Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Δαγκώματα στο παιδάκι από φίδι, σκύλο και γάτα. Οι πρώτες βοήθειες!


    <p><strong>Δάγκωμα φιδιού</strong></p>

Το επικίνδυνο αυτό ερπετό κάνει την εμφάνισή του πιο συχνή στην ύπαιθρο και στην εξοχή. Αν το παιδάκι σας έχει την κακή τύχη να δεχτεί το δάγκωμα ενός φιδιού ακολουθήστε αμέσως τις παρακάτω οδηγίες.

- Προσπαθήστε να ηρεμήσετε και να καθησυχάσετε το παιδάκι σας που σίγουρα θα βρίσκεται σε μεγάλη ένταση.

- Στη συνέχεια ακινητοποιήστε το παιδί και συγκεκριμένα το μέλος του σώματός του που δέχτηκε το δάγκωμα.

- Πλύνετε την περιοχή με σαπούνι και νερό και καλύψτε με αποστειρωμένη γάζα.

- Μέχρι να φτάσει η ιατρική βοήθεια, προσπαθείτε να κρατάτε το τραυµατισµένο σκέλος κάτω από το επίπεδο της καρδιάς.

- Εάν το φίδι είναι νεκρό, φροντίστε για τη µεταφορά του προκειµένου να αναγνωριστεί το είδος του και να χορηγηθεί το αντίστοιχο αντίδοτο. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, σηµειώστε την περιγραφή του φιδιού.

- Παρακολουθείτε συνεχώς την αναπνοή και το σφυγµό του παιδιού και να είστε έτοιµοι να ξεκινήσετε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση εάν αυτό απαιτηθεί.

Σε καμιά περίπτωση:

- Μη χαράξετε και μη ανοίξετε την πληγή.

- Μη ρουφήξετε το δηλητήριο με το στόμα γιατί δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό όφελος για το παιδάκι και ταυτόχρονα είναι επικίνδυνο για εσάς.

- Μη δένετε υφάσματα πάνω από την πληγή και μη τυλίγετε την πληγή γιατί υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης μικροβίων.

- Μη χρησιμοποιήσετε πάγο και κρύες κομπρέσες πάνω στην περιοχή του δαγκώματος γιατί επιδεινώνει τη νέκρωση των ιστών τοπικά.

- Μη χρησιμοποιήσετε ερεθιστικές ουσίες (αμμωνία) τοπικά.

Δάγκωμα σκύλου ή γάτας

Είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου. Καμιά φορά όμως μπορεί να δαγκώσουν το ανύποπτο παιδάκι σας, συνήθως κατά την επαφή του με ένα άγνωστο και πολύ επιθετικό ζώο. Τι πρέπει να κάνετε;

- Πλύνετε την πληγή καλά με σαπούνι και νερό για περίπου 10-15 λεπτά.

- Πιέστε το τραύμα με ένα καθαρό ύφασμα για να σταματήσει η αιμορραγία.

- Προσπαθήστε να πιάσετε τον σκύλο για να εξεταστεί για λύσσα.

- Σε περίπτωση που ο σκύλος δαγκώσει το παιδάκι χωρίς να τον έχει προκαλέσει και χωρίς ιδιαίτερο λόγο, καλό θα ήταν να εξετάσετε αν το συγκεκριμένο σκυλί έχει εμβολιαστεί με αντιλυσσικό εμβόλιο.

- Παρακολουθήστε την πορεία του τραύματος για τυχόν σημάδια μόλυνσης. Αν παρατηρήσετε πρήξιμο, κοκκίνισμα γύρω από την πληγή, πύων ή πόνο, ενημερώστε το γιατρό σας.

- Επικοινωνήστε με το γιατρό σας και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που θα σας δώσει.

Αν το τραύμα είναι μεγάλο και βαθύ θα χρειαστεί να δώσετε στο παιδάκι σας αντιβίωση για λίγες μέρες. Τέτοια τραύματα προκαλούνται συνήθως από γάτες γιατί έχουν πιο μυτερά δόντια.

Ύστερα από το δάγκωμα μικρής γάτας είναι πιθανό να εμφανιστεί η "νόσος εξ ονύχων γαλής". Πρόκειται για τη μετάδοση ενός μικροβίου το οποίο ύστερα από λίγες εβδομάδες εκδηλώνεται με λεμφαδενίτιδα μασχάλης ή τραχήλου. Οι λεμφαδένες είναι πρησμένοι και πονούν ενώ μπορεί να εκδηλωθεί και πυρετός. Είναι απαραίτητη η χορήγηση αντιβίωσης.

Δάγκωμα από άλλο παιδί

Δυστυχώς συμβαίνουν και αυτά. Το στόμα του ανθρώπου περιέχει πολλά μικρόβια, κυρίως αναερόβια. Για αυτό πλύνετε καλά και με επιμονή το τραύμα με άφθονο τρεχούμενο νερό. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας γιατί μπορεί να να χρειαστεί να πάρει το παιδάκι σας αντιβίωση για λίγες μέρες.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...