοξική ουσία που λέγεται N,N-diethyl-m-toluamide και συνήθως γράφεται σαν «DEET».
B. Εντομοαπωθητικά που περιέχουν αιθέρια έλαια.
Α. Εντομοαπωθητικά που περιέχουν «DEET»
Όλοι γνωρίζουμε ότι η N,N-diethyl-m-toluamide (DEET) είναι μια τοξική ουσία. Καμία μελέτη δεν υπάρχει στην βιβλιογραφία για το ποια συγκέντρωση DEET είναι ασφαλής για τα παιδιά. Η Επιτροπή περιβαλλοντικής υγείας της ΑΑΡ έχει πρόσφατα ανακοινώσει ότι η χρήση εντομοαπωθητικών με DEET στα παιδιά με συγκέντρωση 10% εμφανίζονται να είναι τόσο ασφαλείς όσο τα προϊόντα με μια συγκέντρωση 30% όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις στις ετικέτες προϊόντων.
Η αποτελεσματικότητα των εντομοαπωθητικών εξαρτάται από την περιεκτικότητα του προϊόντος στο φάρμακο. Φαίνεται πιο κάτω.
• Συγκέντρωση 23.8% DEET στο εντομοαπωθητικό παρέχει προστασία για 5 ώρες.
• Συγκέντρωση 20% DEET στο εντομοαπωθητικό παρέχει προστασία για 4 ώρες.
• Συγκέντρωση 6.65% DEET στο εντομοαπωθητικό παρέχει προστασία για 2 ώρες.
• Συγκέντρωση 4.75% DEET στο εντομοαπωθητικό παρέχει προστασία για 1.5 ώρες.
Πώς να προστατεύσω το μωρό μου από τα κουνούπια;
Από ποία ηλικία μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντομοαπωθητικά στα παιδιά;
Εντομοαπωθητικά με χαμηλές συγκεντρώσεις DEET μπορεί να χρησιμοποιηθούν από την ηλικία 2 μηνών και άνω.
Β. Εντομοαπωθητικά που περιέχουν αιθέρια έλαια.
Τα εντομοαπωθητικά αυτά δεν περιέχουν συνθέσεις αιθέριων ελαίων. Είναι από πολύ παλιά γνωστό ότι τα αιθέρια έλαια απωθούν τα κουνούπια. Το γεγονός ότι εξατμίζονται πολύ γρήγορα σημαίνει πως η δράση τους είναι μόνο για λίγο χρονικό διάστημα. Πρόσφατα όμως δημιουργήθηκαν εντομοαπωθητικά από φυσικά αιθέρια έλαια, τα οποία απελευθερώνονται σταδιακά με αποτέλεσμα να έχουν δράση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι ακόλουθες οδηγίες – συμβουλές είναι χρήσιμο να δοθούν στους γονείς από το παιδίατρο σε περίπτωση που οι γονείς επιλέξουν εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET.
• Κατά τη χρησιμοποίηση της απωθητικής ουσίας σε ένα παιδί, εφαρμόστε την πρώτα στα χέρια σας και μετά στο παιδί σας. Αποφύγετε τα μάτια και το στόμα των παιδιών.
• Γονείς, μην εφαρμόζετε εντομοαπωθητικά στα χέρια των παιδιών. Τα παιδιά έχουν τη τάση να βάζουν τα χέρια στο στόμα.
• Γονείς, μην επιτρέπετε στα μικρά παιδιά να βάζουν μόνα τους εντομοαπωθητικά.
• Γονείς, μην εφαρμόζετε εντομοαπωθητικά στο δέρμα κάτω από τα ρούχα του παιδιού.
• Να φυλάτε τα εντομοαπωθητικά σε χώρους που δεν είναι προσβάσιμος στα παιδιά.
Εντομοαπωθητικά που περιέχουν αιθέρια έλαια – Χαρακτηριστικά
1. Μεγάλη διάρκεια δράσης. 24ώρη δράση που διαρκεί μέχρι και δεκαπέντε μέρες.
2. Τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν από έγκυες, βρέφη (Καροτσάκια, κρεβατάκια), άτομα με δερματικές αλλεργίες.
Αδάμος Χατζηπαναγής, Παιδίατρος
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο